Back to top

Ékszerek betonból, kemolumineszcencia és megannyi érdekesség

Szeptember 28-án a Szent István Egyetem budapesti, gödöllői és szarvasi telephelyei 175 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, hogy így is népszerűsítsék a tudományos életpályát a fiatalok körében. 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat.

Világítanak-e a növények?

Nem egy speciális növényfajról vagy anyagcsere-folyamatról van szó, hanem az általános növényi működésről, a fotoszintézishez kapcsolódó fénykibocsátásról. A kísérlet elsötétítést igényel, vörös színszűrős szemüvegeket és egy speciális lámpát a levelek megvilágításához, de műszerre nincs szükség. A kísérlethez kapcsolódóan a fontosabb növényi pigmenteket is bemutatják. (SZIE Gödöllői Campus, 14-22)

Fizikai, kémiai kísérletek

A rendkívül látványos, változatos hanghatásokkal tűzdelt programon a gázokkal töltött lufik robbantása mellett bemutatják a kemolumineszcencia jelenségét is. (SZIE Gödöllői Campus, 18-20 óra és 20.30-22.30 óra)

Fotó: SZIE

A kávé útja az ültetvénytől a csészénkig

Mindennapi életünk részét képezi a kávéfogyasztás, hazánkban a 15 éven felüli lakosság 70 százaléka rendszeres, napi kávéfogyasztó. Ha szeretnéd megtudni, hogy honnan érkezik a kávé, mit nevezünk zöldkávénak, ha szeretnél részt venni egy igazi kávépörkölésen, ha szeretnéd megkóstolni a frissen pörkölt kávét, akkor ott a helyed! A gyakorlati bemutatókon pedig fölvértezheted magad hasznos és érdekes információkkal a kávé fogyasztásáról, felszolgálásáról és pörköléséről.(SZIE Budai Campus, 14-15 óra)

Fotó: SZIE

Betonból is készíthető ékszer?

Igen! Az hogy miként, kiderül a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán 14-18 óra közt.

Érdekességek a növényvédelem területéről

A katicának örülünk a kertünkben, a pajornak és a csigának már kevésbé. Mi a helyzet akkor, ha nem minden katica hasznos és nem minden pajor vagy csiga káros? Mitől lesz egy faj invazív? És melyik invazív növény méze a legfinomabb? A mézkóstoló mellett ezekre a kérdésekre is választ adnak Gödöllőn kiállítók.(SZIE Gödöllői Campus, 14-22 óra)

Igyunk vizet! De milyet?

Egyre aggasztóbb a környezeti szennyezése a palackos vizek térnyerésével, miközben a csapvíz tökéletesen alkalmas emberi fogyasztásra. A fogyasztói társadalomban üzleti lehetőség kínálkozik abból is, hogy a csapvízből még egészségesebb vizet készítsünk otthon, vagyis ezzel szorítsuk vissza a palackos vízfogyasztást. Minél drágább a készülék, annál egészségtudatosabbak vagyunk? Hitek és tévhitek a házi víztisztítók körül. Milyen vizet válasszunk? Az egészségtudatosság vagy a környezettudatosság az elsődleges? Összehangolható-e a két szempont? Minderre fény derül Szarvason. (SZIE Szarvasi Campus, 20.30-21 óra)

 

Fotó: SZIE

Hogyan működik az ipari robotkar?

Kipróbálhatók a legmodernebb eszközök, és megnézhető az automatizált sorozatgyártás! (SZIE Gödöllői Campus, 14-18 óra)

Vaddisznó a nagyvárosban

Az ínségesebb őszi-téli időszak közeledtével egyre több vaddisznó keres magának táplálékot lakott területeken. Azt is megtanulták: az ember jobban fél tőlük, mint ők az embertől. Szakértők ismertetik állásfoglalásuat. (SZIE Gödöllői Campus, 16.40-16.55 óra)

A felhők világa

A felhők megfigyelése az esztétikai élményen túl hasznos információt szolgáltat az időjárás alakulásáról is. A fotókkal gazdagon illusztrált előadás során ismertetik a felhők fontosabb tulajdonságait, keletkezésük folyamatát, típusaikat. Megtudhatjuk, hogy mit árulnak el az egyes felhőtípusok a légkör állapotáról, a várható időjárásról. (SZIE Szarvasi Campus 21-21.30 óra)

Fotó: SZIE

Interaktív városzöldítő

Hogyan lesz élhetőbb egy város a tájépítészek munkája nyomán? Bárki kipróbálhatja ezt a kihívást egy interaktív terepasztalon! (SZIE Budai Campus, 16-17 óra)

További információk a http://www.kutatokejszakaja.hu honlapon olvashatók.

Múltunk a jelenben rajzpályázat

A Szent István Egyetem a Kutatók Éjszakája programhoz kötődő, kulturális örökségünket megörökítő rajzpályázatot hirdet. A pályázók megörökíthetik kedvenc épületüket, és néphagyományokhoz, népi mesterségekhez is kapcsolódhatnak az alkotások. Az óvodások, az alsós, és felsős általános iskolások külön kategóriában szeptember 24-án 14 óráig adhatják le A3-as méretben készített alkotásaikat a követező címre: Szent István Egyetem, 2400 Gödöllő Páter Károly utca 1., 2. emelet 2014-es szoba)

Díjátadó a SZIE Gödöllői Campusán szeptember 28-án 14.30-tól tartják.  Az 1-3. helyezettek minden kategóriában értékes tárgynyereményben részesülnek a Kutatók Éjszakája megnyitóján.

Fotó: SZIE

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Meglepő, milyen ingereket kelt egy tájkép látványa

Volt idő, amikor a természet látványa rettegéssel töltötte el az embereket, ám mostanra a többségben már egy falon lógó tájkép is pozitív ingereket kelt. Ennek hátterét a 20. századtól kezdve vizsgálják a szakemberek, akik napjainkban is szolgálnak meglepő eredményekkel.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.

Új antibiotikumok nyerhetők a halakból

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre növekvő gondot jelent, és szakértők szerint bekövetkezhet az a helyzet, hogy egy egyszerű fertőzés is életveszélyes lehet. A legújabb kutatás szerint új antibiotikumok találhatók a fiatal halak külsejét bevonó halnyálkában.