Back to top

Fókuszban a hüvelyes növények

A TRUE projekt keretében „Hüvelyes növények a fogyasztók szemével” című C-LIN konferencián a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Aulájában az előadásoké és a tapasztalatcseréké volt a főszerep. A szeptember 11-13. között megrendezett esemény 2. napján a szervezők bemutatták a fenntartható gazdálkodókkal idén tavasszal elindított közös kísérletük eredményeit.

Az eseményen kiderült, melyik bab, borsó, lencse miként termelhető a fenntarthatóság alapelveinek figyelembe vételével. Szó esett a TRUE projekt magyar résztvevőinek távlati céljairól is, többek között a hüvelyesfogyasztás népszerűsítéséről a hazai csúcsgasztronómia szereplőinek bevonásával.

Kevesen fogyasztanak hüvelyeseket

A hüvelyes növények - bab, borsó, lencse, csicseriborsó - fenntartható termesztésével és népszerűsítésével foglalkozó 2017 áprilisában indult és 2020-ig tartó nemzetközi TRUE (TRansition paths to sustainable LegUme based systems in Europe) H2020 projekt 11 ország 24 esettanulmányát koordinálja annak érdekében, hogy közösen megtalálják a legjobb utat a fenntartható hüvelyes növénytermesztés és -fogyasztás növelését illetően. Emellett ráirányítsák a figyelmet a hüvelyes növények fogyasztásának változatosságára és étkezésben betöltött szerepére.

A hüvelyesek rendkívül fontos fehérjeforrások. Kiváló alternatívát jelentenek a húsfogyasztással szemben, miközben a húsokhoz képest jóval kisebb vízfogyasztással termelhetők meg.

Ráadásul a marhák által kibocsájtott metángáz óriási mértékben hozzájárul az ózonlyuk növekedéséhez, ezzel szemben a hüvelyesek termesztése sok esetben javítja a talaj nitrogénmegkötő képességét, így ökológiai szempontból is előnyös.

A C-LIN (Continental Legume Innovation Network) konferencia két fő szervezője a TRUE projekt két magyarországi tagja, az ESSRG (Environmental Social Science Research Group) és az AgriKulti. A rendezvény második napjának a Budapesti Gazdasági Egyetem adott otthont, amely felelős felsőoktatási intézményként kiemelt figyelmet fordít a felelős oktatás-kutatás mellett a tudatos és egészséges életmód népszerűsítésére is.

A háromnapos szakmai rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott a fenntartható agrárvállalkozások, a felelős termelésben érintett hazai és nemzetközi szakemberek és a fogyasztók számára, hogy megismerhessék egymás gondjait és sikereit, valamint kapcsolatokat építsenek egymással.

Sokoldalúan felhasználható növények

A konferencia első napján az A38 hajón megrendezett nyitott fórumon minden résztvevő bemutathatta a témához kapcsolódó munkáját. A rövid, pörgős, izgalmas előadásokon a termelők beszámoltak termelési tapasztalataikról: melyik bab, borsó, lencse hogyan viselkedett és milyen termést hozott a különböző termőföldi és időjárási kondíciók között. Szó esett még a génbanki kísérletekről, egy nemzetközi receptkönyv összeállításáról és a hüvelyesek iskolai étkeztetésben való megjelenéséről is. Utóbbival összefüggésben a résztvevők kiemelték a társadalmi nevelés fontosságát, hiszen sokan azért nem esznek hüvelyes növényeket, mert nem ismerik őket és jótékony hatásukat. Pedig, ahogy az egyik előadó fogalmazott, „napi egy adag hüvelyesre mindenkinek szüksége van”.

A második napon hálózatépítő konferenciát tartottak a Budapesti Gazdasági Egyetem Aulájában, ahol többek között jelen volt a hosszú évek óta fenntarthatóan gazdálkodó Szezon Kert és a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság, akik a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) részvételével egyedülálló kísérletbe fogtak az ESSRG és az AgriKulti koordinálásával. A projektben idén tavasszal 5 gazdaság vett részt, akik a NöDiK által biztosított hüvelyes mintákat ültettek el, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek arról, vajon melyik bab, borsó, lencse hogyan terem.

Több előadás is rámutatott, hogy

az elmúlt időszakban 30 ezer hüvelyes alapú termék jelent meg az EU piacán, amely hatalmas előrelépés ugyan, de még mindig nem elég ahhoz, hogy a bab, a borsó és a lencse igazán benne legyenek a köztudatban.

Ezért kiemelten fontos a hüvelyesek innovatív módon történő népszerűsítése és terjesztése. A konferencia kapcsán Dr. Lugasi Andrea, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja elmondta: „A közösen rendezett TRUE C-LIN konferencia első állomása az ESSRG-vel való együttműködésünknek. Fenntartható Vendéglátás Kari Kiválósági Központunk stratégiája a turizmus-vendéglátás területén a tudományos ismeretek bővítése mellett a szemléletformálásra, az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítésére is nagy hangsúlyt helyez, amely így összhangban áll a TRUE projekt célkitűzéseivel.”

A konferencia balatoni kirándulással zárult, ahol a résztvevők ellátogattak Fodor Lajos tanyájára, majd a Kistücsök Étteremben tesztelték le, milyen is a bab, borsó vagy lencse, ha vérbeli fenntarthatóság-, biodiverzitás- és hüvelyespárti szakemberek kezébe kerül.

 

Forrás: 
bge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A belvíztől a rizstermesztésig

A mezőgazdasági vízgazdálkodással és öntözésfejlesztéssel foglalkozik a szarvasi székhelyű Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, amelynek mindezek mellett a rizstermesztés vizsgálata és fejlesztése az egyik feladata. A NAIK részeként működő osztály tevékenysége a klímaváltozás fenyegetése miatt is egyre fontosabb és egyre megkerülhetetlenebb.

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

A csillagászati ősszel az idő is hűvösebbre fordul

A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől. Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, és összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre, és szelesre fordul az idő. Szombaton és hétfőn sokfelé kell esőre is számítani.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Egyre többen keresik a GMO-mentes szóját

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években. Magyarország célja a kedvező folyamat erősítése, hiszen idehaza is nagy a kereslet a GMO-mentes takarmány-alapanyagra és külföldön is szívesen vásárolják a magyar szóját – erről is beszélt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kedden, Héderváron egy szója fajtabemutatón.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.