0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bővülhetnek ősszel az online számlázásban elérhető funkciók

Egyre kevesebb cég van, amely még nem regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlarendszerébe, igaz, a hatályos törvény szerint ezt július elsejéig meg kellett volna tenni.

Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának partnere a Világgazdaságnak elmondta:

azok a társaságok nem tudják még teljesíteni a kötelezettségüket, amelyeknek valamilyen előzetes fejlesztést kell végezniük a régóta használt, illetve komplex ügyviteli folyamatot megvalósító vállalatirányítási vagy számlázási rendszerükben.

Tipikus probléma például, hogy korrekciós számlák esetén sok régebbi rendszerből hiányzik, hogy mi volt az eredeti számlaszám, amelyre a módosító bizonylat vonatkozik. Az említett információ rögzítése, kidolgozása akár több hónapos fejlesztést igényelhet, ami előfeltétele annak, hogy megfelelő legyen az adatszolgáltatás.

Az adószakértő tudomása szerint augusztusban is támogató, türelmes volt a NAV, ha látta, az adott cég mindent megtesz, hogy csatlakozhasson az online számlarendszerhez.

Az adóhatóság figyelembe veszi az együttműködést, egyedileg értékeli, hogy mi lehet az esetleges mulasztás, hibás jelentés oka, mikor a mulasztási bírság kiszabásáról dönt, amelynek mértéke számlánként akár 500 ezer forintra is rúghat.

Augusztusban a rendszer finom­hangolását végezték el, fel­hasz­ná­ló­barátabbá vált a felület, több új kényelmi funkcióval megkönnyítették a jelentett számlák lekérdezésének módját is. Tancsa Zoltán jelezte: a NAV felületén le lehet kérdezni egyszerre több számla adatait is, ám ezek tömeges kinyerésére még nincs mód. Holott ez különösen fontos lenne, s megkönnyítené annak előzetes ellenőrzését az adózóknak, hogy valamennyi szóban forgó számlájukat lejelentették-e, illetve a megfelelő tartalommal történt-e az adatszolgáltatás. A NAV azt ígéri: még az ősszel ezt a funkciót is elérhetővé teszi.

A Deloitte partnere rámutatott: előzetes egyeztetések folynak arról, hogy az adatszolgáltatás gyakorlati tapasztalatai alapján a NAV várhatóan kismértékben módosítja a jelenlegi adatsémát, amelyben teljesíteni kell a valós idejű adatszolgáltatást. E módosítások köréről konkrét információ még nem áll rendelkezésre.

A NAV viszont azt ígéri, mindenképp megfelelő időt fog adni az esetleges változások követésére, a szükséges módosítások fejlesztésére, amelyek elsődleges célja, hogy rendezze a gyakorlat során felvetődő speciális kérdéseket.
Forrás: Világgazdaság