Back to top

Kis növények, nagy előnyök

Pillangósok, madáreleségek, cirok- és fűfélék, talajjavító készítmények és forgatás nélküli talajművelő eszközök kerültek terítékre a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének „Alternatív növények, alternatív talajművelés, talajkondícionálás” című konferenciáján.

Míg a növényeket a kutatóintézet ismertette, a talajállapotról az Impavidus Trade Kft. és a Timac Agro Kft. számolt be, addig a gépek bemutatását a Vaderstad Kft. vállalta.

Egyre nagyobb figyelmet követelnek maguknak az alternatív növények
Fotó: viniczai

„Az egyre extrémebb időjárási viszonyok között az alternatív növények szerepe felértékelődik”- hangsúlyozta Murányi Eszter. A Karcagi Kutatóintézet tudományos munkatársa kiemelte, a takarmánykeverékekben például a Zádor és az Albita szemescirkok akár 60 százalékban is helyettesíteni tudják a kukoricát. A Zádor korai érésű, kétvonalas hibrid, amely jó évjáratokban hektáronként 8 tonnás termést is hoz, ráadásul a nyersfehérje tartalma 12-13 százalék. Bár nyersfehérje tartalomban az Albita kicsit alulmarad, de a közepes-késői hibrid akár 10 tonna szemterméssel hálálja meg a bizalmat.

Murányi Eszter: Bár kicsi, ám annál jelentősebb növényekről van szó
Fotó: viniczai

A pillangósok a zöldítésben játszhatnak komolyabb szerepet. Így az NS Pionír őszi takarmányborsó, amelyet jó télállóság jellemez, áttelelés után erőteljesen fejlődik. Nagy tömegű, jó minőségű takarmányt – hektáronként 35-40 tonna zöldtömeget – ad.

A Béta pannonbükköny az őszi takarmánykeverékek pillangós társnövénye. Hektáronként 60-80 kiló bükkönyt ugyanennyi rozs vagy őszi búza támasztónövénnyel vetnek. Zölden már május elején kaszálható és szénaként is etethető.

Sokak számára nem ismeretlenek a lednekek. Magjaik abrakkeverékekben értékes fehérje – 24-26 százalék – források. Zöldtrágyázásra fő- és másodvetésben is termeszthetők.

A Karcagi fehérvirágú hüvelye és magja zölden és szárazon is alkalmas emberi fogyasztásra.

Zöldtakarmányként hektáronként 15-20 tonna zöldterméssel számolhatunk. A Karcagi kismagvú elsősorban zöldtakarmányozásra nemesített fajta, de szénakészítésre is alkalmas és zöldtrágyaként is megállja a helyét.

Nagy az érdeklődés az új növények iránt
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A belvíztől a rizstermesztésig

A mezőgazdasági vízgazdálkodással és öntözésfejlesztéssel foglalkozik a szarvasi székhelyű Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, amelynek mindezek mellett a rizstermesztés vizsgálata és fejlesztése az egyik feladata. A NAIK részeként működő osztály tevékenysége a klímaváltozás fenyegetése miatt is egyre fontosabb és egyre megkerülhetetlenebb.

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

Fajtaminősítés: a kukorica és a cukorrépa vitte a prímet

Huszonegy cég képviselője vehette át fajtaminősítő oklevelét Mezőhegyesen: a legtöbb elismerést - huszonhatot - a kukorica egyes fajtái kapták, mindemellett járt oklevél például szegletes led, szudánifű vagy éppen kender után is.

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Vitaminoktól a rovarokig: mit is eszünk?

Új élelmiszerekről és komponensekről, valamint innovatív technológiákról tanácskoznak az Európai Unió táplálkozástudományi szakemberei a Debreceni Egyetemen. A 3. Food Structure Design Konferencián tradicionális helyi termékeket is bemutatnak a külföldi kutatóknak.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

A csillagászati ősszel az idő is hűvösebbre fordul

A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől. Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, és összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre, és szelesre fordul az idő. Szombaton és hétfőn sokfelé kell esőre is számítani.