Back to top

Bőséges szaporulat a Festetics-kastély madárparkjában

A Festetics családnak, akár más nagy múltú főúri családnak kastélyparkjából nem hiányozhattak az ott sétáló pávák sem, de igen fontos volt a fácánoskert is. A pávák mellett más egzotikus madarak is éltek a kastély körül. Ezt a hagyományt élesztette újra a kastély vezetősége, amikor 2016-ban megnyitották a madárparkot.

Különösen gazdag a víziszárnyas-gyűjtemény, melyben megtalálhatók a hazai fauna védett fajai is.

A fajok kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy jól bírják a magyar klímát.

Így Ausztrália, Dél- és Észak-Amerika kontinentális területein élők találhatók meg Keszthelyen. Jelenleg a gyűjteményben 42 faj 220 egyede él. De ami igazán meglepő: az elmúlt két év során az összes fajt sikerült szaporítani.

Fotó: Tóth Zsigmond
A madárparkban talán a legkiemelkedőbb siker a feketehattyúk bőséges szaporulata. Ezek az állatok nálunk évente egyszer-kétszer raknak tojást.

A Festetics-madárparkban azonban az egyik pár négy fészekaljjal hálálta meg a gondoskodást, s idén a két pártól összesen 29 fióka nevelődött fel.

De a különösen nehezen tartható pehelyrécék is fiókákat vezettek. A sok siker a szakértelem mellett a Balaton közelségével is magyarázható, ugyanis a nagy víztömeg különleges mikroklímát eredményez. A sok-sok ezer látogató láthatóan megkedvelte a madárparkot, és lassan oly sokan lesznek, hogy a területet bővíteni szeretnék a szakemberek. Emellett a kiváló tenyésztési eredmények arra is sarkallják őket, hogy újabb és újabb ritka fajokat szerezzenek be.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Reptéren gyakorlatozó segítőkutyák

A Sydney repülőtéren szolgálatba állt négylábúak ezúttal nem drog- vagy robbanószer kereső kutyák. Az a feladatuk, hogy megnyugtassák és jókedvre derítsék azokat az utasokat, akik számára a repülés stresszel jár.

Száz MOL-töltőállomáson segítenek hazajutni az elkóborolt ebeknek

Csaknem megduplázza, 54-ről 100-ra bővíti a MOL azon töltőállomásai számát, ahol ingyenes mikrochip-leolvasó lesz elérhető az elkóborolt kutyák azonosítása céljából.

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.