0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb rekordokat dönt az extrém időjárás – agrometeorológia

Az április óta tartó meleg idő miatt a hőösszegek rekord közeli szinten járnak. A meleg idő pedig a középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, mely a repcére nagyon kedvezőtlen.

Az elmúlt hét közepe óta jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak elszórt záporok alakultak ki. A talaj a Dunántúlon is sokat szikkadt a múlt hét eleji nagy esők után. Arrafelé szinte teljesen telített nedvességgel a föld, míg például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság, 100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból.

A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, múlt szerdától országszerte 25 fok fölött alakulnak a maximumok, melyek több fokkal az átlagos fölötti értékek.

Bár rohamosan rövidülnek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, így erősebb az éjszakai lehűlés, de a minimum hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1550 és 1750 foknap között járnak az országban. Az értékek rekord közeli magasságokban járnak, már bőven elegendő hőmennyiség gyűlt össze a beéréshez. 

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél.

A napraforgó beérett, az aratása folyamatban van. A kukorica is a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, sokfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.

Az országban a zöld tömeg mennyisége már egyre kisebb és aránya intenzíven csökken.

Mi vár ránk?

Az előttünk álló napokban meleg, alapvetően száraz idő valószínű. Pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik.

A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 mm alatt marad. A jövő hét első felében is előre láthatólag marad a késő nyári, száraz idő.

Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

Forrás: OMSZ