Back to top

Ékszerek betonból, kemolumineszcencia és megannyi érdekesség

Szeptember 28-án a Szent István Egyetem budapesti, gödöllői és szarvasi telephelyei 175 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, hogy így is népszerűsítsék a tudományos életpályát a fiatalok körében. 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat.

Világítanak-e a növények?

Nem egy speciális növényfajról vagy anyagcsere-folyamatról van szó, hanem az általános növényi működésről, a fotoszintézishez kapcsolódó fénykibocsátásról. A kísérlet elsötétítést igényel, vörös színszűrős szemüvegeket és egy speciális lámpát a levelek megvilágításához, de műszerre nincs szükség. A kísérlethez kapcsolódóan a fontosabb növényi pigmenteket is bemutatják. (SZIE Gödöllői Campus, 14-22)

Fizikai, kémiai kísérletek

A rendkívül látványos, változatos hanghatásokkal tűzdelt programon a gázokkal töltött lufik robbantása mellett bemutatják a kemolumineszcencia jelenségét is. (SZIE Gödöllői Campus, 18-20 óra és 20.30-22.30 óra)

Fotó: SZIE

A kávé útja az ültetvénytől a csészénkig

Mindennapi életünk részét képezi a kávéfogyasztás, hazánkban a 15 éven felüli lakosság 70 százaléka rendszeres, napi kávéfogyasztó. Ha szeretnéd megtudni, hogy honnan érkezik a kávé, mit nevezünk zöldkávénak, ha szeretnél részt venni egy igazi kávépörkölésen, ha szeretnéd megkóstolni a frissen pörkölt kávét, akkor ott a helyed! A gyakorlati bemutatókon pedig fölvértezheted magad hasznos és érdekes információkkal a kávé fogyasztásáról, felszolgálásáról és pörköléséről.(SZIE Budai Campus, 14-15 óra)

Fotó: SZIE

Betonból is készíthető ékszer?

Igen! Az hogy miként, kiderül a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán 14-18 óra közt.

Érdekességek a növényvédelem területéről

A katicának örülünk a kertünkben, a pajornak és a csigának már kevésbé. Mi a helyzet akkor, ha nem minden katica hasznos és nem minden pajor vagy csiga káros? Mitől lesz egy faj invazív? És melyik invazív növény méze a legfinomabb? A mézkóstoló mellett ezekre a kérdésekre is választ adnak Gödöllőn kiállítók.(SZIE Gödöllői Campus, 14-22 óra)

Igyunk vizet! De milyet?

Egyre aggasztóbb a környezeti szennyezése a palackos vizek térnyerésével, miközben a csapvíz tökéletesen alkalmas emberi fogyasztásra. A fogyasztói társadalomban üzleti lehetőség kínálkozik abból is, hogy a csapvízből még egészségesebb vizet készítsünk otthon, vagyis ezzel szorítsuk vissza a palackos vízfogyasztást. Minél drágább a készülék, annál egészségtudatosabbak vagyunk? Hitek és tévhitek a házi víztisztítók körül. Milyen vizet válasszunk? Az egészségtudatosság vagy a környezettudatosság az elsődleges? Összehangolható-e a két szempont? Minderre fény derül Szarvason. (SZIE Szarvasi Campus, 20.30-21 óra)

 

Fotó: SZIE

Hogyan működik az ipari robotkar?

