Back to top

Csúcsra járatták a szakmai programokat a Bábolnai Gazdanapokon

Emlékezetes Bábolnai Gazdanapokat tudhatunk magunk mögött: a rendezvény végső előkészületei során hatalmas mennyiségű eső zúdult a városra, a programok kezdetére azonban minden jóra fordult. Haál Gábor, a helyszínt adó Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója a Gazdanapok zárónapján számolt be tapasztalatairól.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által szervezett 31. Bábolnai Gazdanapok utolsó napja jelentette a csúcsot a látogatók számát tekintve. Mint azt Haál Gábor, a ménesbirtok igazgatója is mondta, ez a szombati alkalom igazi családi napnak bizonyult. Mindez persze nem jelentette azt, hogy a végére bármit is csorbult volna a rendezvény szakmaisága.

„Rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptunk a SMARTFARM konferencia és a gyakorlati gépbemutatók résztvevőitől”

- nyilatkozta lapunknak Haál Gábor, aki szerint mindez a szervezést nehezítő rendkívüli időjárási körülményeket figyelembe véve különösen örvendetes. Az igazgató szerint persze nemcsak a látogatók, hanem a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok számára is különös fontossággal bírt a rendezvény négy napja. „A ménesbirtok patinás, történelmi épületeinek falai közt zajló munka helyhez kötött, így a Bábolnai Gazdanapok kiváló alkalmat kínált arra, hogy azt közelebbről is megmutathassuk az érdeklődők számára” – folytatta Haál Gábor, aki szerint bár nagy volt a sürgés-forgás ez alkalomból a lovak körül, az állatok számára mindez nem okozott ez gondot.

A nagy hagyományokkal bíró rendezvény ugyan véget ért, ez azonban nem jelenti azt, hogy a ménesbirtok munkatársai innentől kezdve hátradőlhetnek nyergükben. A kiállítás – és persze a hatalmas esőzés – utáni tereprendezés jegyében telnek a következő napok, aztán pedig fontos versenyek következnek. „Szeptember minden hétvégéje ki van töltve nálunk; egyebek közt a közelgő Nemzeti Vágtára is készülünk” – tette hozzá Haál Gábor.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatójával készült teljes cikket a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

MMG - Sikerrel zárt a 31. Bábolnai Gazdanapok

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Nyakunkon az Agrár IT

Az agrárterületen tanuló hallgatókból álló Corvinus Agribusiness mottója: Vidék, Fiatalság, Jövő! Így egyértelműen ott volt a diákszervezet helye Bábolnán a SMART Farm konferencián ahol igazán erről a 3 dologról volt szó.

Biztos háttér

A Case IH traktrok szervizelése, alkatrész ellátását tűzte ki célul az Agri Szerviz Kft. Míg a Kft. tulajdonosai Csehországban és Szlovákiában egyben a Case IH termékek importőrei, alkatrész ellátói illetve szervizesei, Magyarországon azon dolgoznak, hogy a traktorok egy percre se álljanak meg. Ebben a munkában régi, jól felkészült szakemberek vesznek részt.

A kínai császárfa tényleg császár

Tekintélyes profitot termelhet, aki császárfa termelésre adja a fejét. A gyors növekedésű fa egy hektáron öt év alatt akár 12 millió forintot hozhat a konyhára.

New Holland: széleskörű gépkínálat

Az Agrotec Kft. piaci jelenléte dinamikusan fejlődött az elmúlt években. A stasztikai számok azt mutatják, hogy mind gép, mind alkatrész értékesítésében az országos trendet meghaladóan növekedtek. A gépkapcsolások segítik a hatékony munkavégzés, ugyanakkor a gazdák az időjárási kockázatok miatt mind kevesebb időt szeretnének a földön tölteni.