Back to top

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.

A mezőgép-szakmai grémiumot elsőként Nagy Lajos ügyvezető igazgató tájékoztatta a hat éve alakult IKR Agrár Kft. tevékenységéről, fejlődéséről, a piaci sikereiről és jövőbeni terveiről. Örömmel állapították meg, hogy a technológiai szaktanácsadással, input anyagok forgalmazásával, folyékony műtrágya gyártással és terménykereskedelemmel foglalkozó egyik legnagyobb integrátor cég karöltve a New Holland gépek kizárólagos importőri és márkakereskedői feladatait ellátó AGROTEC Magyarország Kft.-vel

a 45 évvel ezelőtt éppen Bábolnáról induló IKR termelési rendszer szellemiségét megőrizve járul hozzá a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez.

Fő napirendi pontként Dr. Fenyvesi László egyetemi tanár, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) főtitkára tartott előadást a magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzetéről és stratégiájáról. Megemlítette, hogy a mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van, utóbbiak 80 százaléka közép-, 17 százaléka pedig kisvállalat.

A magyar tulajdonú cégek versenyképes gyártmányai közé a talajművelő- és növényvédő gépek, a különböző betakarító adapterek, gabonatechnikai- és szállító eszközök, valamint agroelektronikai műszerek sorolhatók.

A hazai mezőgépgyártás fejlesztésében nagy szerepet játszhat az Irinyi-tervhez kapcsolódó tavalyi kormányhatározat, amely finanszírozási hátteret biztosít többek között az agrár-műszaki alapkutatások támogatására, a gépfejlesztő vizsgálatokra, kutatási-fejlesztési központok létrehozására, különös tekintettel agrárinformatikai rendszerek és intelligens gépek kialakításához.

A piaci sikeresség növelése érdekében elősegíti a külföldi kiállításokon való részvételt, valamint előnyös hitelkonstrukciókkal kívánja támogatni a bel- és külpiaci forgalmazás bővítésére irányuló gyártói törekvéseket. A fejlesztési célokhoz tartozik még a felsőoktatásban az integrált mezőgazdasági műszaki szakemberképzés, továbbá a különböző szintű tanintézményekben a mezőgépész oktatás technológiai ellátottsági szintjének javítása is. Az MTA ABMTB minden tekintetben támogatásáról biztosította a MEGOSZ szakmai munkáját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.

25 év után vissza a mezőgazdaságba

Takács Béla hosszú idő után tért vissza a mezőgazdaságba – gyermekkorának élményei miatt is –, és egyáltalán nem bánta meg. Bár rengeteget kell dolgoznia, és hetvenedik évét taposva egyelőre csak reménykedni tud a jövőben, minden nap örömmel indul a munkába. Merthogy szerinte az agrárium a kudarcok ellenére is hálás terület, legyen szó akár növénytermesztésről vagy állattenyésztésről.