0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.

A mezőgép-szakmai grémiumot elsőként Nagy Lajos ügyvezető igazgató tájékoztatta a hat éve alakult IKR Agrár Kft. tevékenységéről, fejlődéséről, a piaci sikereiről és jövőbeni terveiről. Örömmel állapították meg, hogy a technológiai szaktanácsadással, input anyagok forgalmazásával, folyékony műtrágya gyártással és terménykereskedelemmel foglalkozó egyik legnagyobb integrátor cég karöltve a New Holland gépek kizárólagos importőri és márkakereskedői feladatait ellátó AGROTEC Magyarország Kft.-vel

a 45 évvel ezelőtt éppen Bábolnáról induló IKR termelési rendszer szellemiségét megőrizve járul hozzá a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez.

Fő napirendi pontként Dr. Fenyvesi László egyetemi tanár, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) főtitkára tartott előadást a magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzetéről és stratégiájáról. Megemlítette, hogy a mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van, utóbbiak 80 százaléka közép-, 17 százaléka pedig kisvállalat.

A magyar tulajdonú cégek versenyképes gyártmányai közé a talajművelő- és növényvédő gépek, a különböző betakarító adapterek, gabonatechnikai- és szállító eszközök, valamint agroelektronikai műszerek sorolhatók.

A hazai mezőgépgyártás fejlesztésében nagy szerepet játszhat az Irinyi-tervhez kapcsolódó tavalyi kormányhatározat, amely finanszírozási hátteret biztosít többek között az agrár-műszaki alapkutatások támogatására, a gépfejlesztő vizsgálatokra, kutatási-fejlesztési központok létrehozására, különös tekintettel agrárinformatikai rendszerek és intelligens gépek kialakításához.

A piaci sikeresség növelése érdekében elősegíti a külföldi kiállításokon való részvételt, valamint előnyös hitelkonstrukciókkal kívánja támogatni a bel- és külpiaci forgalmazás bővítésére irányuló gyártói törekvéseket. A fejlesztési célokhoz tartozik még a felsőoktatásban az integrált mezőgazdasági műszaki szakemberképzés, továbbá a különböző szintű tanintézményekben a mezőgépész oktatás technológiai ellátottsági szintjének javítása is. Az MTA ABMTB minden tekintetben támogatásáról biztosította a MEGOSZ szakmai munkáját.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu