Back to top

Százezer tonna ipari paradicsom

Szinte egymást érik az ipari paradicsommal megrakott szerelvények az Univer Product Zrt. kecskeméti telepén. A két lépcsőben több, mint 9 milliárd forintból megvalósított műszaki, infrastrukturális, építési és technológiai fejlesztésnek köszönhetően idén már több mint 100 ezer tonna ipari paradicsomot dolgoznak föl az üzemben. Ezzel a 37. helyre kerültek a paradicsomföldolgozók világrangsorában.

Óriási lépesekben haladtak, hiszen 2012-ben szinte a nulláról indultak. Az volt a mélypont, amikor az egész országban mindössze 1200 tonna paradicsomot dolgoztak föl a 150 hektárnyi állományról, tudtuk meg Ágoston Bélától. Az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatója szerint 2020-ig jó eséllyel bővül a termeltetésük 1500-1600 hektárra, ami elegendő alapanyagot ad majd az üzem kapacitásának teljes kihasználásához, amely  évenként 200-250 hektáros területnövelést feltételez.

Napi 3500 tonna paradicsomot vesznek át
Fotó: Rimóczi Irén

A terjeszkedéshez komoly vonzerő az Univer integrációja, amely paprikatermesztésében már több évtizedre nyúlik vissza. Az alapanyag-igény fedezésére termelői közösségeket építenek, biztos piaci és pénzügyi háttérrel, és nem mellesleg a pezsgő szakmai műhelymunka eredményeivel is támogatják a termelőiket. A három éve létrehozott 185 hektáros szentkirályi mintagazdaság lett a helyszíne az Univer-Agro Kft. ipari paradicsom fajta- és technológiai kísérleteinek. Az a céljuk, hogy a nagy kínálatból kiválasszák a hazai termőkörzetek adottságaihoz illeszkedő fajtákat, a technológiai kísérletek alapján pedig termesztési tanácsokat adhassanak szerződött partnereiknek.

Az Univer termeltetési szervezete a szerződéskötéstől „fogja a termelők kezét”, szinte forró drót köti össze a szaktanácsadókat a gazdálkodókkal, kérésre házhoz mennek, és a betakarításkor is állandóan jelen vannak.

Az integrációban az Univer termelőivel közösen állítja össze a választható fajták listáját, kizárólag a hazánkban bizonyítottan legeredményesebben termelhető és a legjobb minőséget adó hibrideket termeltetik. A 10-12-es fajtasort a Heinz, a United Genetics és Nunhems hibridek adják, illetve kiegészítő fajtákat vezetnek be. A 35-40 millió palántát az ültetési terveknek megfelelő ütemezésben Mártélyon (Palántaplusz Kft.) és Derecskén (KITE Zrt.) neveltetik.

A kiültetést a termelők szervezik. vagy az Univer-Agro Kft.-t bízzák meg vele. A talaj-előkészítést, illetve a növényápolást (növényvédelem, öntözés, tápanyag-utánpótlás) önállóan végzik, de igény szerint ahhoz is kapnak szakmai tanácsokat az Univer szakembereitől.

 

Fajta és technológiai kísérletekkel is segítik a termelőket
Fotó: Univer

5-6héten keresztül szinte percre pontosan érkezik az üzembe a napi 3500 tonna alapanyag a ponyvával bélelt pótkocsikban vagy az úgynevezett „gondolákkal” fölszerelt teherjárművekkel.  A 25 tonnás szerelvényeket éjjel-nappal 11-12 percenként ürítik ki a nagy nyomású vízfolyammal. A nagyobb termelők saját betakarítógépekkel dolgoznak, és maguk kötnek szerződést a szállítmányozó cégekkel. A Kecskemét-közeli kisebb felületeken az integráció részeként az Univer-Agro Kft. is üzemeltet 2 nagy teljesítményű kombájnt, amelyekhez a beszállításokat is megszervezi. Minden termelő tudja, hogy mely napokon hány fuvart várnak tőle Kecskeméten.

