Back to top

Százezer tonna ipari paradicsom

Szinte egymást érik az ipari paradicsommal megrakott szerelvények az Univer Product Zrt. kecskeméti telepén. A két lépcsőben több, mint 9 milliárd forintból megvalósított műszaki, infrastrukturális, építési és technológiai fejlesztésnek köszönhetően idén már több mint 100 ezer tonna ipari paradicsomot dolgoznak föl az üzemben. Ezzel a 37. helyre kerültek a paradicsomföldolgozók világrangsorában.

Óriási lépesekben haladtak, hiszen 2012-ben szinte a nulláról indultak. Az volt a mélypont, amikor az egész országban mindössze 1200 tonna paradicsomot dolgoztak föl a 150 hektárnyi állományról, tudtuk meg Ágoston Bélától. Az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatója szerint 2020-ig jó eséllyel bővül a termeltetésük 1500-1600 hektárra, ami elegendő alapanyagot ad majd az üzem kapacitásának teljes kihasználásához, amely  évenként 200-250 hektáros területnövelést feltételez.

Napi 3500 tonna paradicsomot vesznek át
Fotó: Rimóczi Irén

A terjeszkedéshez komoly vonzerő az Univer integrációja, amely paprikatermesztésében már több évtizedre nyúlik vissza. Az alapanyag-igény fedezésére termelői közösségeket építenek, biztos piaci és pénzügyi háttérrel, és nem mellesleg a pezsgő szakmai műhelymunka eredményeivel is támogatják a termelőiket. A három éve létrehozott 185 hektáros szentkirályi mintagazdaság lett a helyszíne az Univer-Agro Kft. ipari paradicsom fajta- és technológiai kísérleteinek. Az a céljuk, hogy a nagy kínálatból kiválasszák a hazai termőkörzetek adottságaihoz illeszkedő fajtákat, a technológiai kísérletek alapján pedig termesztési tanácsokat adhassanak szerződött partnereiknek.

Az Univer termeltetési szervezete a szerződéskötéstől „fogja a termelők kezét”, szinte forró drót köti össze a szaktanácsadókat a gazdálkodókkal, kérésre házhoz mennek, és a betakarításkor is állandóan jelen vannak.

Az integrációban az Univer termelőivel közösen állítja össze a választható fajták listáját, kizárólag a hazánkban bizonyítottan legeredményesebben termelhető és a legjobb minőséget adó hibrideket termeltetik. A 10-12-es fajtasort a Heinz, a United Genetics és Nunhems hibridek adják, illetve kiegészítő fajtákat vezetnek be. A 35-40 millió palántát az ültetési terveknek megfelelő ütemezésben Mártélyon (Palántaplusz Kft.) és Derecskén (KITE Zrt.) neveltetik.

A kiültetést a termelők szervezik. vagy az Univer-Agro Kft.-t bízzák meg vele. A talaj-előkészítést, illetve a növényápolást (növényvédelem, öntözés, tápanyag-utánpótlás) önállóan végzik, de igény szerint ahhoz is kapnak szakmai tanácsokat az Univer szakembereitől.

 

Fajta és technológiai kísérletekkel is segítik a termelőket
Fotó: Univer

5-6héten keresztül szinte percre pontosan érkezik az üzembe a napi 3500 tonna alapanyag a ponyvával bélelt pótkocsikban vagy az úgynevezett „gondolákkal” fölszerelt teherjárművekkel.  A 25 tonnás szerelvényeket éjjel-nappal 11-12 percenként ürítik ki a nagy nyomású vízfolyammal. A nagyobb termelők saját betakarítógépekkel dolgoznak, és maguk kötnek szerződést a szállítmányozó cégekkel. A Kecskemét-közeli kisebb felületeken az integráció részeként az Univer-Agro Kft. is üzemeltet 2 nagy teljesítményű kombájnt, amelyekhez a beszállításokat is megszervezi. Minden termelő tudja, hogy mely napokon hány fuvart várnak tőle Kecskeméten.

11-12 percenként ürítik a vízfolyammal a 25 tonnás szerelvényeket
Fotó: Rimóczi Irén

Jó idényt várnak, kb. 75 százalékos teljesítés alapján a beszállított nyersanyag Brix-értékének (vízoldható szárazamyag-tartalmának) az átlaga közelíti az 5-öt, aminek következtében a feldolgozás hatékonysága is várakozáson fölüli.  

Az olasz Maselli cég automata konténerbe telepített, gépi mintavevő és számítógépes kiértékelő rendszere pár perc alatt elvégzi a beérkezett paradicsom objektív minősítését
Fotó: Rimóczi Irén

 

A szerződött termelőktől a legalább 4,7 Brix-értéket várják el, fölötte felárat fizetnek. Ahogyan felárral honorálják a korai és kései érésű fajták termelésével járó kockázatot és a palántázott technológia többlet költségeit is. 

A szerződött mennyiség fölötti többlettermés is minden esetben piacra talál a feldolgozónál, ami ugyancsak vonzó az Univer termeltetésében.

Az üzemben  megvalósított fejlesztések még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához. Így nagy az esélye, hogy 2-3 év múlva az Univer Product Zrt. egyedül teljesíteni fogja a 2004-es uniós csatakozásunkkor hazánkra osztott, de azt soha meg sem közelített 137 500 tonnás kvótát. És ennek legalább olyan pozitív lélektani hatása lesz, mint az idén a 100 ezer tonnát meghaladó paradicsom feldolgozásának, fogalmazta meg Ágoston Béla.

A megvalósított beruházások még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához.
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

Földvásárlási tájékoztató fiatal gazdáknak

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA keddi Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

Magyar ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

Megkezdődtek az őszi lehalászások

Az ősz beköszöntével és vizeink fokozatos lehűlésévél megkezdődtek az őszi halászatok. Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők.

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

„Bespájzonak” a brit cégek, megteltek a raktárak a Brexit miatt

Telepakolják a brit gyártók uniós nyersanyagokkal a raktáraikat. Elsősorban az élelmiszeripar szereplői tartanak attól, hogy az EU bekeményít és nem sikerül majd kedvező kereskedelmi egyezményt kötni.

Épül az új zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem Berekfürdőn

Öt helyi embernek ad majd munkát a bereki zöldség-, gyümölcsfeldolgozó-üzem. A létesítmény a héthektáros önkormányzati kertészetben megtermelt javakat dolgozza majd fel, Sári Réka üzemvezető irányítása alatt.

Sok szőlőt vettek, de olcsón

A tavalyinál több, jó minőségű szőlő, alacsony felvásárlási árak, korai szüret jellemezte az idei évjáratot. A felvásárlók erejükön felül vették át a szőlőt, és a nagy tömegben érkező alapanyag elhelyezésére régi tárolóikat is újra munkába állították. Így sem volt azonban zökkenőmentes a szüret, derült ki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő, bor és pálinka albizottságának mai ülésén.

Európa nyerhet Trump háborújával

Az EU és más régiók nyerhetnek azzal, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúba bonyolódik – hangzott el egy szakmai rendezvényen Milánóban. A cirok fontosságát hangsúlyozó kongresszuson kiderült: a szárazságtűrő növény előtt nagy jövő állhat.