Back to top

A világ egyik legritkább sörfajtáját veszélyezteti a klímaváltozás

Az emelkedő hőmérsékletek veszélyeztetik a belgák savanykás lambic sörét, állítják a környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörgyártói.

Brüsszel, és a tőle délre eső Pajottenland tartomány hőmérsékletváltozásait vizsgáló tanulmány kétségeket vetett föl a lambic sör jövőjét illetően, melyet csak ebben a tartományban főznek.

A lambic különlegessége, hogy nyílt levegőn érlelik, így érintkezhet a vadélesztőkkel illetve a levegőben lévő, őshonos baktériumokkal. A készítése a -8 és +8 Celsius fok körüli éjszakai hőmérsékletre támaszkodik, mely segítségével le tud hűlni, illetve megtörténik a beoltás.

A hagyományos főzési időszak októbertől áprilisig tart. Az ennél később készült sört a belgák a „bezomerd” jelzővel illetik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „túl sok nyarat kapott”. (Nyáron ugyanis nem kedvezőek a feltételek ennek a sörfélének a készítéséhez, a levegőben túl sok olyan mikroorganizmus van, mely tönkreteheti a sört. /a szerk.)

Miután lehűlt, a lambic sör fahordókba kerül, ahol a fában élő mikroorganizmusokkal kerül kapcsolatba. A tökéletes hőmérséklet az érlelésre 25 fok alatt van, efölött olyan baktériumok kerülhetnek az értékes nedűbe, melyek tönkreteszik azt.

Egy közös kutatás, melyben Mark és Asa Stone klímakutatók, Adam Harbaugh sörkutató a Lambic.info oldaltól, illetve a brüsszeli Cantillon sörfőzde vett részt rámutatott, hogy ez a sörfőzésre alkalmas időszak az 1900-as években még 165 nap volt, mára azonban 140 napra zsugorodott. A hőmérsékleti változások miatt ugyanis az idény kezdete késő őszre tolódott, és idejekorán, már kova tavasszal véget is ér.

A Cantillon sörfőzde számtalan lambic sörének egyike
A Cantillon sörfőzde számtalan lambic sörének egyike
Fotó: www.cantillon.be

Attól tartanak, hogy ez a főzésre alkalmas napok száma tovább fog csökkenni, és a 2015-ös évhez hasonló katasztrófa is bekövetkezhet: abban az évben a sört ki kellett dobni, mivel túlságosan meleg volt az időjárás.

Mark Stone, az Új Mexikói Egyetem Tűrőképesség Intézetének igazgatója szerint: „A klímaváltozás hatásai fokozatosan jelennek meg, amíg el nem jutnak egy bizonyos pontra. Az eredményeink azt mutatják, hogy a Cantillon változásokat tapasztal a főzési körülményekben. Ahhoz, hogy ne lépjenek át egy bizonyos küszöbértéket, olyan változtatásokra lesz szükség a sörfőzési gyakorlatban, ami kívül esik a hagyományos gyakorlataikon.”

„A hagyományos lambic sör készítését fenyegető klímaváltozás a Cantillonnál egy nagyobb problémát jelez. A hatását azonban csak akkor fogjuk felismerni igazán, amikor az túljut egy bizonyos határértéken. Az alkalmazkodást célzó stratégiák pedig gyakran súlyosbítják a problémákat, miközben csak késleltetik az elkerülhetetlent.”

A Cantillon, mely 400 ezer üveg savanyú sört gyárt évente már megkongatta a vészharangot: a jövőben veszélybe kerülhet ennek a különleges nedűnek az előállítása.

Jean Van Roy, a Cantillon tulajdonosa azt nyilatkozta a Brussels Beer City blognak, hogyha mesterségesen hűtené le a cefrét, az megváltoztatná a sör ízét.

„Ha a jövőben minden szezonban szembekerülnék ezzel a problémával, az anyagilag nagy nehézséget jelentene, így valamit változtatnunk kellene” mondta. „Azonban ezt nem szívesen tenném… vagy még északabbra kéne költöztetni a főzdét, Dániába vagy Svédországba, még nem tudom.”
Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Vendéglátás: a séfek keresnek a legjobban

Több mint 300 ezer forintot visz haza a vendéglátóiparban dolgozók fele, 12 százalékuk pedig félmilliónál is többet. Legjobban a séfek keresnek, helyenként még az üzletvezetőknél is jobban, az átlagjövedelmük eléri a havi 360 ezer forintot - írja a Világgazdaság keddi száma az Eventrend Global iparági kutatására hivatkozva.

Több mint 2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

Meteorológusok a gazdákért

A Nap, a Föld és az időjárás a központi témája az idén már hatvan éve ünnepelt Meteorológiai Világnapnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat épületében gyűltek össze a szakma kiválóságai, hogy együtt tisztelegjenek az egyik legrégebbi tudomány, az emberiséggel egyidős meteorológia előtt.

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.