11-12 percenként ürítik a vízfolyammal a 25 tonnás szerelvényeket
Fotó: Rimóczi Irén

Jó idényt várnak, kb. 75 százalékos teljesítés alapján a beszállított nyersanyag Brix-értékének (vízoldható szárazamyag-tartalmának) az átlaga közelíti az 5-öt, aminek következtében a feldolgozás hatékonysága is várakozáson fölüli.  

Az olasz Maselli cég automata konténerbe telepített, gépi mintavevő és számítógépes kiértékelő rendszere pár perc alatt elvégzi a beérkezett paradicsom objektív minősítését
Fotó: Rimóczi Irén

 

A szerződött termelőktől a legalább 4,7 Brix-értéket várják el, fölötte felárat fizetnek. Ahogyan felárral honorálják a korai és kései érésű fajták termelésével járó kockázatot és a palántázott technológia többlet költségeit is. 

A szerződött mennyiség fölötti többlettermés is minden esetben piacra talál a feldolgozónál, ami ugyancsak vonzó az Univer termeltetésében.

Az üzemben  megvalósított fejlesztések még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához. Így nagy az esélye, hogy 2-3 év múlva az Univer Product Zrt. egyedül teljesíteni fogja a 2004-es uniós csatakozásunkkor hazánkra osztott, de azt soha meg sem közelített 137 500 tonnás kvótát. És ennek legalább olyan pozitív lélektani hatása lesz, mint az idén a 100 ezer tonnát meghaladó paradicsom feldolgozásának, fogalmazta meg Ágoston Béla.

A megvalósított beruházások még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához.
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Juhászat és húsfeldolgozás ellenszélben

Vészesen csökken a juhok száma Magyarországon. Ez a folyamat Juhász Pált kétszeresen is kedvezőtlenül érinti. Juh törzstenyésztő, és ha kevesebb az anyajuh az országban, kevesebb tenyészállatot vesznek tőle. A termékpálya másik végén pedig – miután a Kapos Ternero Húsipari Kft ügyvezető igazgatója – kevesebb lesz a vágójuh is és kisebb eséllyel vásárolhat megfelelő alapanyagot.

A nyúlágazatban a hétmillió vágóállat elérése a cél

Az Agrárminisztérium (AM) és a nyúl terméktanács célja, hogy a nyúlágazatban a jelenlegi 4-4,5 millióval szemben 2022-re hétmillió vágóállatot tenyésszenek a hazai termelők - mondta az agrárminiszter kedden Baján.

Folytatódnak a húsipari gyakorlati napok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörökben indít „Tanuljunk együtt!” programokat. A húsipar szereplőinek szánt szakmai napok keretében a szárazáru-gyártással és a pácolt húskészítmények előállításával kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

Nincs mese: drágább lesz a hús

Elkerülhetetlen a húsárak drágulása a közeljövőben, miután a sertés mint alapanyag is lényegesen drágult, nőttek a munkabérek és drágább lett az energia, valamint a csomagolóanyag is – jelentette ki a Hússzövetség elnöke. Éder Tamás azonban versenyjogi okokból nem kívánt nyilatkozni az áremelés mértékéről.

Fertőtlenítéssel előzhetjük meg a vírusfertőzést

Új paradicsomvírus tűnt föl Európában, ami nagy riadalmat kelt a termesztők körében, hiszen csak megelőzéssel tudunk védekezni ellene. Ahhoz, hogy kizárhassuk a fertőzését, teljes, egymásra épülő elemekből álló rendszerben kell gondolkodnunk. A tennivalókról szemléletes példákat bemutatva beszélt Jan Willem Keijzer a Brinkman Hungary Kft. tanácskozásán Hódmezővásárhelyen.

A magyar palackos borexport 27 százalékát a Lidl adta tavaly

Több mint 20,5 millió palack magyar bort értékesített a Lidl Magyarország 2018-ban, melynek több mint a felét külpiacokra juttatta el, ami a magyarországi teljes palackos borexport 27 százalékát jelenti - közölte a Lidl csütörtökön az MTI-vel.