Back to top

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.

A hétvégén a közösségi oldalra kitett felvételek miatt indult vizsgálat egy sertéstelepen Tiszaföldváron - írja a hvg.hu. A képek szerint sok sertés hullott el, ezeket nem az előírások szerint tárolták és semmisítették meg. A Jász-Nagykun Megyei Kormányhivatal egy közleményben annyit hozott nyilvánosságra, hogy a Mezőtúri Járási Hivatal vizsgálja az ügyet.

„A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, az bűncselekmény, börtönbüntetés is járhat érte”

- mondja Deim Zoltán igazságügyi állatorvos szakértő. Igaz, a sok esetben eljáró szakember a Tiszaföldváron árokban elásott sertéstetemekről a sajtóból értesült, de azok alapján úgy véli, hogy a büntetőeljárást valószínűleg nehéz lesz elkerülni a videófelvételek tanúsága szerint. A büntető törvénykönyv vonatkozó passzusai szerint akkor is, ha gondatlanságból kerül sor a hulladékgazdálkodási rend megsértésére, mivel a tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Deim Zoltán szerint a felelősség már nehezebben megállapítható, mivel a szóban forgó esetben az is kiderült, hogy az elhullott sertéseket azon a telepen ásták el, ahol egy vállalkozó bértartásban hizlalta a disznókat. A bérhizlalás azt jelenti, hogy az anyacég szállítja oda az állatokat és a takarmányt, majd ő is gondoskodik a telep kiürítéséről is.

A tartásért az azt végző felel Tiszaföldváron, az eddig megismertek szerint a közel 170 sertés elhullását az okozhatta, hogy egy forró nyári hétvégén elromlott a szellőző berendezés.

Deim szerint meghibásodás esetén egy riasztó szokott jelezni, vagy egy aggregátor bekapcsol.

Az pedig egy további kérdés, hogy az Államkincstár adatai alapján az anyacégnek kiutalt évi több százmillió forintnyi állatjóléti támogatást mire fordították, mint ahogy az is, hogy vajon pusztán ez az augusztusi hétvége volt-e az egyetlen alkalom, amikor nagyszámú elhullás történt, illetve csak ekkor ásták-e el a tetemeket, amivel a bűncselekményt elkövethették.

A szakértő szerint a hatóságok az engedélyek kiadásával nem hibázhattak, mivel a helyszíni szemléket a betelepítés előtt végzik, hiszen éppen azok kiadása után lehet feltölteni azokat.

A céggel szerződött állatorvosnak rendszeresen, legalább kéthetente be kellett mennie a telepre,

de Deim szerint az egyáltalán nem bizonyos, hogy a látogatások alkalmával bármi jelei lehettek a szörnyűségeknek.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Termőföldek visszaadásáért indított pert a somogyi ügyészség

Bűncselekmény útján szerzett tizenkilenc termőföld visszaadásáért indított polgári pert a Somogy Megyei Főügyészség a közelmúltban - tájékoztatta az ügyészség csütörtökön az MTI-t.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

„Örülök, hogy végre olyan házi kolbászt találtam, amilyenre vágytam: gusztusos megjelenés, gyönyörű, nem mócsingos, mesés füstölés és harmonikus ízvilág. Ennek az a titka, hogy csak három fő összetevőt tartalmaz, ahogy a „békebeli világban”: sertéshús, ipari szalonna és fűszerek a javából – nem folytatódik a sor a különféle gyorsérlelő kultúrákkal, egyéb adalékokkal.”

Változás az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumában

Megjelent az Európai Bizottság 2019/229/EU rendelete, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek a módosítása.

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek

Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.