Kipróbálhatók a legmodernebb eszközök, és megnézhető az automatizált sorozatgyártás! (SZIE Gödöllői Campus, 14-18 óra)

Vaddisznó a nagyvárosban

Az ínségesebb őszi-téli időszak közeledtével egyre több vaddisznó keres magának táplálékot lakott területeken. Azt is megtanulták: az ember jobban fél tőlük, mint ők az embertől. Szakértők ismertetik állásfoglalásuat. (SZIE Gödöllői Campus, 16.40-16.55 óra)

A felhők világa

A felhők megfigyelése az esztétikai élményen túl hasznos információt szolgáltat az időjárás alakulásáról is. A fotókkal gazdagon illusztrált előadás során ismertetik a felhők fontosabb tulajdonságait, keletkezésük folyamatát, típusaikat. Megtudhatjuk, hogy mit árulnak el az egyes felhőtípusok a légkör állapotáról, a várható időjárásról. (SZIE Szarvasi Campus 21-21.30 óra)

Fotó: SZIE

Interaktív városzöldítő

Hogyan lesz élhetőbb egy város a tájépítészek munkája nyomán? Bárki kipróbálhatja ezt a kihívást egy interaktív terepasztalon! (SZIE Budai Campus, 16-17 óra)

További információk a http://www.kutatokejszakaja.hu honlapon olvashatók.

Múltunk a jelenben rajzpályázat

A Szent István Egyetem a Kutatók Éjszakája programhoz kötődő, kulturális örökségünket megörökítő rajzpályázatot hirdet. A pályázók megörökíthetik kedvenc épületüket, és néphagyományokhoz, népi mesterségekhez is kapcsolódhatnak az alkotások. Az óvodások, az alsós, és felsős általános iskolások külön kategóriában szeptember 24-án 14 óráig adhatják le A3-as méretben készített alkotásaikat a követező címre: Szent István Egyetem, 2400 Gödöllő Páter Károly utca 1., 2. emelet 2014-es szoba)

Díjátadó a SZIE Gödöllői Campusán szeptember 28-án 14.30-tól tartják.  Az 1-3. helyezettek minden kategóriában értékes tárgynyereményben részesülnek a Kutatók Éjszakája megnyitóján.

Fotó: SZIE

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A belvíztől a rizstermesztésig

A mezőgazdasági vízgazdálkodással és öntözésfejlesztéssel foglalkozik a szarvasi székhelyű Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, amelynek mindezek mellett a rizstermesztés vizsgálata és fejlesztése az egyik feladata. A NAIK részeként működő osztály tevékenysége a klímaváltozás fenyegetése miatt is egyre fontosabb és egyre megkerülhetetlenebb.

A kávé illata serkenti a gondolkodást

A Journal of Environmental Psychology nevű folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint már pusztán a kávé illata is növeli a kognitív teljesítményt

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, létrehozását a jövőnk, földünk megóvása érdekében vállalt felelősség vezérelte - mondta az agrárminiszter szombaton Szarvason, amikor felavatta az újjáalakult kutatóintézetet.

Felhívás Gábor Dénes díj felterjesztésre

Ez évben immár 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívását adjuk közre. A felterjesztéseket 2018. október 10-ig várják. A kritériumokat tartalmazó részletes felhívás és az adatlapok a gabordenes.hu/palyazati-felhivas internetes címen érhetők el.

Vitaminoktól a rovarokig: mit is eszünk?

Új élelmiszerekről és komponensekről, valamint innovatív technológiákról tanácskoznak az Európai Unió táplálkozástudományi szakemberei a Debreceni Egyetemen. A 3. Food Structure Design Konferencián tradicionális helyi termékeket is bemutatnak a külföldi kutatóknak.

A méheknek jobb a marketingje, pedig a darazsak is hasznosak

Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége - állapította meg egy brit tanulmány.

A tudósokkal is kibabrálnak az eszközhasználó papagájok

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az Új-Zélandon élő hegyvidéki papagájok – maoir nyelven kea – képesek az eszközhasználatra. Ez az első alkalom, hogy vadon élő madarak esetében ilyen jelenséget figyeltek meg.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

A légkörből köti meg a nitrogént a kukorica

A dél-mexikói Sierra Mixe hegyvidék lakosai évezredek óta művelnek szinte trágyázás nélkül egy még itt, az őshazájában is óriásinak számító kukoricafajtát, ráadásul nitrogénben kimondottan szegény talajon.