0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

A cink-oxid elsősorban a kismalacok takarmányába kerül kiegészítő adalékként. A cink esszenciális nyomelem, hiánya a malacokban anémiához, csont deformitáshoz, a növekedés elmaradásához és bélrendszeri megbetegedések kialakulásához vezet.

A cink-oxid adagolását a stressz okozta immungyengülés kivédése miatt szokták alkalmazni a tenyésztők. Az irányított keresztezések hatására kialakult sertéshibridek jócskán felülmúlják a standard fajták teljesítményét mind a hús-, tej-, vagy akár utód előállítás területén, de a célpároztatások néhány negatív genetikai tulajdonság kialakulását is elősegítették, ilyen például a stresszérzékenység.

A modern sertéshibridek szinte bármilyen tartási- és takarmányozási viszony megváltozására érzékenyen reagálnak, ami elsősorban az immunrendszer leromlásához vezet.

Ennek hatására a teljesítmény visszaesik és a gazdasági haszon csökken. A stressz elsősorban az állatok viselkedésében jelenik meg, nem esznek, vagy nem isznak eleget. A normális bélműködés megváltozik, ami negatívan befolyásolja az állat egészségét, fogékonyabbak lesznek a betegségekre. A leggyakoribb az E. coli fertőzés, ami, a hasmenés kialakulása mellett növekedési rendellenességeket és magas számú elhullást okoz. A tenyésztők csaknem 20 éve védekeznek cink-oxid felhasználásával a választási malacok coli hasmenésének kialakulása ellen.

A kiegészítésként adagolt cinket a malacok szervezete nehezen tárja fel. A takarmányokba jóval több cink-oxid kerül, mint amennyire az állatnak valójában szüksége van, mivel a nyomelem biológiai hozzáférhetősége alacsony és csak kis mennyiségben szívódik fel.

A cink-oxid környezetkárosító hatása abban nyilvánul meg, hogy a vizelettel kiürül az állat szervezetéből és a trágyával a talajba kerül. A cink-oxid a vízi organizmusokra nagyon veszélyes vegyület, ivóvízbe, talajba és növényekre jutását el kell kerülni.

A talajban való túlzott felhalmozódás megelőzése érdekében az Európai Unió az 1334/2003 rendelet értelmében korlátozásokat vezetett be 2004-től a nyomelem határértékeinek tekintetében. 2022-re pedig teljes mértékben kivonásra kerül majd a takarmányokból.

Addig is gőzerővel folynak a kutatások arról, hogy milyen módszerrel lehetne kiváltani a cink-oxid használatát és megelőzni a választási malacok gyakori hasmenését.

Elsősorban olyan gyógynövény-kelátok tesztelése folyik, amely a cink szerves formában történő adagolását teszi lehetővé, ugyanis a szerves cink bélflórára gyakorolt hatása és felszívódása jobb, mint a szervetlen cink-sóké.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu