Back to top

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Kocsis László: Európában nagy a verseny a rezisztencia nemesítésben
Kocsis László professzor, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékének vezetője szerint a rezisztens fajtákban van a jövő. A cserszegtomaji kísérleti telepükön – melynek világhíressége a Cserszegi fűszeres és a fajtaigazolványt kapott Messiás – már évtizedekkel ezelőtt megkezdték az új fajták előállítását, melynek az eredményei most jelentkeznek.

A legnagyobb reménységük a Ducatus, ez a fajta egy nemzetközi konferencián sok-sok elismerő szót, gratulációt kapott.

– A szőlőrezisztencia ugyan sokféle lehet, de elsősorban a peronoszpórával, illetve a lisztharmattal kapcsolatos ellenálló képességet jelenti. A filoxéra betegség beütése után kezdtek igazából a rezisztens fajtákkal foglalkozni, ám a szőlők és borok minősége nem ütötte meg a hagyományosokét – elevenítette fel a múltat a professzor.

– Ezért – és mert egészségre károsnak tartották őket, pedig ezt egyedileg kellett volna vizsgálni – aztán nem terjedtek el, sőt, volt ahol tiltották is a direkt termő fajtákat.

Hazánkban a Noha, a Delavári és az Izbella volt érintett, de ott van az Otelló is, ami manapság a reneszánszát éli.

A nemesítési munka azonban nem szakadt meg, elsősorban Németországban, Svájcban és Magyarországon kísérleteztek. Az első nagy eredmény az volt, mikor Csizmazia Darab József kezei között megszületett a Bianca, amit a rezisztens fajták közül ma a legnagyobb területen termesztenek.

Nem beszélve arról, hogy ezt használták fel a legtöbb új rezisztens fajta előállításánál is. Így történt ez Cserszegtomajon is, ahol a Bianca és a Cserszegi fűszeres számtalanféle keresztezésével indították a munkát.

– A Cserszegi fűszerest nem hívnám rezisztensnek (igaz, a többit sem, inkább mondanám, hogy toleranciával rendelkeznek a gombabetegségekkel szemben), de az biztos, hogy a tűrőképessége fokozottabb. Erre az alapanyagra tehát lehetett építeni, s persze ott volt a Bianca, s úgy döntöttünk, hogy ötvözzük a két fajta jó tulajdonságait.

A nemesítési program gondolata 2003-ban született meg, s nagyon sok keresztezési kombinációt valósítottunk meg, bevonva a munkába a Valentin és a Nektár fajtákat is.

Ahogy mindig, a munka során törekedtünk arra, hogy a hazai, azon belül is saját fajtákat használjunk. A magoncokat eltelepítettük, vizsgáltuk tíz évig, és soha nem védtük őket permetezéssel. Vizsgáltuk az állapotukat, a terméshozamot, a terméskötődést, az íz és aroma anyagokat, egyszóval mindent.

Az igazi favorit fajtajelölt, a Ducatus
Tíz év alatt sikerült kiválasztani tíz genotípust, mára maradt hat, amiből egy az igazi favorit fajtajelölt, a Ducatus.

Mit kell róla tudni?

Nos a Ducatus, az idei szüreten 19 mustfokot és 8,5 gramm savtartalmat produkált, természetesen mindenféle permetezés nélkül. A Ducatus bőtermő, egy hektáron akár 24–25 tonnát is teremhet. A terméshozam igazából a gazda kezében lesz. Mi ezt persze nem ajánljuk, inkább csak a magyar viszonyokra jellemző 12 tonnát. Korai érésű fajta. Ezzel kapcsolatosan csak annyit:

az elmúlt hatvan év arról szólt, hogy a szőlőfajták minél korábbi érésűek legyenek, ez a trend azonban megváltozott.

Ezt nyilván figyelembe kell venni, de nagyon gyorsan megváltoztatni nem lehet. A Ducatussal könnyű borászkodni, hiszen a cukor, illetve savtartalmat kiválóan megőrzi. Fontos, hogy illatos, aromás bort lehet belőle előállítani. Egy kicsit hasonlót, mint amilyen a Cserszegi fűszeres, de határozottan meg lehet különböztetni a kettőt. Ez nagyon fontos.

Ha a Ducatus jellegét szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám: talán gyümölcsösebb, a jól beérett körte ízvilága jellemzi.

Ez persze a későbbiekben változhat, hiszen minden gazda más irányba viszi el a jellemzőket. Megkezdődik a fajtajelölt felszaporítása, a szaporító anyagok kihelyezése, így egyre többen termelik majd. S ezzel együtt természetesen folytatódnak a vizsgálatok is.

