Back to top

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Bárhol is éljünk a Földön, egyszer eljön az a nagy pillanat, amikor saját lovat veszünk. Bár a kívánalmak változnak az új családtag színét, marmagasságát, karakterét, tehetségét illetően, a legtöbb vásárló ugyanazt szeretné: 5-8 éves, jól képzett lovat.

Nagyon gyorsan nyilvánvalóvá válik azonban, hogy igen ritka az ilyen ló, ha pedig mégis sikerül találni, az már a „túl drága” kategóriába esik. Ezért azok a lovak, amelyek még beférnek a költségvetésbe, fiatalabbak, a vásárló pedig egyszer csak azon kapja magát, hogy vett egy négy-, ne adj’ Isten, hároméves, képzetlen lovat. Aztán otthon kiderül, hogy a lovas iskolalovakon vagy pónikon szerzett tudása nem biztos, hogy elegendő egy fiatal ló kiképzéséhez. Susanne Miesner azt mondja, hogy fel kell tennünk magunknak a kérdést: elég képzettek vagyunk a fiatal ló képzésére?

A fiatal lovak nem eléggé stabilak az egyensúlyukat és a munkakedvüket tekintve, ezért fiatal ló vásárlása előtt sok mindent kell megfontolni.

Ahhoz ugyanis, hogy jól kiképzett ló váljék belőlük, megfelelő lovastudásra, képességre és fiatal lovakkal kapcsolatos tapasztalatra is szükség van. Miért vannak mégis olyan sokan, akik fiatal lovat szeretnének képezni? Ennek leginkább az az oka, hogy nehéz jól képzett, egészséges lovat találni a piacon. Ezért van az, hogy főként azok, akik a minőséget tartják szem előtt, megfontolják ezt a lehetőséget akkor is, ha nincs még elegendő tapasztalatuk ezen lovak kiképzésében. A következő nehézség olyan edzőt találni, aki megfelelő tudással és türelemmel rendelkezik, képes a lovat és a lovast is képezni. Sajnos a fiatal lovak képzése nagyon kis hangsúlyt kap az edzői vizsgákon, legyen szó amatőr vagy profi szintről. Azokon kívül, akik kifejezetten fiatal lovak képzésére, eladására és a fiatal lovak bajnokságaira való felkészítésére specializálódtak, csak néhány lovas foglalkozik ezzel. Megfelelő edző nélkül pedig a fiatal ló tulajdonosa vagy lovasa hamar rájön, mennyire nem egyszerű ez a feladat. A fiatal ló kiképzése jóval többet takar az alapjármódok megtanításánál. A kiképzés során kell felépíteni azon alapokat, amellyel a ló képessé válik hordani a lovasát, úgy fizikálisan, mint mentálisan.

A lónak olyan képzést kell kapnia, amelynek eredményeképp feszültségmentesen, szabadon mozog, mintha semmilyen súlyt nem hordana a hátán.

Tehát a lovat megfelelő formába és állapotba kell hozni. Csak a szisztematikus edzés képes fejleszteni a testet. Az a fiatal ló, amely szilárd és jó alapokon nyugvó képzést kapott, sokkal tovább marad egészséges. Az viszont, amely nem kapja meg ezt a lehetőséget, könnyen tönkretehető azzal, ha túl sokat kérünk tőle, és azt is rosszul. Feszültség vagy szórakozás? A fiatal ló kiképzőjének képesnek kell lennie azonnal kiszúrni az indítékot minden tett mögött. Ez vonatkozik a ló gondozására és a lovaglásra egyaránt.

Fotó: Somogyvári Anett

Harmónia – a fő cél

A háború utáni években sok európai lovas és edző a katonai lovasiskolák tudására bízta magát, melyek a legnagyobb energiát a remonda lovak képzésére fordították, és a lovak állóképessége, egészsége természetesen kiemelkedő jelentőségű volt a katonák számára. A lovaglás másik legfontosabb háttere a gazdálkodás volt, számos jól ismert lovas rendelkezik vidéki háttérrel. Ma ez már másként van. Nagyon csekély azoknak a lovasoknak a száma, akik lovakkal, vidéki környezetben nőttek fel. A természet és az állatok szeretete az, ami az embereket manapság a lovakhoz vonzza, illetve a harmóniára vágynak – éppúgy a lóval való kapcsolatukban, mint a mozgásban. Hogy ezt elérjék, képezni kell a lovat, dolgozni a hiányosságain és gyengeségein. A lovaglás leginkább a tánchoz hasonlítható: két élőlény megpróbál azonosan mozogni. Ha ez sikerül, az mindkettőjük örömére válik, az nemcsak a betanult lépések sorozata, hanem kölcsönös egyensúlyban való mozgás. A lovaglásban ez még bonyolultabb, hiszen két teljesen különböző élőlény próbálja megtalálni a közös harmóniát.

