Back to top

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Az ég felé nyitott, falak nélküli tanterme lett az iskolának, fogalmazott Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője, ahol örömet adó közegben tanulhatják meg a gyerekek az együttműködés fontosságát, a munka becsületét és ökológiai személetet sajátíthatnak el. Az iskola pedagógiai programjába is jól illeszkedik ez a fejlesztés, amivel egyben a környezetet is szebbé varázsolták a maguk és a környéken lakók örömére.

Gyerekek és támogatók közösen ültették el az első növényeket az új iskolakertben
Fotó: Kiss Gergely
Köszöntőjét Nagy István agrárminiszter azzal a gondolattal kezdte, hogy a pedagógus és az agrármérnök rokon szakmák, hiszen mindketten magot vetnek el: a tanárok a tudás magjait ültetik a lelkekbe és a fejekbe. Fontos, hogy közel hozzuk a természetet a gyerekekhez, akik addig csak a boltok polcain találkoznak zöldséggel-gyümölccsel.

Az agrártárca azt szeretné, ha minden iskolában létesülhetne ilyen tankert, ahol a gyerekek megismerkednek az élelmiszer-termelés gyakorlatával, a növények sokszínűségével, a természet körforgásával.

Fontosnak tartja a tárca, hogy a zöld nevelés beépüljön az iskolák életébe, ezért ösztönözte arra a kezelésébe került szakiskolákat, hogy ökoiskolává váljanak. Jelenleg a 47 intézményükből 37 nyerte el ezt a címet, kilenc pedig örökös ökoiskola lett.

Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója magyarul köszöntötte az ünnepi alkalom résztvevőit és hangsúlyozta, hogy a vállalat számára fontos a felnövekvő nemzedék szemléletformálása, ezért habozás nélkül a kezdeményezés mellé álltak. Vetőmagjaikkal abban segítenek a tanulóknak, hogy megismerjék a zöldségek változatos világát. A korszerű meteorológiai állomással és komposztálóval, madárodúkkal is fölszerelt kertben a természeti jelenségek, a beköltöző rovarok, madarak pontos megfigyelésére is mód nyílik.

A mintegy 4 millió forintos beruházás a Syngenta, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Városgazda XVIII. Kerületi Nonprofit Zrt. valamint a Külső-Pesti Tankerületi Központ támogatásával valósult meg. A kert terveit Bagdiné Fekete Orsolya és Weiszer Ádám készítette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Új elnökség a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat élén

Kiemelt feladatunk a vidéki sokszínűség megtartása, mely büszkeséggel tölti el az ott dolgozó embereket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Csopakon, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi alakuló ülésén.

Erősödő magyar közreműködés a fejlődő országok agráriumának fejlesztésében

Magyar közreműködéssel megvalósítandó afrikai agrár-szaktanácsadói hálózat kialakítására és mintafarmok kiépítésére tett javaslatot Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Gilbert Fossoun Houngbóval, az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elnökével folytatott római egyeztetésén.