0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

A napraforgó Magyarország legfontosabb, legnagyobb területen termesztett olajnövénye. Jól tűri a szárazságot, de nagy termésekhez kedvező eloszlású és mennyiségű csapadékot igényel, illetve szereti a reggeli harmatot. A szélsőségesen gyenge talajokat kivéve szinte bárhol megél, de a rosszabb minőségű termőhelyeken kisebb terméshozamra kell számítani.

A hazai termelés kezdetekor jellemző alacsony termésátlagok oka is ez volt: az igénytelen növények közé sorolták, és javarészt gyengébb talajokon termesztették.

Szerencsére mára az Európai Unió legnagyobb napraforgó-termelője lett Magyarország, évek óta stabilan 600 ezer hektár körüli területen termesztik a hazai gazdálkodók. Idén valamivel hosszabb ideig virágzott, mint egy átlagos évben, ez pedig kedvező hatással volt a virágok megtermékenyülésére. A nyár végi meleg, aszályos időszakot is jól átvészelték az állományok, így

ha a betakarítást nem zavarják tovább csapadékos napok – az átlagosnál jobb termésre lehet számítani.

A szója magyarországi termesztése az 1960-as évek elejéig nyúlik vissza. Mivel sok iparágnak az alapanyaga, így hamar fellendült a termesztése, majd hamar vissza is esett, azóta pedig egyfajta hullámvasútként váltakozik a betakarított termés mennyisége.

Viszonylag nagyigényű növény: az eredményes termeléshez szükséges a talaj mélyművelése, illetve a jó minőségben előkészített magágy.

A szójatermesztés kulcsa a gyomirtás. Precízen elvégzett, okszerű, szakszerű gyomszabályozás nélkül nem érhető el olyan termésátlag, mely gazdaságosnak mondható.

A legtöbb vizet a virágzás, hüvelykötés, megtelítődés időszakában igényli, ez nagyjából 255-280 mm csapadékot jelent, melyet adott esetben öntözéssel kell pótolni. Szerencsére idén a nyári csapadékos, párás időjárás jó hatással volt a szójára. Az elmúlt évek alapján átlagosnak mondható, 60 ezer hektárnyi termőterületen így várhatóan összesen 160 ezer tonna szóját takaríthatnak be a termelők szeptemberben.

A napraforgó és a szója aratását is kombájnokkal végzik. Aki érdeklődik a kombájnok, traktorok illetve a legkülönfélébb mezőgazdasági gépek iránt, annak szeptember 20-21-én a Békés megyei Mezőhegyes felé érdemes vennie az irányt: itt és ekkor zajlik ugyanis a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-Mezőhegyes, hazánk legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvénye. A szakmai konferenciák és előadások mellett mikro-, nano- és demóparcellás bemutatók, valamint minden idők eddigi legnagyobb betakarítási bemutatója várja a látogatókat, rekordmennyiségű mezőgazdasági gép felvonultatásával.

Forrás: NAK