Back to top

Karrierváltás: a precíziós gazdálkodás mellett döntött

A Bábolnai Gazdanapok nemcsak a tapasztalt gazdák, hanem az új utakat kereső fiatalok számára is hasznosnak bizonyul. A látogatók között akadt, aki a rendezvényen szerzett ismeretekkel került közelebb „precíziós” álmai megvalósításához.

A magyar mezőgazdaság a korszakváltás kapujában áll, ahonnan világosan látszik: a hosszú távú versenyképességhez az ágazatnak mielőbb a digitalizálódás útjára kell lépni. Ezt szem előtt tartva szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok a 31. Bábolnai Gazdanapokat, ahol a látogatók a modern gazdálkodás legkülönfélébb eszközeivel és technológiáival is megismerkedhetnek. Kiváló példája volt ennek a kétnapos SMARTFARM konferencia, amely hasznos előadások és látványos szántóföldi bemutatók alkalmával mutatta be a precíziós növénytermesztés elméletét s gyakorlatát.

Kifejezetten e program miatt érkezett Bábolnára Kudor István, aki lapunknak elmondta: noha a szakmája közgazdász, a közeljövőben a precíziós mezőgazdasággal szeretne foglalkozni.

„Egy barátommal vásároltunk egy drónt és egy multispektrális kamerát, melyekkel első körben apósom 150 hektáros földterületén szeretnénk méréseket végezni”

– kezdett bele Kudor István, akit bő egy esztendeje kezdett el igazán foglalkoztatni a téma. Az elmélyülés időközben azonban egy problémát is felvetett: a terület lemérése utáni elemzés okozta a legfőbb gondot Istvánéknak. „Az elméleti és gyakorlati programokat is végigkövettük, amik során végül megtudtuk, milyen szoftvert érdemes e célra használni. Az előadást tartó céggel időközben felvettük a kapcsolatot a jövőbeni együttműködés érdekében” – árulta el lapunknak. Kudor István, aki úgy véli, ha valaki nem halad a korral s a modern technológiákkal, az lemarad, s mivel érdekli a mezőgazdaság, döntött: a precíziós technológiával készített légifelvételek jelenthetik a jövőbeni karrierjének alapjait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.

Ismert és elismert szervezet: ne csak szakmai berkekben tudják, mit csinál a NAIK

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási és innovációs központja, ám ismertsége 2017 előtt itthon viszonylag szerény volt. Ezért Gyuricza Csabának, a NAIK főigazgatójának egyik célja, hogy szervezetek munkáját és eredményeit szélesebb társadalmi rétegek számára is elérhetővé és megismerhetővé tegye. A főigazgatót év végi összegzésre kértük.

Sofőr nélkül, rekord sebességgel tolta le a havat a Valtra

Országúti hóeltakarításban állított fel 73,17 km/h sebességi világrekordot Dél-Finnországban, egy vezető nélküli (autonóm) Valtra T254 Versu traktor.

Hogy lehet a sivatagban zöldséget termeszteni?

A kedvezőtlen klímájáról és a mostoha terepviszonyairól híres Egyesült Arab Emírségek területén egy szír gazda különféle salátaféléket és fűszernövényeket termel.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Ezúttal Magyarországon zavarta drón a vadakat

Valószínűleg sokan látták november elején az anyamedvéről és bocsáról készült tündérinek látszó videót, melyről később kiderült: azért menekültek fel a meredek hegyoldalra, mert egy drón zavarta meg őket. Ezen a hétvégén pedig egy Baranya megyében készült videón ámultunk, melyen egy hatalmas szarvas rudli kel át az úton. Sajnos itt is hasonló a helyzet.