Back to top

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Az ég felé nyitott, falak nélküli tanterme lett az iskolának, fogalmazott Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője, ahol örömet adó közegben tanulhatják meg a gyerekek az együttműködés fontosságát, a munka becsületét és ökológiai személetet sajátíthatnak el. Az iskola pedagógiai programjába is jól illeszkedik ez a fejlesztés, amivel egyben a környezetet is szebbé varázsolták a maguk és a környéken lakók örömére.

Gyerekek és támogatók közösen ültették el az első növényeket az új iskolakertben
Fotó: Kiss Gergely
Köszöntőjét Nagy István agrárminiszter azzal a gondolattal kezdte, hogy a pedagógus és az agrármérnök rokon szakmák, hiszen mindketten magot vetnek el: a tanárok a tudás magjait ültetik a lelkekbe és a fejekbe. Fontos, hogy közel hozzuk a természetet a gyerekekhez, akik addig csak a boltok polcain találkoznak zöldséggel-gyümölccsel.

Az agrártárca azt szeretné, ha minden iskolában létesülhetne ilyen tankert, ahol a gyerekek megismerkednek az élelmiszer-termelés gyakorlatával, a növények sokszínűségével, a természet körforgásával.

Fontosnak tartja a tárca, hogy a zöld nevelés beépüljön az iskolák életébe, ezért ösztönözte arra a kezelésébe került szakiskolákat, hogy ökoiskolává váljanak. Jelenleg a 47 intézményükből 37 nyerte el ezt a címet, kilenc pedig örökös ökoiskola lett.

Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója magyarul köszöntötte az ünnepi alkalom résztvevőit és hangsúlyozta, hogy a vállalat számára fontos a felnövekvő nemzedék szemléletformálása, ezért habozás nélkül a kezdeményezés mellé álltak. Vetőmagjaikkal abban segítenek a tanulóknak, hogy megismerjék a zöldségek változatos világát. A korszerű meteorológiai állomással és komposztálóval, madárodúkkal is fölszerelt kertben a természeti jelenségek, a beköltöző rovarok, madarak pontos megfigyelésére is mód nyílik.

A mintegy 4 millió forintos beruházás a Syngenta, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Városgazda XVIII. Kerületi Nonprofit Zrt. valamint a Külső-Pesti Tankerületi Központ támogatásával valósult meg. A kert terveit Bagdiné Fekete Orsolya és Weiszer Ádám készítette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több kis- és mikro-vállalkozás juthat hitelhez

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás.

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

A biztos megélhetést, a helyben maradást segíti a LEADER program

Az Agrárminisztérium számára kiemelt jelentőségű a vidéki térségben található munkahelyek megőrzése, amelyek biztos megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra ösztönzik a mezőgazdaságból élő lakosságot.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.