0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fogynak a balatoni szőlőterületek – lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Az agrárminiszter szerint nagyon fontos és valós problémával keresték meg a balatoni borászok: komoly veszély az, hogy akár pályázati pénzekből, présháznak épült épületek öt év fenntartási idő után hirtelen nyaralóvá avanzsálnak – írja az InfoRádió.

Súlyos probléma, hogy nyaralónak, hétvégi teleknek sokkal magasabb árfekvésben keresnek területeket vásárlók, mint szőlőföldnek, ahol a szőlővel „bajlódni kell”, ez pedig a balatoni régióban komoly gondot okoz.

„Ezen dolgoznunk kell. Igaza van a balatoni borágazatért aggódó szőlészeknek. Mindent el kell követnünk azért, hogy azokat a területeket, amelyek bortermesztésre, szőlőtermesztésre kiválóan alkalmasak, meg tudjuk őrizni a szőlőtermelés számára” – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter szerint építési korlátokat kellene bevezetni, ezáltal a hagyományos szőlőművelés kerülne előnybe. Úgy vélte, a helyzet nem maradhat változatlanul, hiszen aki pihenni akar, aki nyaralót akar, az mindig magasabb árfekvésben fog területeket kifizetni.

„Ezért meg kell találnunk azt a jogi szabályozási környezetet, amely biztosítja a szőlőtermesztő övezeteink fennmaradásának lehetőségét,

hogy egy olyan kiváló övezet, mint a balatoni borrégió, megmaradhasson hosszú távon” – emelte ki Nagy István. Ehhez kormánydöntés szükséges:

„Több törvényt kell módosítanunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a szőlőtermő területeket, és nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan tudunk olyan korlátokat bevezetni, amely kifejezetten a szőlőtermesztőket hozza előnybe” – közölte Nagy István. Az agrárminiszter kifejtette azt is, hogy

nem lehet hagyni, hogy egy olyan kiváló, elsőrendű borrégió, mint a Balaton, hátrányt szenvedjen nemzetközi megítélésben.

Nem akarják, hogy a Balaton olyan, nyaralókkal övezett tó legyen, ahol a szőlő mint egy dísznövény szerepeljen. Ez ellen az Agrárminisztériumnak minden eszközzel fel kell lépni – összegezte Nagy István.

Forrás: Inforádió