Back to top

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.

A mezőgép-szakmai grémiumot elsőként Nagy Lajos ügyvezető igazgató tájékoztatta a hat éve alakult IKR Agrár Kft. tevékenységéről, fejlődéséről, a piaci sikereiről és jövőbeni terveiről. Örömmel állapították meg, hogy a technológiai szaktanácsadással, input anyagok forgalmazásával, folyékony műtrágya gyártással és terménykereskedelemmel foglalkozó egyik legnagyobb integrátor cég karöltve a New Holland gépek kizárólagos importőri és márkakereskedői feladatait ellátó AGROTEC Magyarország Kft.-vel

a 45 évvel ezelőtt éppen Bábolnáról induló IKR termelési rendszer szellemiségét megőrizve járul hozzá a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez.

Fő napirendi pontként Dr. Fenyvesi László egyetemi tanár, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) főtitkára tartott előadást a magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzetéről és stratégiájáról. Megemlítette, hogy a mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van, utóbbiak 80 százaléka közép-, 17 százaléka pedig kisvállalat.

A magyar tulajdonú cégek versenyképes gyártmányai közé a talajművelő- és növényvédő gépek, a különböző betakarító adapterek, gabonatechnikai- és szállító eszközök, valamint agroelektronikai műszerek sorolhatók.

A hazai mezőgépgyártás fejlesztésében nagy szerepet játszhat az Irinyi-tervhez kapcsolódó tavalyi kormányhatározat, amely finanszírozási hátteret biztosít többek között az agrár-műszaki alapkutatások támogatására, a gépfejlesztő vizsgálatokra, kutatási-fejlesztési központok létrehozására, különös tekintettel agrárinformatikai rendszerek és intelligens gépek kialakításához.

A piaci sikeresség növelése érdekében elősegíti a külföldi kiállításokon való részvételt, valamint előnyös hitelkonstrukciókkal kívánja támogatni a bel- és külpiaci forgalmazás bővítésére irányuló gyártói törekvéseket. A fejlesztési célokhoz tartozik még a felsőoktatásban az integrált mezőgazdasági műszaki szakemberképzés, továbbá a különböző szintű tanintézményekben a mezőgépész oktatás technológiai ellátottsági szintjének javítása is. Az MTA ABMTB minden tekintetben támogatásáról biztosította a MEGOSZ szakmai munkáját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Kiegyensúlyozott az agrárgéplízing-piac

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Messze esik a dió a fájától: héjasok betakarítása

A héjasok (dió, mogyoró, mandula) betakarítását a gépesített dióbetakarításon keresztül mutatjuk be. A diófákat nagy lombkoronájuk miatt nagy sor- és tőtávolságra ültetik.

Francia modell: robotizált tehenészet

Rendkívül izgalmas annak megismerése, miként gondolkoznak a francia gazdák az agrárpolitikai kérdésekről, a piaci lehetőségekről és perspektívákról, milyen jövőképet képzelnek el maguknak, látják-e annak esélyét, hogy nyugdíjba vonulásuk után valaki továbbviszi a gazdaságot?

Stuttgartban a kertészeti innováció krémje

Szakmai berkekben köztudott, hogy a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállításának számít a Stuttgart új vásárközpontjában tartott IVIFHO - az Intervitis Interfructa HortiTechnika - kiállítás. Az első rendezvény méretei is imponálóak voltak, amikor közel öt hektárnyi területen mutatták be a kiállítók termékeiket, illetve szolgáltatásait .

Új román traktor olasz motorral

Tíz év után újból saját traktort gyárt Románia: az IRUM Reghin gyárában, az erdélyi Szászrégenben mutatták be a TAGRO elnevezésű modellt, amelynek fejlesztése öt évig tartott és nagyjából 6 millió euróba került. A tervek szerint a traktorok sorozatgyártása 2019 áprilisában kezdődhet el.

Intelligens mechanikus gyomirtás

A kultivátorozás időigényes tevékenység, különösen a biotermesztésben. A nagyobb hatékonyság érdekében a gyártók intelligens vezérlőrendszereket fejlesztettek ki. A technikai újdonságokat szántóföldi bemutatón cékla- és cukorrépatáblákban láthatták az érdeklődők. A Gemüse c. német szaklap tudósított az eseményről.

Áfonyaszüret gépesítve

Előző számainkban a szőlőkombájnok működését és típusait mutattuk be. Azokhoz hasonló berendezésekkel takarítják be a bogyósgyümölcsök közül főként a ribiszkét és az áfonyát, illetve más fajok szüretére is kifejlesztettek gépeket.