0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pestre készül az újkígyósi kishuszár

Az egyik legfiatalabb versenyzőként állhat rajthoz az újkígyósi Makoviczki Martin szeptemberben a Nemzeti Vágta keretében meghirdetett Kishuszár Vágtán. Martin a második a Makoviczki családban, aki megmutathatja tehetségét a budapesti Hősök terén rendezett versenyen; bátyja, Ákos, 2016-ban nyerte meg a vágtát. Két idősebb fivére is lovakkal foglalkozik, Zoltán és Ricsi fogathajtásban jeleskedik.

Nagyban készül a ­fővárosi versenyre a legifjabb Makoviczki fiú, Martin. Edzések töltik ki a fiatal lovas mindennapjait. Édesapja segítségével készül a nagy megmérettetésre. Lovon éppannyi időt tölt, mint erőnléti felkészüléssel, sőt, a cél elérése érdekében a családi gazdaságba is besegített. Dinnyét pakolt, hogy megerősödjenek karjai.

A 10-16 év közötti gyermekekkel egy kategóriában induló Martin testvére, Ákos egykori lovával indul a vágtán. A Fáni nevű póni már ­bizonyított egyszer, 2016-ban bátya vele nyerte meg a Kishuszárt.

Az idei rangos eseményre a Borsodi Vágtán elért első helyezésével kvalifikálta magát a legifjabb. A most 11 éves fiú fiatal kora ellenére nagy tapasztalattal rendelkezik a versenyzés terén, többek között tavaly is sikerült bejutnia a vágtára. A beol.hu-nak elárulta, idén nyerni megy a fővárosba.

A négy testvér, Zoli, Ricsi, Ákos és Martin már gyermekkoruktól kezdve érdeklődtek a fogathajtás, lovaglás iránt, ugyanis édesapjuk, Makoviczki Zoltán előbb ugrólovasként, majd fogathajtóként tevékenykedett. A fiatalok az évek alatt egyre inkább a lovas világ felé tekintettek, mígnem egy állatvásár fordulópontot hozott a család életébe.

– Elmentünk a nagykőrösi állatvásárba marhát venni. Zoli akkor 8 éves volt, Ricsi 5. Megláttak két szürke pónit, leültek melléjük és nem tágítottak onnan. Végül nem marhát vásároltunk, hanem a két kiszemelt lovat – idézte fel a kezdeteket édesanyjuk, Makoviczki Zoltánné Pilán Ilona.

A család sok csikósbemutatóra járt, ahol az idősebbeknek annyira megtetszett a műsor, hogy megkezdték saját állataik felkészítését, s ahogy azok beletanultak, különböző falunapokon léptek fel velük. ­

Később Martin is részt vett a műsorszámokban. Zoli és Ricsi elvégezte a lótartó és -tenyésző szakot, majd patkolókovácsnak tanultak, Ákosból zsoké lett Vácott. A szakmaszerzést követően Zoli egyre inkább a fogathajtás felé, míg Ricsi előbb az ugrólovaglás, majd szintén a fogathajtás felé kacsingatott, Ákost a ­galoppozás vonzotta.

A fivérek szobáját rengeteg érem, serleg díszíti. Tavasztól őszig szinte minden héten elismeréssel térnek haza. Zoli­ jelenleg a mezőhegyesi országos nóniusz-tenyészszemlémre készül, hogy megtartsa a tavaly elnyert serleget. S ha ez sikerül, már csak jövőre kell ugyanezt a teljesítményt nyújtania, s akkor az országban elsőként végleg megtarthatja azt. Ricsi időközben ­fedeles országos bajnok, ­valamint kétszeres megyei díjhajtó lett. A Kishuszár-győztes Ákos a Kincsem Parkban minden vasárnap rajthoz áll saját lovaival, jelenleg a vágtára igyekszik bejutni. A versenyzés mellett mindhárman a szakmájukban dolgoznak.

Forrás: beol.hu