Back to top

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Az ég felé nyitott, falak nélküli tanterme lett az iskolának, fogalmazott Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője, ahol örömet adó közegben tanulhatják meg a gyerekek az együttműködés fontosságát, a munka becsületét és ökológiai személetet sajátíthatnak el. Az iskola pedagógiai programjába is jól illeszkedik ez a fejlesztés, amivel egyben a környezetet is szebbé varázsolták a maguk és a környéken lakók örömére.

Gyerekek és támogatók közösen ültették el az első növényeket az új iskolakertben
Fotó: Kiss Gergely
Köszöntőjét Nagy István agrárminiszter azzal a gondolattal kezdte, hogy a pedagógus és az agrármérnök rokon szakmák, hiszen mindketten magot vetnek el: a tanárok a tudás magjait ültetik a lelkekbe és a fejekbe. Fontos, hogy közel hozzuk a természetet a gyerekekhez, akik addig csak a boltok polcain találkoznak zöldséggel-gyümölccsel.

Az agrártárca azt szeretné, ha minden iskolában létesülhetne ilyen tankert, ahol a gyerekek megismerkednek az élelmiszer-termelés gyakorlatával, a növények sokszínűségével, a természet körforgásával.

Fontosnak tartja a tárca, hogy a zöld nevelés beépüljön az iskolák életébe, ezért ösztönözte arra a kezelésébe került szakiskolákat, hogy ökoiskolává váljanak. Jelenleg a 47 intézményükből 37 nyerte el ezt a címet, kilenc pedig örökös ökoiskola lett.

Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója magyarul köszöntötte az ünnepi alkalom résztvevőit és hangsúlyozta, hogy a vállalat számára fontos a felnövekvő nemzedék szemléletformálása, ezért habozás nélkül a kezdeményezés mellé álltak. Vetőmagjaikkal abban segítenek a tanulóknak, hogy megismerjék a zöldségek változatos világát. A korszerű meteorológiai állomással és komposztálóval, madárodúkkal is fölszerelt kertben a természeti jelenségek, a beköltöző rovarok, madarak pontos megfigyelésére is mód nyílik.

A mintegy 4 millió forintos beruházás a Syngenta, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Városgazda XVIII. Kerületi Nonprofit Zrt. valamint a Külső-Pesti Tankerületi Központ támogatásával valósult meg. A kert terveit Bagdiné Fekete Orsolya és Weiszer Ádám készítette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

AM-államtitkár: a Pálinkakiválóságok Könyve hozzájárul az ország imázsépítéséhez

A nemzeti pálinkakiválóság program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel, Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

A mi nótáink

„Amely diák Jénából asszony nélkül, Lipcséből veretlenül, Wittenbergából ép bőrrel, Selmecről pedig a Bursch-nóták nélkül kerül vissza szülőföldjére, az a legszánalomraméltóbb teremtménye az Istennek.” Ez a régi selmeci szentencia jól kifejezi, hogy a diákdalok mennyire fontosak voltak az akadémisták életében, s ez a tény a mai napig sem vesztett jelentőségéből.

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.