Óriási lépesekben haladtak, hiszen 2012-ben szinte a nulláról indultak. Az volt a mélypont, amikor az egész országban mindössze 1200 tonna paradicsomot dolgoztak föl a 150 hektárnyi állományról, tudtuk meg Ágoston Bélától. Az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatója szerint 2020-ig jó eséllyel bővül a termeltetésük 1500-1600 hektárra, ami elegendő alapanyagot ad majd az üzem kapacitásának teljes kihasználásához, amely évenként 200-250 hektáros területnövelést feltételez.
A terjeszkedéshez komoly vonzerő az Univer integrációja, amely paprikatermesztésében már több évtizedre nyúlik vissza. Az alapanyag-igény fedezésére termelői közösségeket építenek, biztos piaci és pénzügyi háttérrel, és nem mellesleg a pezsgő szakmai műhelymunka eredményeivel is támogatják a termelőiket. A három éve létrehozott 185 hektáros szentkirályi mintagazdaság lett a helyszíne az Univer-Agro Kft. ipari paradicsom fajta- és technológiai kísérleteinek. Az a céljuk, hogy a nagy kínálatból kiválasszák a hazai termőkörzetek adottságaihoz illeszkedő fajtákat, a technológiai kísérletek alapján pedig termesztési tanácsokat adhassanak szerződött partnereiknek.
Az Univer termeltetési szervezete a szerződéskötéstől „fogja a termelők kezét”, szinte forró drót köti össze a szaktanácsadókat a gazdálkodókkal, kérésre házhoz mennek, és a betakarításkor is állandóan jelen vannak.
Az integrációban az Univer termelőivel közösen állítja össze a választható fajták listáját, kizárólag a hazánkban bizonyítottan legeredményesebben termelhető és a legjobb minőséget adó hibrideket termeltetik. A 10-12-es fajtasort a Heinz, a United Genetics és Nunhems hibridek adják, illetve kiegészítő fajtákat vezetnek be. A 35-40 millió palántát az ültetési terveknek megfelelő ütemezésben Mártélyon (Palántaplusz Kft.) és Derecskén (KITE Zrt.) neveltetik.
A kiültetést a termelők szervezik. vagy az Univer-Agro Kft.-t bízzák meg vele. A talaj-előkészítést, illetve a növényápolást (növényvédelem, öntözés, tápanyag-utánpótlás) önállóan végzik, de igény szerint ahhoz is kapnak szakmai tanácsokat az Univer szakembereitől.
5-6héten keresztül szinte percre pontosan érkezik az üzembe a napi 3500 tonna alapanyag a ponyvával bélelt pótkocsikban vagy az úgynevezett „gondolákkal” fölszerelt teherjárművekkel. A 25 tonnás szerelvényeket éjjel-nappal 11-12 percenként ürítik ki a nagy nyomású vízfolyammal. A nagyobb termelők saját betakarítógépekkel dolgoznak, és maguk kötnek szerződést a szállítmányozó cégekkel. A Kecskemét-közeli kisebb felületeken az integráció részeként az Univer-Agro Kft. is üzemeltet 2 nagy teljesítményű kombájnt, amelyekhez a beszállításokat is megszervezi. Minden termelő tudja, hogy mely napokon hány fuvart várnak tőle Kecskeméten.
Jó idényt várnak, kb. 75 százalékos teljesítés alapján a beszállított nyersanyag Brix-értékének (vízoldható szárazamyag-tartalmának) az átlaga közelíti az 5-öt, aminek következtében a feldolgozás hatékonysága is várakozáson fölüli.
A szerződött termelőktől a legalább 4,7 Brix-értéket várják el, fölötte felárat fizetnek. Ahogyan felárral honorálják a korai és kései érésű fajták termelésével járó kockázatot és a palántázott technológia többlet költségeit is.
A szerződött mennyiség fölötti többlettermés is minden esetben piacra talál a feldolgozónál, ami ugyancsak vonzó az Univer termeltetésében.
Az üzemben megvalósított fejlesztések még további 40-50 ezer tonnás bővítést tesznek lehetővé a feldolgozó teljes kihasználtságához. Így nagy az esélye, hogy 2-3 év múlva az Univer Product Zrt. egyedül teljesíteni fogja a 2004-es uniós csatakozásunkkor hazánkra osztott, de azt soha meg sem közelített 137 500 tonnás kvótát. És ennek legalább olyan pozitív lélektani hatása lesz, mint az idén a 100 ezer tonnát meghaladó paradicsom feldolgozásának, fogalmazta meg Ágoston Béla.