Back to top

Meleg őszre számíthatunk, jön El Niño

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint 70 százalék eséllyel számíthatunk az idei év végén El Niño jelenségre.

Az utolsó El Niño 2015-16-ban erősen befolyásolta a világ időjárás-mintázatának alakulását. A kutatók szerint a most várható jelenség nem lesz olyan intenzív, mint az ez előtti.

A WMO szerint a klímaváltozás hatással van a hagyományos időjárási események dinamikájára.

Az El Niño, vagy hivatalos nevén Déli Oszcilláció egy természetes esemény, és ide tartozik az óceánok felszíni vizeinek hőmérsékletének változása a csendes-óceáni térségben, ami befolyással bír az egész világ időjárására.

A valaha regisztrált legerősebb El Niño a 2015-16-ban bekövezett volt, ami nagy hatással volt a hőmérséklet alakulására szerte a világon, így lehetett a 2016-os év a valaha észlelt legmelegebb.

A forróság mellett szárazságot is okozott Afrikában, amitől az élelmiszertermelés szinte összeomlott több, a kontinensen található országban. Dél-Amerikában pedig áradások nehezítették a helyzetet Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban is.

Az idei év az El Niño jelenség ellentétével kezdődött, az úgynevezett La Niña fázissal. Emiatt az átlagosnál hűvösebb volt a tengervizek felszíni hőmérséklete a csendes-óceáni térségben.

Mostanra ez a jelenség eltűnt, és a WMO modelljei alapján 70 százalék az esély rá, hogy az év végére El Niño alakuljon ki, ami azonban várhatóan nem lesz olyan súlyos, mint az ezelőtti – mondta a WMO főtitkára, Petteri Taalas.

„Az, hogy ennyivel előre tudtuk jelezni ezt az eseményt sok életet menthet meg, és segíthet a gazdasági veszteségek mérséklésében is.” – tett hozzá.

A klímaváltozás befolyása

Most először a WMO az El Niño előrejelzése mellett egy globális évszakos előrejelzést is kiadott szeptemberre és novemberre.

Az előrejelzés alapján a szokásosnál magasabb felszíni hőmérsékletekre lehet számíthatni az összes ázsiai-csendes-óceáni térségben, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékeinek nagyrészén szeptembertől novemberig.

Normál esetben az El Niño események 5-7 évente jelennek meg, tehát a mostani igencsak közel van az előzőhöz. Ez arra utal, hogy a klímaváltozás hatással van a gyakoriságára.

„A klímaváltozás nem csak a hagyományos dinamikáját befolyásolja az El Niño és La Niña jelenségeknek, hanem a hatásukat is” mondta Petteri Talas.

„2018 egy gyenge La Niña eseménnyel indult, de ennek a hűtő hatása sem volt elég ahhoz, hogy csökkentse az általános melegedési trendet, tehát a mostani év jó úton van ahhoz, hogy a valaha regisztrált legmelegebb év legyen.”

Ettől független a Japán időjárási hivatal is 60 százalékos esélyt jósol az El Niño időjárási mintázatainak kialakulására az északi félgömb őszi időszakában, szeptembertől novemberig.
Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Frontok és az évszakhoz képest enyhe idő várható

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Vajda Bertalan: Teliholdnál

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részének szereplője pályafutását egy amatőr fotóstanfolyamon kezdte, azóta autodidakta módon tökéletesíti tudását. A telihold fényénél megörökített lecsapó villám saját megítélése szerint is az egyik legkülönlegesebb hangulatú fotója erről a természeti jelenségről.

Katasztrofális lehet az idei év - gyilkos forróság jön

A negyedik legmelegebb év volt 2018 a rendszeres mérések kezdete óta - közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata (Copernicus Climate Change Service, C3S). 2019 azonban nagy eséllyel melegebb lesz a tavalyi évnél is, miután valószínűleg visszatér az El Nino.

Tökéletesen alakul az időjárás

A számítások szerint lesz hideg is, csapadék is, hó is az előttünk álló egy hét során, melyre mind szükség van egy jó szezonhoz, viszont a mezőgazdaságban károkat okozó idő nem valószínű.