0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az önrész menti meg a vidékfejlesztési büdzsét

A tagállami önrész növelésével maradhat szinten a vidékfejlesztési források összege a következő uniós ciklusban – mondta el Mezei Dávid helyettes államtitkár szombaton Kiskunhalason.

A fokozottabb tagállami résszel együtt várhatóan nem csökken majd jelentős mértékben a következő uniós ciklusban elkölthető vidékfejlesztési források végleges összege annak ellenére, hogy az uniós forrás része várhatóan csökkenni fog – mondta el Kiskunhalason Mezei Dávid. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára erről egy gazda fórumon beszélt.

Hozzátette:

fontos hogy a végleges összeg ne csökkenjen, hiszen a mezőgazdaság, a magyar vidék fejlődése jelentős részben ezen múlik.

A hatékonyság növelése, a modernizáció,az innováció azért is kulcskérdés, mert a magyar agráriumnak fel kell zárkóznia a versenytársak színvonalához. “Fontos eredményeket sikerült az elmúlt években elérni a mezőgazdaság területén, de láthatjuk hogy a nyugati országokhoz képest még némi lemaradásban vagyunk a technológiát és a hatékonyságot illetően – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A támogatási rendszer prioritásairól szólva kijelentette:

továbbra is az állattenyésztés és a kertészeti ágazat élvez előnyt más ágazatokkal szemben.

A szántóföldi termelés esetében a források javarészt az elengedhetetlenül szükséges öntözésre koncentrálnak majd. Ezzel kapcsolatban azonban a visegrádi országokkal együtt még módosító beadványokat akar Brüsszel elé tárni Magyarország. Ennek célja az öntözési támogatások megkönnyítése.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu