Back to top

Meleg őszre számíthatunk, jön El Niño

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint 70 százalék eséllyel számíthatunk az idei év végén El Niño jelenségre.

Az utolsó El Niño 2015-16-ban erősen befolyásolta a világ időjárás-mintázatának alakulását. A kutatók szerint a most várható jelenség nem lesz olyan intenzív, mint az ez előtti.

A WMO szerint a klímaváltozás hatással van a hagyományos időjárási események dinamikájára.

Az El Niño, vagy hivatalos nevén Déli Oszcilláció egy természetes esemény, és ide tartozik az óceánok felszíni vizeinek hőmérsékletének változása a csendes-óceáni térségben, ami befolyással bír az egész világ időjárására.

A valaha regisztrált legerősebb El Niño a 2015-16-ban bekövezett volt, ami nagy hatással volt a hőmérséklet alakulására szerte a világon, így lehetett a 2016-os év a valaha észlelt legmelegebb.

A forróság mellett szárazságot is okozott Afrikában, amitől az élelmiszertermelés szinte összeomlott több, a kontinensen található országban. Dél-Amerikában pedig áradások nehezítették a helyzetet Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban is.

Az idei év az El Niño jelenség ellentétével kezdődött, az úgynevezett La Niña fázissal. Emiatt az átlagosnál hűvösebb volt a tengervizek felszíni hőmérséklete a csendes-óceáni térségben.

Mostanra ez a jelenség eltűnt, és a WMO modelljei alapján 70 százalék az esély rá, hogy az év végére El Niño alakuljon ki, ami azonban várhatóan nem lesz olyan súlyos, mint az ezelőtti – mondta a WMO főtitkára, Petteri Taalas.

„Az, hogy ennyivel előre tudtuk jelezni ezt az eseményt sok életet menthet meg, és segíthet a gazdasági veszteségek mérséklésében is.” – tett hozzá.

A klímaváltozás befolyása

Most először a WMO az El Niño előrejelzése mellett egy globális évszakos előrejelzést is kiadott szeptemberre és novemberre.

Az előrejelzés alapján a szokásosnál magasabb felszíni hőmérsékletekre lehet számíthatni az összes ázsiai-csendes-óceáni térségben, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékeinek nagyrészén szeptembertől novemberig.

Normál esetben az El Niño események 5-7 évente jelennek meg, tehát a mostani igencsak közel van az előzőhöz. Ez arra utal, hogy a klímaváltozás hatással van a gyakoriságára.

„A klímaváltozás nem csak a hagyományos dinamikáját befolyásolja az El Niño és La Niña jelenségeknek, hanem a hatásukat is” mondta Petteri Talas.

„2018 egy gyenge La Niña eseménnyel indult, de ennek a hűtő hatása sem volt elég ahhoz, hogy csökkentse az általános melegedési trendet, tehát a mostani év jó úton van ahhoz, hogy a valaha regisztrált legmelegebb év legyen.”

Ettől független a Japán időjárási hivatal is 60 százalékos esélyt jósol az El Niño időjárási mintázatainak kialakulására az északi félgömb őszi időszakában, szeptembertől novemberig.
Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

Szakmai napot szervez a NAIK kezdő diótermesztők számára

Napjainkban nagy az érdeklődés a diótermesztés iránt, sokan akarnak belekezdeni, de nincs hozzá elég információjuk. Ezt fölismerve szervez kezdőknek diótermesztési szakmai napot a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomása. A képzést 10 fő jelentkezése esetén indítják el 2017. november 8-án csütörtökön 10 órától. Jelentkezési határidő 2018. október 19.

Felhívás Gábor Dénes díj felterjesztésre

Ez évben immár 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívását adjuk közre. A felterjesztéseket 2018. október 10-ig várják. A kritériumokat tartalmazó részletes felhívás és az adatlapok a gabordenes.hu/palyazati-felhivas internetes címen érhetők el.

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

Kétmillió hektár erdő a Szabadság téren

Két napra újra beköltözött az erdő a főváros szívébe a harmadik Erdővarázs Családi Napok keretében. A rendezvény eszmeiséget képvisel az erdők népszerűsítésén túl a szemléletformálás, tájékoztatás is célja, hangsúlyozta megnyitójában Nagy István agrárminiszter.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

A csillagászati ősszel az idő is hűvösebbre fordul

A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől. Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, és összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre, és szelesre fordul az idő. Szombaton és hétfőn sokfelé kell esőre is számítani.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.