0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Karrierváltás: a precíziós gazdálkodás mellett döntött

A Bábolnai Gazdanapok nemcsak a tapasztalt gazdák, hanem az új utakat kereső fiatalok számára is hasznosnak bizonyul. A látogatók között akadt, aki a rendezvényen szerzett ismeretekkel került közelebb „precíziós” álmai megvalósításához.

A magyar mezőgazdaság a korszakváltás kapujában áll, ahonnan világosan látszik: a hosszú távú versenyképességhez az ágazatnak mielőbb a digitalizálódás útjára kell lépni. Ezt szem előtt tartva szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok a 31. Bábolnai Gazdanapokat, ahol a látogatók a modern gazdálkodás legkülönfélébb eszközeivel és technológiáival is megismerkedhetnek. Kiváló példája volt ennek a kétnapos SMARTFARM konferencia, amely hasznos előadások és látványos szántóföldi bemutatók alkalmával mutatta be a precíziós növénytermesztés elméletét s gyakorlatát.

Kifejezetten e program miatt érkezett Bábolnára Kudor István, aki lapunknak elmondta: noha a szakmája közgazdász, a közeljövőben a precíziós mezőgazdasággal szeretne foglalkozni.

„Egy barátommal vásároltunk egy drónt és egy multispektrális kamerát, melyekkel első körben apósom 150 hektáros földterületén szeretnénk méréseket végezni”

– kezdett bele Kudor István, akit bő egy esztendeje kezdett el igazán foglalkoztatni a téma. Az elmélyülés időközben azonban egy problémát is felvetett: a terület lemérése utáni elemzés okozta a legfőbb gondot Istvánéknak. „Az elméleti és gyakorlati programokat is végigkövettük, amik során végül megtudtuk, milyen szoftvert érdemes e célra használni. Az előadást tartó céggel időközben felvettük a kapcsolatot a jövőbeni együttműködés érdekében” – árulta el lapunknak. Kudor István, aki úgy véli, ha valaki nem halad a korral s a modern technológiákkal, az lemarad, s mivel érdekli a mezőgazdaság, döntött: a precíziós technológiával készített légifelvételek jelenthetik a jövőbeni karrierjének alapjait.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu