Back to top

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

A Nyugat-Virginia Egyetem (West Virginia University, WVU) egy önjáró robotot fejlesztett, melynek ötletadói a méhek voltak. A gép elsősorban az üvegházban termesztett indás növényeket képes beporozni. BrambleBee névre keresztelték a robotot, mely tulajdonképpen egy szóvicc: a bramble angolul indát, vagy szedret jelent, a bee méhet, de egyben kimondva hasonlít a bumblebee szóra is, ami a poszméhet jelöli.

Az arXiv-en publikálták először az új fejlesztésű robotot, melyet a legmodernebb helymeghatározási és térképezési technikákkal láttak el, valamint olyan eszközök találhatók a fedélzetén, melyekkel lehetőség nyílik a vizuális érzékelésre, útvonaltervezésre, és a finom mozdulatok vezérlésére is.

„A világ élelmiszertermelésének 35 százaléka, mely közel 577 milliárd dollár, a beporzóktól függ. A mézelő méhek populációinak visszaesése nagy hatással van a termelékenységre. Mind gazdasági és élelmiszer-fenntarthatósági szempontból is sürgősen módot kell találni az alternatív beporzási módszerekre.”

- mondta Yu Gu a TecXplore portálnak.

A probléma megoldására Yu Gu és kollégái egy olyan precíziós beporzó robot prototípusát építették meg, mely képes az indás növények, mint a szeder és a málna beporzására üvegházi környezetben. Ez lett a BrambleBee. A projektet a Nemzeti Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Intézet (National Institute of Food and Agriculture, NIFA) és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (U.S. Department of Agriculture, USDA) egyik ügynöksége támogatja, a Nemzeti Robotikai Kezdeményezésen belül (National Robotics Initiative).

Fotó: Gu et al.

„BrambleBee először friss információkat gyűjt a fürtvirágzatok pontos elhelyezkedéséről, és hogy azok készen állnak-e a beporzásra. Ehhez egy ellenőrző utat tesz az üvegházban” magyarázta Gu. „Ahogy BrambleBee körbejár, a közelben lévő fürtvirágzatokat a fedélzeti kamerája segítségével érzékeli. Ezután jelöli a virágok pontos helyzetét a növénysorokról készült térképen.”

A feltérképezés után a robot eldönti, hogy merre indul el megporozni a virágokat. Ezt az utat a megporzásra kész fürtvirágzatokat figyelembe véve úgy tervezi meg, hogy közben a lehető legrövidebb utat járja be.

A tervezésnél azt is figyelembe veszi, hogy közben ne ütközzön semmilyen akadálynak, ami esetleg az útjába kerülhet.

„Amikor egy megporzandó területre érkezik, BrambleBee megvizsgálja a növényt és részletes térképet készít róla” mondta Gu. „Ezután a robotikus karja segítségével eléri az összes olyan virágot, ami megporzásra kész.”

A robot ihletői a faliméhek voltak. Képünkön a Magyarországon is gyakori piros kőművesméh (Osmia bicornis)
A robot ihletői a faliméhek voltak. Képünkön a Magyarországon is gyakori piros kőművesméh (Osmia bicornis)
Fotó: S. Rae/Wikimedia Commons
A robot tervezésénél a tudósokat elsősorban a faliméhek (a magányos méhek egyik csoportja) ihlették meg, melyek az utódaik számára gyűjtik a pollent. Ahogyan a faliméhek, úgy a BrambleBee is először feltérképezi a virágok helyeit, később pedig ezt az információ felhasználva tervezi meg, hogyan érjen el hozzájuk.

Ráadásul a robot megporzó mechanizmusa, ami a robotikus kar végén helyezkedik, a méhekhez hasonlóan működik.

A szerkezet precíz mozdulatokkal közelít a virágok felé, és úgy oszlatja el a pollent a virág termőtáján, hogy közben nem sérti meg azt.

„A projekt lehetővé teszi az olyan komplex önjáró robotok fejlesztését, melyek képesek lesznek helytállni egy normál mezőgazdasági környezetben.” jelentette ki Gu. „A precíziós helymeghatározás, kiértékelés és a törékeny, apró növényi részek kezelése megteremti az alapot arra, hogy egy sor más mezőgazdasági felhasználású gépet fejlesszenek. Ilyenek lehetnek az öntözésre, trágyázásra, betakarításra, valamint a növényi sérülések és betegségek feltérképezésére, ezzel pedig a kártevők és a gyomok visszaszorítására készülő rendszerek.”

A precíziós robotikus megporzási rendszer, melyet a WVU-n megalkottak, első a maga nemében. A jövőben segítheti a gazdák megporzási problémáit rövid távon. A jövőben pedig segítheti olyan új mezőgazdasági eszközök fejlesztését, melyek a betakarításban, metszésben és a gyümölcsszedésben segítenek be.

„Most arra fogunk koncentrálni, hogy javítsuk a robotikus megporzási rendszer önjáróságának hatékonyságát, és kiértékeljük ennek a megporzási módszernek a hatásosságát illetve hatékonyságát”

- mondta Gu.

BrambleBee Greenhouse Pollination Experiment with QR Flowers

 

Forrás: 
techxplore.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

A méheknek jobb a marketingje, pedig a darazsak is hasznosak

Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége - állapította meg egy brit tanulmány.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.