A közelmúltban, Németországban tartották a Nemzetközi Szőlő Szaporítóanyag Termelői Konferenciát, melyre mi egyebek között a Ducatussal és a Biancával érkeztünk. Hatalmas öröm volt számunkra, hogy mindkettő rengeteg dicséretet, gratulációt kapott. Olasz, német és svájci kutatók egyaránt azt mondták, hogy a fajtákból készült borokat nem tudnák megkülönböztetni a hagyományos, nem rezisztens fajtákból készítettektől.

Tehát annak ellenére, hogy rezisztenciáról beszélünk, a minőség is kiválóan alakult. Ezzel a kinccsel jól kell gazdálkodnunk.

A kísérleti telepen folyamatos a munka, a szakemberek újabb és újabb fajták előállításán dolgoznak. – A már említetteken kívül más genetikai forrásokat is elkezdtünk bevonni a nemesítésbe. Így például a csemegeszőlőket. Úgy gondolom, a jelöltek nagy örömet okozhatnak majd mindenkinek, elsősorban a hobbi termelőknek.

Egyszerűen csak elültetik a kertjükbe, augusztusban pedig már szemezgethetik a szőlőt, amit közben nem kell permetezni, s így teljesen vegyszermentes lesz. Bármikor oda lehet engedni a fürtökhöz a gyermekeket.

A nemesítés tekintetében elkezdtük feldolgozni a borszőlőket is. Ezen a területen elsősorban a vörösbort adó szőlőfajtáknál lesz még mit keresni, hiszen ezekből – ha a rezisztenciánál maradunk – nagyon nehéz jó minőségű bort készíteni. Nehéz megőrizni a hagyományos fajták tulajdonságait, ami a fehér fajtáknál jóval könnyebb. Ez újabb kihívást jelent. Van egy nagyon jó magoncpopulációnk, amire tudunk építeni. Próbálunk olyan genetikai forrásokat használni, amiket más nem. A cél a minőség.

A gazdák szőlőfajta bemutatókon ismerkedhetnek a nemesítők eredményeivel
Kocsis László azt mondja, a rezisztens fajták tekintetében nagy, egyre nagyobb a verseny Európában. Nagyon sokan felismerték, hogy a szőlőtermesztés területén ez jelenti a jövőt, a jó fajták jelentősége hatalmas.

– Egyrészt nem terheljük jelentős mértékben vegyszerekkel a környezetünket, ami ugye a szőlőnél nem kis mennyiséget jelent.

A költségkímélés ugyancsak jelentős a permetezés tekintetében, ezt a gazdák is gyorsan felismerik.

A rezisztens fajtákból ugyan nehezebb olyan minőségű bort készíteni, mint a hagyományos szőlőkből, ám a kutatásoknak köszönhetően egyre jobb a helyzet: amellett, hogy a fajták jobban ellenállnak a betegségeknek, a nemesítésben résztvevő alanyok eredeti tulajdonságai is egyre nagyobb mértékben visszaköszönnek.

– Hogy a gazdák és a fogyasztók miként viszonyulnak mindehhez? A termelők esetében ez kőkemény gazdasági kérdés. Számolnak, hogy miért kell költeniük, ha van más megoldás. De ugyanakkor a fogyasztókat is ki kell elégíteni. Esetükben a minőség a lényeges, de az íz- és aromavilágot megtartva sokat nyomhat a latba az a tény, hogy a borok olyan szőlőből készültek, melyeket nem permeteztek, nem tartalmaztak vegyszert még nyomokban sem.

A szőlő és a bor esetében a század második fele biztosan erről szól. S csak egy tény: míg Németországban kétezer, addig hazánkban körülbelül tízezer hektáron termelnek rezisztens fajtákat.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – az őszi lemosó permetezés ideje

A hosszan tartó csendes, nyugodt nyárvégi időszakban semmi sem zavarta a betakarítási munkákat, az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik, a szőlőtőkéken maradt bogyókon viszont különböző rovarok tömege táplálkozik. A korai szüret miatt rég volt már az utolsó permetezés, ezért terjed a lisztharmat és a peronoszpóra.

Apró kezek is segédkeznek a szőlő szüretelésében

Az Eszterházy szőlőbirtokon 2016 óta fogadnak óvodás csoportokat szüretelni, az esemény célja, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerkedjenek a szőlőtermesztés és a borkészítés mikéntjével.

Átmeneti mentességet kapnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, ám bizonyos esetekben a védekezés szükségességét vis maior eseményként ismerhetik el.

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.