Back to top

Százezer tonna ipari paradicsom

Szinte egymást érik az ipari paradicsommal megrakott szerelvények az Univer Product Zrt. kecskeméti telepén. A két lépcsőben több, mint 9 milliárd forintból megvalósított műszaki, infrastrukturális, építési és technológiai fejlesztésnek köszönhetően idén már több mint 100 ezer tonna ipari paradicsomot dolgoznak föl az üzemben. Ezzel a 37. helyre kerültek a paradicsomföldolgozók világrangsorában.

Óriási lépesekben haladtak, hiszen 2012-ben szinte a nulláról indultak. Az volt a mélypont, amikor az egész országban mindössze 1200 tonna paradicsomot dolgoztak föl a 150 hektárnyi állományról, tudtuk meg Ágoston Bélától. Az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatója szerint 2020-ig jó eséllyel bővül a termeltetésük 1500-1600 hektárra, ami elegendő alapanyagot ad majd az üzem kapacitásának teljes kihasználásához, amely  évenként 200-250 hektáros területnövelést feltételez.

Napi 3500 tonna paradicsomot vesznek át
Fotó: Rimóczi Irén

A terjeszkedéshez komoly vonzerő az Univer integrációja, amely paprikatermesztésében már több évtizedre nyúlik vissza. Az alapanyag-igény fedezésére termelői közösségeket építenek, biztos piaci és pénzügyi háttérrel, és nem mellesleg a pezsgő szakmai műhelymunka eredményeivel is támogatják a termelőiket. A három éve létrehozott 185 hektáros szentkirályi mintagazdaság lett a helyszíne az Univer-Agro Kft. ipari paradicsom fajta- és technológiai kísérleteinek. Az a céljuk, hogy a nagy kínálatból kiválasszák a hazai termőkörzetek adottságaihoz illeszkedő fajtákat, a technológiai kísérletek alapján pedig termesztési tanácsokat adhassanak szerződött partnereiknek.

Az Univer termeltetési szervezete a szerződéskötéstől „fogja a termelők kezét”, szinte forró drót köti össze a szaktanácsadókat a gazdálkodókkal, kérésre házhoz mennek, és a betakarításkor is állandóan jelen vannak.

Az integrációban az Univer termelőivel közösen állítja össze a választható fajták listáját, kizárólag a hazánkban bizonyítottan legeredményesebben termelhető és a legjobb minőséget adó hibrideket termeltetik. A 10-12-es fajtasort a Heinz, a United Genetics és Nunhems hibridek adják, illetve kiegészítő fajtákat vezetnek be. A 35-40 millió palántát az ültetési terveknek megfelelő ütemezésben Mártélyon (Palántaplusz Kft.) és Derecskén (KITE Zrt.) neveltetik.

A kiültetést a termelők szervezik. vagy az Univer-Agro Kft.-t bízzák meg vele. A talaj-előkészítést, illetve a növényápolást (növényvédelem, öntözés, tápanyag-utánpótlás) önállóan végzik, de igény szerint ahhoz is kapnak szakmai tanácsokat az Univer szakembereitől.

 

Fajta és technológiai kísérletekkel is segítik a termelőket
Fotó: Univer

5-6héten keresztül szinte percre pontosan érkezik az üzembe a napi 3500 tonna alapanyag a ponyvával bélelt pótkocsikban vagy az úgynevezett „gondolákkal” fölszerelt teherjárművekkel.  A 25 tonnás szerelvényeket éjjel-nappal 11-12 percenként ürítik ki a nagy nyomású vízfolyammal. A nagyobb termelők saját betakarítógépekkel dolgoznak, és maguk kötnek szerződést a szállítmányozó cégekkel. A Kecskemét-közeli kisebb felületeken az integráció részeként az Univer-Agro Kft. is üzemeltet 2 nagy teljesítményű kombájnt, amelyekhez a beszállításokat is megszervezi. Minden termelő tudja, hogy mely napokon hány fuvart várnak tőle Kecskeméten.

