Back to top

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.

A hétvégén a közösségi oldalra kitett felvételek miatt indult vizsgálat egy sertéstelepen Tiszaföldváron - írja a hvg.hu. A képek szerint sok sertés hullott el, ezeket nem az előírások szerint tárolták és semmisítették meg. A Jász-Nagykun Megyei Kormányhivatal egy közleményben annyit hozott nyilvánosságra, hogy a Mezőtúri Járási Hivatal vizsgálja az ügyet.

„A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, az bűncselekmény, börtönbüntetés is járhat érte”

- mondja Deim Zoltán igazságügyi állatorvos szakértő. Igaz, a sok esetben eljáró szakember a Tiszaföldváron árokban elásott sertéstetemekről a sajtóból értesült, de azok alapján úgy véli, hogy a büntetőeljárást valószínűleg nehéz lesz elkerülni a videófelvételek tanúsága szerint. A büntető törvénykönyv vonatkozó passzusai szerint akkor is, ha gondatlanságból kerül sor a hulladékgazdálkodási rend megsértésére, mivel a tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Deim Zoltán szerint a felelősség már nehezebben megállapítható, mivel a szóban forgó esetben az is kiderült, hogy az elhullott sertéseket azon a telepen ásták el, ahol egy vállalkozó bértartásban hizlalta a disznókat. A bérhizlalás azt jelenti, hogy az anyacég szállítja oda az állatokat és a takarmányt, majd ő is gondoskodik a telep kiürítéséről is.

A tartásért az azt végző felel Tiszaföldváron, az eddig megismertek szerint a közel 170 sertés elhullását az okozhatta, hogy egy forró nyári hétvégén elromlott a szellőző berendezés.

Deim szerint meghibásodás esetén egy riasztó szokott jelezni, vagy egy aggregátor bekapcsol.

Az pedig egy további kérdés, hogy az Államkincstár adatai alapján az anyacégnek kiutalt évi több százmillió forintnyi állatjóléti támogatást mire fordították, mint ahogy az is, hogy vajon pusztán ez az augusztusi hétvége volt-e az egyetlen alkalom, amikor nagyszámú elhullás történt, illetve csak ekkor ásták-e el a tetemeket, amivel a bűncselekményt elkövethették.

A szakértő szerint a hatóságok az engedélyek kiadásával nem hibázhattak, mivel a helyszíni szemléket a betelepítés előtt végzik, hiszen éppen azok kiadása után lehet feltölteni azokat.

A céggel szerződött állatorvosnak rendszeresen, legalább kéthetente be kellett mennie a telepre,

de Deim szerint az egyáltalán nem bizonyos, hogy a látogatások alkalmával bármi jelei lehettek a szörnyűségeknek.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban dolgozó cégeknél

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Ingyenesen lehet engedélyeztetni a kerti kutakat?

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján.

Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért

Négy hónap börtönre ítélték az ausztriai Karintiában a Szövetségi Gyümölcstermesztők Egyesületének egyik vezetőségi tagját. A mezőgazdász klórpirifoszt (egy méhekre káros szert) juttatott ki szakszerűtlenül a gyümölcsfákra, mely két méhész méhcsaládjainak pusztulását okozta.

Decembertől újra igényelhető a sertés állatjóléti támogatás

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

18 év alattiaknak nem ajánlott, gyomorforgató Nébih fogás - videóval

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen.

Sertéspestis háztáji állományban

Afrikai sertéspestist állapított meg a romániai Hegyközkovácsi (Cauaceu) település egyik háztáji sertés-állományában a román állategészségügyi hatóság.

Kétszeresére nőtt a kiva belépési határa

December elsejétől megduplázódik, ötszázmillióról egymilliárd forintra nő a kisvállalati adó (kiva) belépési határa - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) szombati közleményében.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Az egészséges életmód az élelmiszerbiztonságnál kezdődik

A Magyar Állatorvosi Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara –valamint az MTA Agrártudományok Osztálya kiemelten fontosnak tartotta, hogy összehívja a növényorvosok, állatorvosok és humánorvosok II. országos fórumát, melyet szerdán tartottak meg Budapesten.