0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Brexit: a használt mezőgépek felé fordultak a brit gazdák

A Nagy-Britannia EU-s tagságának megszűnésével együtt járó bizonytalanság arra ösztönzi a briteket, hogy az új gépek helyett a használt modelleket válasszák. A vásárlók leginkább a prémium modelleket keresik a használtpiacon, mivel így alacsonyabb áron juthatnak hozzá a jól felszerelt gépekhez.

Az Egyesült Királyság egyik mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalatának tapasztalatai azt mutatják, a szigetországi vásárlók tudatosan készülnek a Brexit utáni időszakra. Többségük ugyanis a gépek beszerzését még most, az ország EU-ból való kilépése előtt intézte s intézi. „A gazdák felkészültek arra, hogy a Brexit utáni 2-3 évben nem lesz elég anyagi forrásuk a mezőgépek vásárlásához” – véli Stuart Cornthwaite, a megkérdezett cég ügyvezető igazgatója.

Ezt erősítik meg egy leeds-i aukciósház közelmúltbéli eladásai is: a kettő és öt év kor közötti prémium kategóriájú mezőgépekből ugyanis 20%-kal többet értékesítettek mostanság, mint azelőtt. A vállalat ügyvezetője szerint

a vásárlók tudatosabbak lettek, s keresik a másodkézből származó, ugyanakkor „felextrázott” gépeket, amikhez így az eredeti áruknál jóval olcsóbban juthatnak hozzá.

„Ha néhány évnyi használat után értékesítik a gazdák ezeket a gépeket, akkor azok értékvesztését és szervizköltségeit is a minimálisra csökkenthetik” – mondja Jonnie Keys, az aukciósház vezetője.

A megkérdezettek egyetértenek abban, hogy az új modellek árait és a bizonytalan jövőt szem előtt tartva a gazdálkodók számára most valódi alternatívát jelentenek a jó minőségű használt gépek.

Forrás: fginsight.com