Back to top

Karrierváltás: a precíziós gazdálkodás mellett döntött

A Bábolnai Gazdanapok nemcsak a tapasztalt gazdák, hanem az új utakat kereső fiatalok számára is hasznosnak bizonyul. A látogatók között akadt, aki a rendezvényen szerzett ismeretekkel került közelebb „precíziós” álmai megvalósításához.

A magyar mezőgazdaság a korszakváltás kapujában áll, ahonnan világosan látszik: a hosszú távú versenyképességhez az ágazatnak mielőbb a digitalizálódás útjára kell lépni. Ezt szem előtt tartva szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok a 31. Bábolnai Gazdanapokat, ahol a látogatók a modern gazdálkodás legkülönfélébb eszközeivel és technológiáival is megismerkedhetnek. Kiváló példája volt ennek a kétnapos SMARTFARM konferencia, amely hasznos előadások és látványos szántóföldi bemutatók alkalmával mutatta be a precíziós növénytermesztés elméletét s gyakorlatát.

Kifejezetten e program miatt érkezett Bábolnára Kudor István, aki lapunknak elmondta: noha a szakmája közgazdász, a közeljövőben a precíziós mezőgazdasággal szeretne foglalkozni.

„Egy barátommal vásároltunk egy drónt és egy multispektrális kamerát, melyekkel első körben apósom 150 hektáros földterületén szeretnénk méréseket végezni”

– kezdett bele Kudor István, akit bő egy esztendeje kezdett el igazán foglalkoztatni a téma. Az elmélyülés időközben azonban egy problémát is felvetett: a terület lemérése utáni elemzés okozta a legfőbb gondot Istvánéknak. „Az elméleti és gyakorlati programokat is végigkövettük, amik során végül megtudtuk, milyen szoftvert érdemes e célra használni. Az előadást tartó céggel időközben felvettük a kapcsolatot a jövőbeni együttműködés érdekében” – árulta el lapunknak. Kudor István, aki úgy véli, ha valaki nem halad a korral s a modern technológiákkal, az lemarad, s mivel érdekli a mezőgazdaság, döntött: a precíziós technológiával készített légifelvételek jelenthetik a jövőbeni karrierjének alapjait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Digitálisan felkészültebbnek érzik magukat a magyar cégek

Összetettebben látják és felkészültebbnek érzik magukat a digitalizációra a magyar cégek, mint két évvel ezelőtt - mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a 2018-as digitalizációs kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

Nyakunkon az Agrár IT

Az agrárterületen tanuló hallgatókból álló Corvinus Agribusiness mottója: Vidék, Fiatalság, Jövő! Így egyértelműen ott volt a diákszervezet helye Bábolnán a SMART Farm konferencián ahol igazán erről a 3 dologról volt szó.