Back to top

Nagy a baj az Egri borvidéken

Nem hogy nem jöttek be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által prognosztizált szőlőárak Heves megye borvidékein, de van, ahol árak sincsenek, lévén felvásárlók sem. A gazdák szerint katasztrofális a helyzet.

A szüret előtt még bizakodóan nyilatkozott a heol.hu-nak a borszőlőár-előrejelzéssel kapcsolatban Bartók Miklósné, a Novaji hegyközség elnöke, ám a helyzet azóta jócskán megváltozott. Mint mondja, azokkal az árakkal egyetértene ma is, de jelenleg szó sincs olyan számokról, sőt, egyáltalán árakról sem igen lehet beszélni, lévén nincsenek felvásárlók. Hangsúlyozta:

sok termelő nem is tud szüretelni, mert nincs, aki átvegye a szőlőjét.

– Tavaly négy-öt nem borvidéki felvásárló is volt a térségben, ma egy sincs – ­húzta alá, hozzátéve:

a ­felvásárlási árak – ha vannak is – sokszor nagyon alacsonyak, bőven az önköltség alattiak, örül, aki nullára ki tudja hozni a szüretet, de még ettől is rosszabb, hogy lesz, akinek az egész éves munkája kárba vész, mert a tőkén kell hagynia a szőlőt.

A leánykapiac gyakorlatilag összeomlott

Azt, hogy nagy a baj, többen is megerősítették. Egy ­egri gazda úgy nyilatkozott: a leánykapiac, ami eddig jól működött, mára teljesen összeomlott, gyakorlatilag egyáltalán nincs rá kereslet,

ebből a fajtából és rizlingszilvániből legalább 4000 mázsa kint van a tőkén, s nincs gazdája.

A termelő szavai szerint ugyanilyen probléma lehet majd hamarosan a kékfrankossal. Azért hamarosan, mert – mint arra többen is rávilágítottak – sok fajta egyszerre érik, van, aki jövő héten már leszedi a merlot-ját. Ráadásul korábban kezdődött a szüret, így a termelőknek kevesebb idejük volt eladni a bort is. Gyakorlatilag bárkit kerestünk, szóba került, hogy valószínűleg számos gazda felhagy az ágazattal az idei év után, s lévén, hogy az Egervin „bedőlése” óta nincs igazán nagy felvevőpiac az Egri borvidéken, reménytelennek látszik a helyzet.

Könyörögnek a gazdák, vegyék át a szőlőt

A nyolc hektáron ­gazdálkodó Pallagi Miklós azt mondta: már tavaly is érezték a gondot, ráadásul akkor a HNT árprognózisa még nem borvidéki bontásban szerepelt, de végül kialakult egy kilónként 100 forintos minimum, ami elfogadható volt. Most azonban, mint fogalmazott, katasztrofális a helyzet.

– A blauburgerért tavaly 105 forintot kínáltak, idén 85-öt, annak aki szerencsés, és talál felvásárlót. Ha valakinek nincs szerződése, kilátástalan a helyzete. A saját szememmel láttam, ahogy könyörögnek a gazdák, hogy vegyék át tőlük a szőlőt… Idén hétszer permeteztem, s most már szinte annak is örülök, ha a legalább a vegyszer ára visszajön – mondta.

Szavai szerint állami segítségre van szükség, mert a gazdák hasonló cipőben járnak, mint az almatermesztők, s nem kizárt, hogy a szőlészeknek is radikális lépést kell tenniük.

– Már az is megfordult a fejemben, hogy kiborítunk egy-két konténernyi kékfrankost a Dobó térre, hadd lássák az emberek, milyen kereslet van a hungarikummá nyilvánított egri bikavér alapjára! – csattant fel.

Úgy tudjuk, a gazdák levélben fordulnak segítségért Nyitrai Zsolthoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez, illetve dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízotthoz és Habis László egri polgármesterhez, mert mint írják „bár az állam nem szólhat bele a piacba, de nem nézhet mindent tétlenül”.

Nagyrédén sztrájk hozott eredményt

Nagyrédén a gazdák sztrájkot hirdettek az alacsony felvásárlási árak miatt, amelynek végül lett eredménye – tudatta a hegybíró. – A megállapodás szerint a rizlingszilváni kilónkénti ára 65 forintról 80-ra emelkedett, az ottonel muskotályt 80 helyett 90 forintért vette meg a helyi felvásárlói cég a hegyközség tagjaitól – ismertette Csernyik István. Hozzátette, az egyezség szerint a szerződött mennyiség fölötti termést a beígért fél helyett teljes áron fogják felvásárolni. A cég a szerződött mennyiség árát még idén kifizeti.

– Sok a szőlő, nem tudjuk hová rakni a bort – mondta Molnár Gábor abasári borász, kiemelve: egyszerre érnek a fajták.

– A minőséggel nincs gond, az a probléma, hogy az üzemek nem tudják fogadni a beérkező – a szerződöttől 10–20 százalékkal nagyobb – mennyiséget.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Mi áll az extrém időjárás hátterében, és hogyan úszta meg a kukorica?

Kirívó aszály, hőség és egyéb időjárási anomáliák jellemezték az idei évet Nyugat-Európában, ami rányomta a bélyegét a terméseredményekre is. A jelenlegi helyzetből a jelek szerint a kukorica került ki győztesen.

Sok szőlőt vettek, de olcsón

A tavalyinál több, jó minőségű szőlő, alacsony felvásárlási árak, korai szüret jellemezte az idei évjáratot. A felvásárlók erejükön felül vették át a szőlőt, és a nagy tömegben érkező alapanyag elhelyezésére régi tárolóikat is újra munkába állították. Így sem volt azonban zökkenőmentes a szüret, derült ki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő, bor és pálinka albizottságának mai ülésén.

A magyar bor minősége európai szintű

A magyar bor európai szintű, kiváló minőségű termék, és a kormány szeretné, ha a magyar borászati vállalkozások még jobban fel tudnák venni a versenyt nyugat-európai társaikkal - mondta az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Kaposváron szerdán.

Csökkenő nemzetközi élelmiszerárak - az érem két oldala

A zsugorodó nemzetközi terményárak miatt enyhülnek a világ legszegényebb országainak élelmiszerimport kiadásai, ám eközben az amerikai dollár erősödése „komoly veszélyt” jelenthet, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Az év utolsó növényvédelmi előrejelzése

Tisztogassunk! Az esősebb és szelesebb időjárás segítette a lombhullást, ezért jól megfigyelhető a máskor rejtetten károsító betegségek és kártevők jelenléte. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyümölcs- és díszfákon ilyenkor előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre.