Back to top

Nagy a baj az Egri borvidéken

Nem hogy nem jöttek be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által prognosztizált szőlőárak Heves megye borvidékein, de van, ahol árak sincsenek, lévén felvásárlók sem. A gazdák szerint katasztrofális a helyzet.

A szüret előtt még bizakodóan nyilatkozott a heol.hu-nak a borszőlőár-előrejelzéssel kapcsolatban Bartók Miklósné, a Novaji hegyközség elnöke, ám a helyzet azóta jócskán megváltozott. Mint mondja, azokkal az árakkal egyetértene ma is, de jelenleg szó sincs olyan számokról, sőt, egyáltalán árakról sem igen lehet beszélni, lévén nincsenek felvásárlók. Hangsúlyozta:

sok termelő nem is tud szüretelni, mert nincs, aki átvegye a szőlőjét.

– Tavaly négy-öt nem borvidéki felvásárló is volt a térségben, ma egy sincs – ­húzta alá, hozzátéve:

a ­felvásárlási árak – ha vannak is – sokszor nagyon alacsonyak, bőven az önköltség alattiak, örül, aki nullára ki tudja hozni a szüretet, de még ettől is rosszabb, hogy lesz, akinek az egész éves munkája kárba vész, mert a tőkén kell hagynia a szőlőt.

A leánykapiac gyakorlatilag összeomlott

Azt, hogy nagy a baj, többen is megerősítették. Egy ­egri gazda úgy nyilatkozott: a leánykapiac, ami eddig jól működött, mára teljesen összeomlott, gyakorlatilag egyáltalán nincs rá kereslet,

ebből a fajtából és rizlingszilvániből legalább 4000 mázsa kint van a tőkén, s nincs gazdája.

A termelő szavai szerint ugyanilyen probléma lehet majd hamarosan a kékfrankossal. Azért hamarosan, mert – mint arra többen is rávilágítottak – sok fajta egyszerre érik, van, aki jövő héten már leszedi a merlot-ját. Ráadásul korábban kezdődött a szüret, így a termelőknek kevesebb idejük volt eladni a bort is. Gyakorlatilag bárkit kerestünk, szóba került, hogy valószínűleg számos gazda felhagy az ágazattal az idei év után, s lévén, hogy az Egervin „bedőlése” óta nincs igazán nagy felvevőpiac az Egri borvidéken, reménytelennek látszik a helyzet.

Könyörögnek a gazdák, vegyék át a szőlőt

A nyolc hektáron ­gazdálkodó Pallagi Miklós azt mondta: már tavaly is érezték a gondot, ráadásul akkor a HNT árprognózisa még nem borvidéki bontásban szerepelt, de végül kialakult egy kilónként 100 forintos minimum, ami elfogadható volt. Most azonban, mint fogalmazott, katasztrofális a helyzet.

– A blauburgerért tavaly 105 forintot kínáltak, idén 85-öt, annak aki szerencsés, és talál felvásárlót. Ha valakinek nincs szerződése, kilátástalan a helyzete. A saját szememmel láttam, ahogy könyörögnek a gazdák, hogy vegyék át tőlük a szőlőt… Idén hétszer permeteztem, s most már szinte annak is örülök, ha a legalább a vegyszer ára visszajön – mondta.

Szavai szerint állami segítségre van szükség, mert a gazdák hasonló cipőben járnak, mint az almatermesztők, s nem kizárt, hogy a szőlészeknek is radikális lépést kell tenniük.

– Már az is megfordult a fejemben, hogy kiborítunk egy-két konténernyi kékfrankost a Dobó térre, hadd lássák az emberek, milyen kereslet van a hungarikummá nyilvánított egri bikavér alapjára! – csattant fel.

Úgy tudjuk, a gazdák levélben fordulnak segítségért Nyitrai Zsolthoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez, illetve dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízotthoz és Habis László egri polgármesterhez, mert mint írják „bár az állam nem szólhat bele a piacba, de nem nézhet mindent tétlenül”.

Nagyrédén sztrájk hozott eredményt

Nagyrédén a gazdák sztrájkot hirdettek az alacsony felvásárlási árak miatt, amelynek végül lett eredménye – tudatta a hegybíró. – A megállapodás szerint a rizlingszilváni kilónkénti ára 65 forintról 80-ra emelkedett, az ottonel muskotályt 80 helyett 90 forintért vette meg a helyi felvásárlói cég a hegyközség tagjaitól – ismertette Csernyik István. Hozzátette, az egyezség szerint a szerződött mennyiség fölötti termést a beígért fél helyett teljes áron fogják felvásárolni. A cég a szerződött mennyiség árát még idén kifizeti.

– Sok a szőlő, nem tudjuk hová rakni a bort – mondta Molnár Gábor abasári borász, kiemelve: egyszerre érnek a fajták.

– A minőséggel nincs gond, az a probléma, hogy az üzemek nem tudják fogadni a beérkező – a szerződöttől 10–20 százalékkal nagyobb – mennyiséget.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

A rendkívüli meleg miatt több zöldség is a másfélszeresére drágult

A Terméktanács szerint az árak csak akkor csökkennek, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Most csemegeszőlőben találtak tűt Ausztráliában

A melbourne-i Woolworths szupermarketben vásárolt csomagolt magszegény csemegeszőlőben két varrótűt talált egy pár hétfőn, számol be a 9news.com.au. Csak a véletlennek köszönhető, hogy a várandós fiatalasszony nem fogyasztotta el a gyümölcsöt.