11-12 percenként ürítik a vízfolyammal a 25 tonnás szerelvényeket
Fotó: Rimóczi Irén

Jó idényt várnak, kb. 75 százalékos teljesítés alapján a beszállított nyersanyag Brix-értékének (vízoldható szárazamyag-tartalmának) az átlaga közelíti az 5-öt, aminek következtében a feldolgozás hatékonysága is várakozáson fölüli.  

Az olasz Maselli cég automata konténerbe telepített, gépi mintavevő és számítógépes kiértékelő rendszere pár perc alatt elvégzi a beérkezett paradicsom objektív minősítését
Fotó: Rimóczi Irén

 

A szerződött termelőktől a legalább 4,7 Brix-értéket várják el, fölötte felárat fizetnek. Ahogyan felárral honorálják a korai és kései érésű fajták termelésével járó kockázatot és a palántázott technológia többlet költségeit is. 

A szerződött mennyiség fölötti többlettermés is minden esetben piacra talál a feldolgozónál, ami ugyancsak vonzó az Univer termeltetésében.

Az üzemben  megvalósított fejlesztések még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához. Így nagy az esélye, hogy 2-3 év múlva az Univer Product Zrt. egyedül teljesíteni fogja a 2004-es uniós csatakozásunkkor hazánkra osztott, de azt soha meg sem közelített 137 500 tonnás kvótát. És ennek legalább olyan pozitív lélektani hatása lesz, mint az idén a 100 ezer tonnát meghaladó paradicsom feldolgozásának, fogalmazta meg Ágoston Béla.

A megvalósított beruházások még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához.
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Szükség van-e csípős paradicsomra?

A csilipaprika evolúciós szempontból nézve a paradicsom távoli, undok unokatestvére. 19 millió évvel ezelőtt váltak le a közös őstől, de még mindig vannak közös szakaszok a DNS-ükben. Két különböző irányba fejlődtek: a paradicsom egy húsosabb, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöt, a csili azonban erőteljes védelmi vonalat hozott létre a kapszaicinoidok kifejlesztésével.

Kevés a hazai alapanyag: mi lesz a magyar gyümölcslével?

Komoly gondok elé néz a hazai gyümölcslégyártás, mert rohamosan csökken a felhasználható alapanyag, derült ki a FruitVeB tanácskozásán. A klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség.

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Változások az állati eredetű melléktermékek bejelentésénél

Megkezdődött a 2018-as jelentéstételi időszak az állati melléktermékekre vonatkozóan. Az idei évtől kötelezően elektronikusan benyújtandó jelentést a NÉBIH új Állati Eredetű Melléktermék Bejelentő Rendszerében tehetik meg ügyfeleink.

Az anyaországi gazdaságot is erősítik a külhoni vállalkozások

Az anyaországi gazdaság azáltal csak erősödhet, ha a külhoni magyar vállalkozások is megjelennek a magyar piaci folyamatokban - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter pénteki vajdasági látogatásán.

Az ünnepek koronázatlan itala, avagy egy pohárnyi pezsgés

A pezsgő messze nem csak a szilveszter itala: családi ünnepek, gyerekszületés, névnap, házasságkötés kísérője, kiváló aperitif, sőt, ma már teljes menüsorok párja is lehet. De milyen különbség van pezsgő és pezsgő között, milyen érlelési, készítési eljárások vannak, hogyan lehet megtalálni a legjobb minőséget, és mire figyeljünk a vásárlásnál?

Eredetvédelem olasz módra

Olaszországban van a világon a legtöbb, 822 földrajzi oltalommal rendelkező vagy más eredetvédett termék, amelyek termelési értéke meghaladja a 15,2 milliárd eurót, és ez adja a teljes mezőgazdasági termelés 18 százalékát. Az élelmiszerek közül sajtból van a legtöbb földrajzi jelzésű termék, a húsáruk szerepelnek a második helyen.