Back to top

Bőséges szaporulat a Festetics-kastély madárparkjában

A Festetics családnak, akár más nagy múltú főúri családnak kastélyparkjából nem hiányozhattak az ott sétáló pávák sem, de igen fontos volt a fácánoskert is. A pávák mellett más egzotikus madarak is éltek a kastély körül. Ezt a hagyományt élesztette újra a kastély vezetősége, amikor 2016-ban megnyitották a madárparkot.

Különösen gazdag a víziszárnyas-gyűjtemény, melyben megtalálhatók a hazai fauna védett fajai is.

A fajok kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy jól bírják a magyar klímát.

Így Ausztrália, Dél- és Észak-Amerika kontinentális területein élők találhatók meg Keszthelyen. Jelenleg a gyűjteményben 42 faj 220 egyede él. De ami igazán meglepő: az elmúlt két év során az összes fajt sikerült szaporítani.

Fotó: Tóth Zsigmond
A madárparkban talán a legkiemelkedőbb siker a feketehattyúk bőséges szaporulata. Ezek az állatok nálunk évente egyszer-kétszer raknak tojást.

A Festetics-madárparkban azonban az egyik pár négy fészekaljjal hálálta meg a gondoskodást, s idén a két pártól összesen 29 fióka nevelődött fel.

De a különösen nehezen tartható pehelyrécék is fiókákat vezettek. A sok siker a szakértelem mellett a Balaton közelségével is magyarázható, ugyanis a nagy víztömeg különleges mikroklímát eredményez. A sok-sok ezer látogató láthatóan megkedvelte a madárparkot, és lassan oly sokan lesznek, hogy a területet bővíteni szeretnék a szakemberek. Emellett a kiváló tenyésztési eredmények arra is sarkallják őket, hogy újabb és újabb ritka fajokat szerezzenek be.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.