0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

A fiatalok és a felnőttek körében egyaránt népszerű ropogtatnivalók, a diákcsemegék is sorra kerültek a Nébih Szupermenta programjában. A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, de jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 14 diákcsemege átfogó ellenőrzését végezték el a Szupermenta program legújabb terméktesztjében. A biztonsági paramétereken túl laboratóriumban vizsgálták az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, továbbá zsír és transz-zsírsav, illetve egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmak mérésére is sor került.

A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella és az Escherichia coli jelenlétét.

A laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egyik sem volt kimutatható a termékekből. A penészgombák vizsgálatánál is megfeleltek a termékek az előírásnak.

Vizsgálták a mikotoxinok jelenlétét is, és a mért eredmények alapján kiderült, hogy mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.

A termékek jelölésével ezúttal is adódtak problémák. Jellemző probléma volt, hogy több diákcsemegébe – a csomagolás alapján – „változó arányban” kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól. Az ellenőrzés során ennek a kitételnek öt termék nem felelt meg. Emiatt a felelős élelmiszeripari vállalkozásokat a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a „változó arányban” szóhasználat törlésére.

A diákcsemegék ellenőrzése során végül összesen 7 terméknél indult hatósági eljárás különböző jelölési hiányosságok miatt. A Nébih minden esetben figyelmeztette a felelős vállalkozókat, és kötelezte őket a hibák javítására.

A Szupermenta terméktesztekhez híven ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és szakértő kóstolók „vak-kóstolásos” módszerrel értékelték a csemegéket. Az értékelés során a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz és az összetevők aránya alapján alakult ki a „hagyományos”, valamint a „speciális” diákcsemegék végső Szupermenta rangsora.

A „hagyományos” diákcsemegék közül az első helyen a Seeberger Studentenfutter, a második helyen a Mogyi Csemege-mix végzett, míg a harmadik az Alesto Nuts&Raisin lett.
A „speciális” diákcsemegék kínálatából a dobogó első fokára a Nobilis E-vita mix, a másodikra a Natur Food Prémium Diákcsemege, a harmadikra pedig az Alesto Nut&Fruit Mix állhatott.

youtube://v/1hIDhNd4Hw4

 

Forrás: Nébih