Szombaton a hagyományos szüreti felvonulás után ismét ez volt a helyzet. Akkor viszont sokakat a piruló hagyma és a bográcsokban rotyogó húsételek illata vonzotta a polgármesteri hivatal előtt felállított főzősátrakhoz. Az ideiglenesen megnyitott dödölle utcában a látogatók a 19 nevező között találkozhattak a nagyrécsei Pölcz Lászlóné Irma nénivel, aki egyetlen fesztiválról sem hiányozhatott, ahogy a közvetlen szomszédjaik az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagjai is hagyományőrzők. Utóbbi társaság ráadásul a jeles alkalomra egy kolbászból, szalonnából és sajtból álló házikót is készített – tudósít az eseményről a zaol.hu.
– Azt szerettük volna hatásosan szemléltetni, hogy honnan is indult a szegény emberek eledele, vagyis a dödölle népszerűsége – mesélte Bogatin Sándorné az eszteregnyeiek vezetője.
Ínycsiklandó ételek születtek
Egy sátorral arrébb a bajcsai Rezedák Dalkör tagjai egy pillanatra sem pihentek, folyamatosan pirították a dödöllét. Vezetőjük, Marczin Jenőné szerint ez a burgonyás étel egyszerűségével és finom ízével lenyűgöz mindenkit, bár az elkészítése komoly izomerőt követel. Egy kis tejföllel „nyakon” öntve kifejezetten finom, de köretként a szaftos pörkölt mellé is fenséges választás.
A négytagú zsűri elnöki tisztét több éve betöltő Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács, szakoktató szerint az eddigieknél klasszisokkal jobb dödölle ételek készültek. Ennek oka lehet a burgonya kitűnő minősége mellett a csapatok fejlődése, az, hogy megfogadták az intelmeiket. Hozzátette: az étel kinézete és íze döntött abban, melyik csapat kaphatott díjat.