Back to top

Meleg őszre számíthatunk, jön El Niño

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint 70 százalék eséllyel számíthatunk az idei év végén El Niño jelenségre.

Az utolsó El Niño 2015-16-ban erősen befolyásolta a világ időjárás-mintázatának alakulását. A kutatók szerint a most várható jelenség nem lesz olyan intenzív, mint az ez előtti.

A WMO szerint a klímaváltozás hatással van a hagyományos időjárási események dinamikájára.

Az El Niño, vagy hivatalos nevén Déli Oszcilláció egy természetes esemény, és ide tartozik az óceánok felszíni vizeinek hőmérsékletének változása a csendes-óceáni térségben, ami befolyással bír az egész világ időjárására.

A valaha regisztrált legerősebb El Niño a 2015-16-ban bekövezett volt, ami nagy hatással volt a hőmérséklet alakulására szerte a világon, így lehetett a 2016-os év a valaha észlelt legmelegebb.

A forróság mellett szárazságot is okozott Afrikában, amitől az élelmiszertermelés szinte összeomlott több, a kontinensen található országban. Dél-Amerikában pedig áradások nehezítették a helyzetet Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban is.

Az idei év az El Niño jelenség ellentétével kezdődött, az úgynevezett La Niña fázissal. Emiatt az átlagosnál hűvösebb volt a tengervizek felszíni hőmérséklete a csendes-óceáni térségben.

Mostanra ez a jelenség eltűnt, és a WMO modelljei alapján 70 százalék az esély rá, hogy az év végére El Niño alakuljon ki, ami azonban várhatóan nem lesz olyan súlyos, mint az ezelőtti – mondta a WMO főtitkára, Petteri Taalas.

„Az, hogy ennyivel előre tudtuk jelezni ezt az eseményt sok életet menthet meg, és segíthet a gazdasági veszteségek mérséklésében is.” – tett hozzá.

A klímaváltozás befolyása

Most először a WMO az El Niño előrejelzése mellett egy globális évszakos előrejelzést is kiadott szeptemberre és novemberre.

Az előrejelzés alapján a szokásosnál magasabb felszíni hőmérsékletekre lehet számíthatni az összes ázsiai-csendes-óceáni térségben, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékeinek nagyrészén szeptembertől novemberig.

Normál esetben az El Niño események 5-7 évente jelennek meg, tehát a mostani igencsak közel van az előzőhöz. Ez arra utal, hogy a klímaváltozás hatással van a gyakoriságára.

„A klímaváltozás nem csak a hagyományos dinamikáját befolyásolja az El Niño és La Niña jelenségeknek, hanem a hatásukat is” mondta Petteri Talas.

„2018 egy gyenge La Niña eseménnyel indult, de ennek a hűtő hatása sem volt elég ahhoz, hogy csökkentse az általános melegedési trendet, tehát a mostani év jó úton van ahhoz, hogy a valaha regisztrált legmelegebb év legyen.”

Ettől független a Japán időjárási hivatal is 60 százalékos esélyt jósol az El Niño időjárási mintázatainak kialakulására az északi félgömb őszi időszakában, szeptembertől novemberig.
Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Földvásárlási tájékoztató fiatal gazdáknak

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA keddi Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

Egész Kaliforniát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett., és legkevesebb 228 ember tűnt el.

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Magyar fejlesztés: szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktor

Az egyik legjelentősebb globális problémára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kutatás-fejlesztési projektje.

Mi áll az extrém időjárás hátterében, és hogyan úszta meg a kukorica?

Kirívó aszály, hőség és egyéb időjárási anomáliák jellemezték az idei évet Nyugat-Európában, ami rányomta a bélyegét a terméseredményekre is. A jelenlegi helyzetből a jelek szerint a kukorica került ki győztesen.

Füge a házikertben

A füge különleges helyet foglal el a gyümölcsök között. Ősidőktől fogva termesztik, és az ókori görögök szerint az atléták legjobb tápláléka volt, tiltották is a kivitelét. Az érett füge valóban különleges csemege, édes, aromás, hihetetlenül magas cukortartalommal. Nálunk is megterem, csak megfelelő védett fekvést kell találnunk a számára.