0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Szombaton a hagyományos szüreti felvonulás után ismét ez volt a helyzet. Akkor viszont sokakat a piruló hagyma és a bográcsokban rotyogó húsételek illata vonzotta a polgármesteri hivatal előtt felállított főzősátrakhoz. Az ideiglenesen megnyitott dödölle utcában a látogatók a 19 nevező között találkozhattak a nagyrécsei Pölcz Lászlóné Irma nénivel, aki egyetlen fesztiválról sem hiányozhatott, ahogy a közvetlen szomszédjaik az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagjai is hagyományőrzők. Utóbbi társaság ráadásul a jeles alkalomra egy kolbászból, szalonnából és sajtból álló házikót is készített – tudósít az eseményről a zaol.hu.

– Azt szerettük volna hatásosan szemléltetni, hogy honnan is indult a szegény emberek eledele, vagyis a dödölle népszerűsége – mesélte Bogatin Sándorné az eszteregnyeiek vezetője.

A régi, falusi parasztházban mindig volt bab, káposzta, burgonya, kukorica kása, no és persze szalonna, házi kolbász, sajt, valamint piros paprika. A mi dödöllénk egyik titka, hogy szívvel-lélekkel készül évek óta, ez az a fajta fűszer, ami az üzletekben nem kapható.

Ínycsiklandó ételek születtek

Egy sátorral arrébb a bajcsai Rezedák Dalkör tagjai egy pillanatra sem pihentek, folyamatosan pirították a dödöllét. Vezetőjük, Marczin Jenőné szerint ez a burgonyás étel egyszerűségével és finom ízével lenyűgöz mindenkit, bár az elkészítése komoly izomerőt követel. Egy kis tejföllel „nyakon” öntve kifejezetten finom, de köretként a szaftos pörkölt mellé is fenséges választás.

A négytagú zsűri elnöki tisztét több éve betöltő Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács, szakoktató szerint az eddigieknél klasszisokkal jobb dödölle ételek készültek. Ennek oka lehet a burgonya kitűnő minősége mellett a csapatok fejlődése, az, hogy megfogadták az intelmeiket. Hozzátette: az étel kinézete és íze döntött abban, melyik csapat kaphatott díjat.

Forrás: zaol.hu