Back to top

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.

A mezőgép-szakmai grémiumot elsőként Nagy Lajos ügyvezető igazgató tájékoztatta a hat éve alakult IKR Agrár Kft. tevékenységéről, fejlődéséről, a piaci sikereiről és jövőbeni terveiről. Örömmel állapították meg, hogy a technológiai szaktanácsadással, input anyagok forgalmazásával, folyékony műtrágya gyártással és terménykereskedelemmel foglalkozó egyik legnagyobb integrátor cég karöltve a New Holland gépek kizárólagos importőri és márkakereskedői feladatait ellátó AGROTEC Magyarország Kft.-vel

a 45 évvel ezelőtt éppen Bábolnáról induló IKR termelési rendszer szellemiségét megőrizve járul hozzá a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez.

Fő napirendi pontként Dr. Fenyvesi László egyetemi tanár, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) főtitkára tartott előadást a magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzetéről és stratégiájáról. Megemlítette, hogy a mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van, utóbbiak 80 százaléka közép-, 17 százaléka pedig kisvállalat.

A magyar tulajdonú cégek versenyképes gyártmányai közé a talajművelő- és növényvédő gépek, a különböző betakarító adapterek, gabonatechnikai- és szállító eszközök, valamint agroelektronikai műszerek sorolhatók.

A hazai mezőgépgyártás fejlesztésében nagy szerepet játszhat az Irinyi-tervhez kapcsolódó tavalyi kormányhatározat, amely finanszírozási hátteret biztosít többek között az agrár-műszaki alapkutatások támogatására, a gépfejlesztő vizsgálatokra, kutatási-fejlesztési központok létrehozására, különös tekintettel agrárinformatikai rendszerek és intelligens gépek kialakításához.

A piaci sikeresség növelése érdekében elősegíti a külföldi kiállításokon való részvételt, valamint előnyös hitelkonstrukciókkal kívánja támogatni a bel- és külpiaci forgalmazás bővítésére irányuló gyártói törekvéseket. A fejlesztési célokhoz tartozik még a felsőoktatásban az integrált mezőgazdasági műszaki szakemberképzés, továbbá a különböző szintű tanintézményekben a mezőgépész oktatás technológiai ellátottsági szintjének javítása is. Az MTA ABMTB minden tekintetben támogatásáról biztosította a MEGOSZ szakmai munkáját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság szolgálatában

A hazai mezőgazdasági gépgyártás történetét néhány nagyobb mezőgazdasági gépeket előállító vállalat fémjelzi. Ezek közé tartozott az Első Magyar Gazdasági Gépgyár (EMAG) Rt., a Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) Gépgyár és a mosoni Kühne gyár. Számos tőkés nagyvállalkozás alapítását más cél vezérelte eredetileg, ennek ellenére jelentős részt vállaltak a hazai mezőgazdasági gépgyártásban.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Az ehető almát kézzel szedik - de attól még lehet gépesíteni

A fogyasztásra szánt almát kézzel szedik, hogy ne sérüljön. A szedés az alma megfogásából, leszakításából, szedőedénybe helyezéséből, majd a szállítórekeszbe/ládába töltésből áll. Mindezekhez számos segédeszköz áll rendelkezésre.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.