Back to top

Karrierváltás: a precíziós gazdálkodás mellett döntött

A Bábolnai Gazdanapok nemcsak a tapasztalt gazdák, hanem az új utakat kereső fiatalok számára is hasznosnak bizonyul. A látogatók között akadt, aki a rendezvényen szerzett ismeretekkel került közelebb „precíziós” álmai megvalósításához.

A magyar mezőgazdaság a korszakváltás kapujában áll, ahonnan világosan látszik: a hosszú távú versenyképességhez az ágazatnak mielőbb a digitalizálódás útjára kell lépni. Ezt szem előtt tartva szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok a 31. Bábolnai Gazdanapokat, ahol a látogatók a modern gazdálkodás legkülönfélébb eszközeivel és technológiáival is megismerkedhetnek. Kiváló példája volt ennek a kétnapos SMARTFARM konferencia, amely hasznos előadások és látványos szántóföldi bemutatók alkalmával mutatta be a precíziós növénytermesztés elméletét s gyakorlatát.

Kifejezetten e program miatt érkezett Bábolnára Kudor István, aki lapunknak elmondta: noha a szakmája közgazdász, a közeljövőben a precíziós mezőgazdasággal szeretne foglalkozni.

„Egy barátommal vásároltunk egy drónt és egy multispektrális kamerát, melyekkel első körben apósom 150 hektáros földterületén szeretnénk méréseket végezni”

– kezdett bele Kudor István, akit bő egy esztendeje kezdett el igazán foglalkoztatni a téma. Az elmélyülés időközben azonban egy problémát is felvetett: a terület lemérése utáni elemzés okozta a legfőbb gondot Istvánéknak. „Az elméleti és gyakorlati programokat is végigkövettük, amik során végül megtudtuk, milyen szoftvert érdemes e célra használni. Az előadást tartó céggel időközben felvettük a kapcsolatot a jövőbeni együttműködés érdekében” – árulta el lapunknak. Kudor István, aki úgy véli, ha valaki nem halad a korral s a modern technológiákkal, az lemarad, s mivel érdekli a mezőgazdaság, döntött: a precíziós technológiával készített légifelvételek jelenthetik a jövőbeni karrierjének alapjait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Technológia és munkaerőhiány: újdonságok a húsmarhatartóknak

Nehéz, büdös, fárasztó. Nem pálya a fiataloknak a mezőgazdaság – derül ki a statisztikákból. Enyhítheti-e a munkaerőhiányt a számítógép? Kiválthatja-e az embert az automatizálás? Fontos-e a megújulás, a technológiai fejlesztés egy alapvetően ma is külterjes ágazatban?

Nagy István: indul a digitális agrár-rezsicsökkentés

Még az idén elindul a Digitális Agrárstratégia (DAS) megvalósítása - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Budapesten a Figyelő című hetilap „Agrárpiac: az aranytartalék” című konferenciáján. Kiemelte, hogy a digitális agrár-rezsicsökkentés célja minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele, illetve a kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése.

Méhészeti dendrológia – „beharangozó”

Új, tematikus írássorozatot szeretnék indítani a fenti címen, melynek célja a méhészeti szempontból fontos fa- és cserjefajok, illetve esetenként fajták vagy alfajok részletes bemutatása.

A sertések érzelmi élete

A University of the West of England (UWE) egyetem mesterséges látással foglalkozó szakértői és a Scotland’s Rural College (SRUC) etológusai kifejlesztettek egy eszközt, amivel észlelni lehet az állatok „arckifejezésének” változását, ami egészségügyi vagy jóléti problémák esetén riasztja a tenyésztőket.

Kötelező digitalizáció a mezőgazdaságba

A Mezőgazdasági Gépgyártók Európai Szövetsége (CEMA) a közelmúltban felszólította az uniós tagállamokat, hogy tegyenek „egyértelmű kötelezettségvállalást” az európai mezőgazdaság digitalizálására, mert ez az egyetlen út a jelenlegi környezeti és gazdasági kihívások leküzdéséhez.

Drónok helyett postagalamb segíti a klímakutató tudósokat

A tudomány folyamatosan fejlődik, de sokszor mégis a természet nyújtotta megoldás a legjobb egy problémára. A brit University of Birmingham egyetem tudóscsoportja jó példa erre, ők drónok helyett postagalambokat használnak a klímával kapcsolatos adatok begyűjtéséhez.

Az innováció ünnepe az Országházban

Hozzáértők szerint egy új találmány soha nem a járt utat választók műve. A kíváncsi, az újdonságokra nyitott elme változtatja meg a világot. Az idei, 27. Magyar Innovációs Nagydíj átadására – amelyre az Országház Felsőházi Termében került sor – mintegy négyszáz meghívott volt kíváncsi a hazai gazdaság és kutatás szinte minden területéről.