Back to top

Karrierváltás: a precíziós gazdálkodás mellett döntött

A Bábolnai Gazdanapok nemcsak a tapasztalt gazdák, hanem az új utakat kereső fiatalok számára is hasznosnak bizonyul. A látogatók között akadt, aki a rendezvényen szerzett ismeretekkel került közelebb „precíziós” álmai megvalósításához.

A magyar mezőgazdaság a korszakváltás kapujában áll, ahonnan világosan látszik: a hosszú távú versenyképességhez az ágazatnak mielőbb a digitalizálódás útjára kell lépni. Ezt szem előtt tartva szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok a 31. Bábolnai Gazdanapokat, ahol a látogatók a modern gazdálkodás legkülönfélébb eszközeivel és technológiáival is megismerkedhetnek. Kiváló példája volt ennek a kétnapos SMARTFARM konferencia, amely hasznos előadások és látványos szántóföldi bemutatók alkalmával mutatta be a precíziós növénytermesztés elméletét s gyakorlatát.

Kifejezetten e program miatt érkezett Bábolnára Kudor István, aki lapunknak elmondta: noha a szakmája közgazdász, a közeljövőben a precíziós mezőgazdasággal szeretne foglalkozni.

„Egy barátommal vásároltunk egy drónt és egy multispektrális kamerát, melyekkel első körben apósom 150 hektáros földterületén szeretnénk méréseket végezni”

– kezdett bele Kudor István, akit bő egy esztendeje kezdett el igazán foglalkoztatni a téma. Az elmélyülés időközben azonban egy problémát is felvetett: a terület lemérése utáni elemzés okozta a legfőbb gondot Istvánéknak. „Az elméleti és gyakorlati programokat is végigkövettük, amik során végül megtudtuk, milyen szoftvert érdemes e célra használni. Az előadást tartó céggel időközben felvettük a kapcsolatot a jövőbeni együttműködés érdekében” – árulta el lapunknak. Kudor István, aki úgy véli, ha valaki nem halad a korral s a modern technológiákkal, az lemarad, s mivel érdekli a mezőgazdaság, döntött: a precíziós technológiával készített légifelvételek jelenthetik a jövőbeni karrierjének alapjait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

High-tech újdonságok a méhek világában

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

A fóliás hajtatás fejlesztési lehetőségei

Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napján a térségre jellemző fóliás hajtatás fejlesztésének lehetőségeiről beszéltek, majd szakmai bemutatókon is alátámasztották az elhangzottakat.

Digitalizációra és a fiatalok bevonására van szükség az agráriumban

Középtávon a hazai mezőgazdaság és élelmiszerágazat hatékonyságának növelése, hosszútávon a magyar lakosság biztonságos élelmiszerellátása és az exportpiacokon való érvényesülés az agrárium fő célkitűzése – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója egy agrárinformatikai megoldásokról szóló konferencia kerekasztal beszélgetésén.

A biotechnológia a hazai juhtenyésztés nagy lehetősége

A tradicionális állattenyésztési módszerek lehetőségei kimerülőben vannak. A magyar állattenyésztés gyors ütemű, differenciált mennyiségi és minőségi fejlesztése nem tűr halasztást. Hosszú távon a külföldi fajták fejlesztéséhez minőségi jerkeimportra, továbbá a legjobb tulajdonságú kosoktól származó szaporítóanyagra, és magas genetikai értéket képviselő embriókra lenne szükség.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

Állattenyésztés kontra természetvédelem: összeegyeztethető?

Sorra tűnnek a vadállatok Európából, ennek egyik oka, hogy teljesen átalakult a mezőgazdaság, azon belül is az állattartás. Az agrártáj védelme mindenki érdeke. "Az extenzív állattenyésztés természetvédelmi összefüggései" – ezt a kérdéskört járta körül az I. Környezetgazdálkodási Konferencia a KÁN-on. A sokrétű témát a szakma képviselői öt plenáris előadásban, tartalmas három órán keresztül tárgyalták.

Az állattartásban is hódít a digitalizáció

Nem csak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is hódítanak a precíziós technológiák, amelyek alkalmazása nélkül nagyon gyorsan versenyhátrányba kerülhetnek a tenyésztők és az állattartók – hangzott el Kaposváron a Smartfarm konferencián.