Back to top

Nemzeti örökségünk a Bábolnai Ménes

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok több, mint kétszáz éve szolgálja a magyar lótenyésztést. A Bábolnai Gazdanapok alatt, a látogatók idegenvezető kísértében nyerhettek betekintést a birtok múltjába és jelenébe.

A Bábolnai Ménest 1789-ben II. József parancsára Csekonics József alapította. Az akkoriban még katonai ménesbirtokot azért hozták létre, hogy a mezőhegyesi ménes mellet, gyors és jó állóképességű lovakat tenyésszenek a hadsereg számára. Bábolnapuszta a Szapáry család birtokában volt, amit az Udvari Hadi Tanács rendelete alapján 450.000 arany forintért vett meg a Magyar Kamara.

A ménesben 1816-óta kizárólag arab mének fedeznek, később az 1800-as évek közepén andalúz lovak keresztezésével alakult ki a Shagya Arab, másnéven bábolnai arab, mely nagyobb, robosztusabb testalkatú, mint az arab telivér. A bábolnai arab lófajta kialakulása csak 23 évvel fiatalabb, mint az Angol Telivér Méneskönyv alapítása. A Shagya arab fajtát a Magyar Országgyűlés őshonossá nyilvánította. 

Az arab telivér őse a turáni ló. Mozgása térölelő, robbanékony. Rendkívül tanulékony, szelíd és igénytelen. Általában szürke színű, de lehet pej vagy fekete is. A világ összes melegvérű fajtájának nemesítésében, közvetlenül vagy közvetve szerepet játszott, még az angol telivérében is. Leginkább fajtanemesítésre, fogathajtásra, távlovaglásra és hobby lónak használják.

A Ménesudvar területén lévő épületegyüttes a nemzeti kulturális örökség részét képezi, a nevezetes épületek közé tartozik az ország egyik legszebb lovardája, a kocsimúzeum, a törzsmén- és a kancaistálló és a Tiszti- Kaszinóban található lovasmúzeum.

Az udvar közepén egy tökéletes Shagya lovat ábrázoló bronz szobor tiszteleg a háborúban elesett lovak emlékére. Külön érdekesség, hogy itt található az ország legidősebb akácfája is.

A ménes lovai világszínvonalú tenyészértéket képviselnek. Egy-egy csődör értéke akár a több tíz millió forintot is elérheti. A törzstenyészet kialakításában nagy szerepe volt a libanoni származású Fadlallah el Heddad Mihálynak, aki az 1800-as évek végén tett expedíciói alkalmával több alapító mént is vásárolt a Közel-Keletről. Ezek egyike volt O’ Bajan, eredeti arab törzsalapító mén, akit a ménes udvarán helyeztek örök nyugalomra.

A tenyésztés színvonala az Osztrák- Magyar Monarchia idején volt a legmagasabb. Az első és második világháború vérveszteségei miatt az állomány jelentősen megcsappant. A második világháború után a ménes katonai szerepe megszűnt és Állami Gazdaságként a Földművelési Minisztériumhoz került. A 60-as évektől baromfitenyésztés és nagyüzemi növénytermesztés indult el, ennek köszönhetően az ország legnagyobb mezőgazdasági üzemévé fejlődött. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. jelenleg is állami tulajdonban van, a ménes 260 lovat számlál. A társaság a tenyésztés szerevezési feladatokon kívül a lovasképzésben, szakkiállítások, konferenciák rendezésében, versenyek lebonyolításában is élen jár. A társaság az év bármelyik napján szívesen fogadja a külföldi és hazai látogatókat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.

Az új generáció nagy sikere

Zala Csaba mindössze hat éve kezdett el telivéreket tréningezni, azonban nemcsak olyan nagyversenyeket sikerült rövid időn belül megnyernie, mint a Kincsem Díj, a Millenniumi Díj, a Szlovák Kancadíj vagy egy Listed verseny Németországban, hanem idén a Magyar Derby után is ő vezethette vissza a nyerőt.

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.