Back to top

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.

A mezőgép-szakmai grémiumot elsőként Nagy Lajos ügyvezető igazgató tájékoztatta a hat éve alakult IKR Agrár Kft. tevékenységéről, fejlődéséről, a piaci sikereiről és jövőbeni terveiről. Örömmel állapították meg, hogy a technológiai szaktanácsadással, input anyagok forgalmazásával, folyékony műtrágya gyártással és terménykereskedelemmel foglalkozó egyik legnagyobb integrátor cég karöltve a New Holland gépek kizárólagos importőri és márkakereskedői feladatait ellátó AGROTEC Magyarország Kft.-vel

a 45 évvel ezelőtt éppen Bábolnáról induló IKR termelési rendszer szellemiségét megőrizve járul hozzá a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez.

Fő napirendi pontként Dr. Fenyvesi László egyetemi tanár, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) főtitkára tartott előadást a magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzetéről és stratégiájáról. Megemlítette, hogy a mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van, utóbbiak 80 százaléka közép-, 17 százaléka pedig kisvállalat.

A magyar tulajdonú cégek versenyképes gyártmányai közé a talajművelő- és növényvédő gépek, a különböző betakarító adapterek, gabonatechnikai- és szállító eszközök, valamint agroelektronikai műszerek sorolhatók.

A hazai mezőgépgyártás fejlesztésében nagy szerepet játszhat az Irinyi-tervhez kapcsolódó tavalyi kormányhatározat, amely finanszírozási hátteret biztosít többek között az agrár-műszaki alapkutatások támogatására, a gépfejlesztő vizsgálatokra, kutatási-fejlesztési központok létrehozására, különös tekintettel agrárinformatikai rendszerek és intelligens gépek kialakításához.

A piaci sikeresség növelése érdekében elősegíti a külföldi kiállításokon való részvételt, valamint előnyös hitelkonstrukciókkal kívánja támogatni a bel- és külpiaci forgalmazás bővítésére irányuló gyártói törekvéseket. A fejlesztési célokhoz tartozik még a felsőoktatásban az integrált mezőgazdasági műszaki szakemberképzés, továbbá a különböző szintű tanintézményekben a mezőgépész oktatás technológiai ellátottsági szintjének javítása is. Az MTA ABMTB minden tekintetben támogatásáról biztosította a MEGOSZ szakmai munkáját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

Az ember helyett kapáljon a robot

Már nem a jövő, hogy robotok dolgozzanak a kertészetekben is. Szükség is van rájuk, hiszen egyre nehezebben találni megbízható munkaerőt. A két francia robottechnikai mérnök által alapított Naio Technologies cég már négy robotot fejlesztett, és ebből kettőnek már számos példánya dolgozik főként francia kertészetekben.

Szőlőbe vágó kérdés: melyik metszésmód a menő?

A metszés az egyik legfontosabb, legmunkaigényesebb művelet a szőlőtermesztő gazdaságokban. Munkacsúcsot jelent és nem mindig a legjobb, szakmailag képzett munkaerő végzi el, ezért számos törekvés van a munkafolyamatok optimalizálására és a költségek csökkentésére.

Magyar tulajdonban maradt a csornai mezőgazdasági alkatrészeket gyártó cég

Magyar tulajdonban maradt a Hantech Zrt. A csornai székhelyű mezőgazdasági alkatrészeket és részegységeket gyártó céget a közelmúltban Leisztinger Tamás vásárolta meg.

Nagydíjat kapott az AXIÁL gépe az AgrárgépShow pályázatán

Nagydíjas lett a CLAAS TUCANO 450 kombájn, különdíjas lett a Fendt 900 Vario MT széria, a Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetező és a Berthoud VANTAGE vontatott szántóföldi permetező is az AgrárgépShow pályázatán.

Sofőr nélkül, rekord sebességgel tolta le a havat a Valtra

Országúti hóeltakarításban állított fel 73,17 km/h sebességi világrekordot Dél-Finnországban, egy vezető nélküli (autonóm) Valtra T254 Versu traktor.