0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

A palackos borok kiszállítása 21 százalékkal, 140 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 17 százalékkal, hétmilliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok kiszállított mennyisége és a kivitel értéke is több mint a kétszeresére nőtt: a 360 ezer hektoliteres export 6,5 mil­liárd forintos forgalmat jelentett.

Ez utóbbi kategórián belül jellemzően Szlovákiába, Németországba és Csehországba szállítottak a vállalkozások, míg palackos borból a legtöbb Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Németországba és az Egyesült Királyságba került.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 82 százalékát tették ki a vizsgált időszakban.

Külföldről ezzel egy időben jóval kevesebbet vásároltunk, mint korábban; 2017 első fél évéhez képest 72 százalékkal csökkent az import. A visszaesés elsősorban annak tudható be, hogy a folyó borokból 97 százalékkal kevesebb érkezett az országba, miközben a palackozott termékek behozatala húsz százalékkal emelkedett.

Ez egyébként egybeesik a magyar borszakma törekvéseivel, hiszen az elmúlt években azért küzdöttek a szakemberek, hogy minimálisra csökkenjen a bizonytalan eredetű lédig borok behozatala. Ez utóbbi kategória legnagyobb része egyébként Spanyolországból érkezett.

Forrás: Magyar Idők