0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nyulak takarmányozása csillagfürttel

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

A kutatás és fejlesztés egyik aktuális iránya új fehérjeforrások felhasználása az állatok takarmányozásában. Ebben a hüvelyes növényeknek stratégiai jelentőségük lehet magas fehérjetartalmuk miatt, emellett szerepet játszhatnak az európai növénytermesztési-állattenyésztési rendszerek fenntarthatóságában, a talaj termékenységének megőrzésében, az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésében és a nitrogénalapú műtrágyák használatának mérséklésében.

Nyúltenyésztési Tudományos Napra meghívott cseh kutatók e témakörben tartották meg, döntően saját kutatási eredményeikre épülő előadásukat. Ebben a csillagfürt magjának és melléktermékeinek a nyulak takarmányozásában történő felhasználási lehetőségeivel foglalkoztak. Összefoglalták a fehér virágú csillagfürtmag, a hántolt fehér virágú csillagfürtmag és a kék virágú csillagfürtmag házinyulakkal végzett takarmányozási kísérleteinek eredményeit. Ezeket a takarmány-alapanyagokat mint fő nyersfehérjeforrást használták a receptúrákban.

A kutatások eredményeként megállapítható, hogy a fehér csillagfürt – akár hántolatlan, akár hántolt formájában – alkalmas fehérjeforrás az anya- és a növendéknyulak számára. A kékvirágú csillagfürt magja csak anyanyulaknak ajánlható.

Az eredmények szerint a fehér csillagfürtmaghéj lisztje is alkalmas takarmány-összetevő a növendéknyulak takarmányában.

A témáról részletesebben olvashatnak a Kistermelők Lapja szeptemberi számában Matics Zsolt, Szendrő Zsolt, Gerencsér Zsolt és Szendrő Katalin cikkében. Írásunk is ez alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja