0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Pórul jártak a lusta gazdák

Mintegy ötszázmillió forintnyi agrártámogatástól estek el az elmúlt három évben a gazdálkodók az elhanyagolt földterületek miatt. Az ellenőrzéseken 2015 és 2017 között 2909 táblán találtak a megengedettnél több gyomnövényt vagy a parlagfűhöz hasonló veszélyes gyomnövényt.

Az utóbbi három évben mintegy 2909 parcella, összesen több mint hétezer hektár után járó agrártámogatástól estek el a hanyag gazdák – írja a Magyar Idők.

Az agrárminisztérium adatai szerint nagyjából ekkora mezőgazdasági területen találtak az utóbbi években veszélyes gyomnövényt, illetve a megengedettnél nagyobb mértékű gyomosodást.

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, az érvényben lévő támogatási szabályok szerint egy mezőgazdasági terület – legyen szó szántóról, gyepről vagy állandó kultúráról – csak akkor támogatható, ha megfelel az előírásoknak.

Ezek egyike alapján a gazdáknak azokat a területeket is folyamatosan rendben kell tartaniuk, ahová az adott évben nem vetettek semmit. Ha ugyanis az ellenőrzés során nagymértékű gyomosodást tapasztalnak a hatóság emberei, akkor abban az évben biztosan lecsúszik az agrártámogatásokról az érintett gazdálkodó.

Súlyosnak akkor nevezhető a helyzet, ha a gyom átterjedt a szomszédos területre, illetve ha a parcella legalább felét elfoglalja.

A veszélyes gyomnövényekre ennél is szigorúbb szabályozás vonatkozik. Parlagfűből például elég néhány darab az adott földterületen ahhoz, hogy a parcellát támogathatatlannak minősítse az ellenőr.

A tárcavezető hangsúlyozta: azt, hogy a jogosulatlan területekhez kapcsolódóan ki nem fizetett támogatási összeg mekkora, csak becsülni lehet. Ennek oka, hogy egy adott területhez nem csak az alap- és a zöldítési támogatás tartozhat, hanem a terület után a gazdálkodó igényelhetett termeléshez kötött hozzájárulást, vagy részt vehet más, európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alapból finanszírozott területalapú pályázatokban is – ilyen például az agrár-környezetgazdálkodási program –, amelyek után további összegekre lehet jogosult.

Emellett, ha a terület elbukik az ellenőrzésen, akkor a rendszer túl­igénylést észlel, ami további szankció­kat von maga után.

A minisztérium adatai szerint tavaly összesen 586 gazdálkodó 843 parcellája vált jogosulatlanná hanyagság miatt, az érintett terület nagysága meghaladja az 1688 hektárt. Az előző évekhez képest ugyanakkor érzékelhető némi javulás.

2016-ban ugyanis a gyomosodás miatt kizárt földterületek nagysága még 2652 hektár volt, 2015-ben pedig 2709 hektárt érintett a szankció.

Nagy István jelezte: ha a kizárt területek után bizonyosan igényelt alap- és zöldítési támogatás mintegy 70 ezer forintos hektáronkénti összegét vesszük figyelembe, és az egyéb szankciókat, kizárásokat nem, akkor 2015 és 2017 között mintegy ötszázmillió forint támogatástól estek el az érintett gazdálkodók.

Forrás: Magyar Idők