Alapkiképzés = tanítás

A harmónia és egyensúly iránti vágy nem jelenti azt, hogy a lónak nem kell elfogadnia a határokat. A lónak nemcsak megbíznia kell a lovasban, de tisztelnie is kell, a földön és nyereg alatt egyaránt. A ló karakterétől, a helyzettől és a lovas céljaitól függően tiszta határvonalakat kell felállítani. Természetesen egy tolakodó fiatal ménnel másként kell bánni, mint a félénk fiatal herélttel, amely nagyon alacsony szinten áll a ménes ranglétráján. Míg tiszteletet kell kérnünk az elsőtől, természetesen ajánlott türelmesnek lenni és felépíteni a bizalmat, illetve az önbizalmat az utóbbinál. Mindig a megfelelő döntést hozni, művészet. A lovak aprólékosan megfigyelik az embereket, a földön és a nyereg alatt egyaránt. A lovak, csakúgy, mint a gyerekek, nagyra becsülik a bizalmat, de ismerniük kell a határvonalakat is.

A nem megfelelő képzés eredménye

Számos különböző problémához vezethet, ha fiatal, még növésben lévő lovat hosszú időn keresztül rossz keretben lovagolnak. Itt nem a végletekről beszélünk. Még olyan apró dolgok is bajt okozhatnak, mint a folyamatosan kissé vonal mögött lovaglás, a helytelen keretben lovaglás, vagy ha a ló az elejére esik, esetleg feszes a háta. Eredményként a ló fásulttá válhat, elveszítheti a ragyogását, eltűnhet a mozgása, lovagolhatósága; de előfordulhat az is, hogy ellenáll, így hamar rosszhírűvé válik, mondván, hogy rossz a karaktere, megkapja a lovagolhatatlan címkét. Továbbá egészségi problémái is felmerülnek, amelyek meggátolják a további fejlődését.

Természetesen vannak olyan lovak, amelyeket évekig helytelen és természetellenes keretben lovagolnak, és ennek ellenére is akarnak dolgozni, igaz, ezek a kivételek. A specializált tenyésztés sok mindent kínál, fantasztikus lovakat kiváló felépítéssel és lovagolhatósággal.
Számos ló rendelkezik manapság puha nyakkal, jó háttal, és aktív, mélyen a súlypont alá lépő hátulsó végtagokkal, ezek sokkal könnyebben lovagolhatók korrekt keretben, mint a 30-40 évvel ezelőtt tenyésztett lovak. Ez a fejlődés ugyanakkor hátrányokkal is járhat, hiszen ezek a lovak sokkal érzékenyebbek, könnyebben megzavarhatók az egyensúlyukban és különösen gyorsan reagálnak a rossz szársegítségekre. A támaszkodásban jelentkező problémák napjainkban kifejezetten érzékelhetőek. Továbbá mindig fennáll a veszélye annak, hogy ezeket a lovakat túlkérjék, mert szinte tálcán kínálják magukat. A tehetséges lovaktól ezért gyakran kérnek túl sokat, túl gyorsan. Pedig szükségük van időre a fejlődéshez az első két évben, mentálisan és fizikálisan is, mert még nőnek és fejlődnek, mint bármely más ló abban a korban. Éppen ezért tudás, tehetség és tapasztalat szükséges a fiatal ló képzéséhez. Ezek nélkül a képességek nélkül a kiképzés szerencsejáték lesz csupán. Véletlenül sikerülhet egy lóval, de borzasztó rossz vége lehet egy másikkal. A kiképzéshez igen alapos tudása van szükség.
A lovasnak tudnia kell, hogy mit akar, és mit kérhet a lovától. Fel kell tudnia mérni, mit ért meg a lova. Ismernie kell az erősségeit és gyengeségeit, és akarnia kell fejleszteni a gyengeségeit.
Nem szabad hibáztatnia a helyzetét, alkalmazkodnia és változnia kell. Sajnos ez a tulajdonság ritka a lovasoknál. Néhányan azt állítják, készek változtatni, de legtöbben egyszerűen nem képesek a hibáik gyökeréig ásni. Miközben például az úszásnál, futásnál, síelésnél egyértelmű, hogy ki nyer vagy veszít, ez másként van a lovaglásnál. A lovasok mindig átháríthatják a hibát a lóra.

Teszteld magad!

A következő kérdésekre adott válaszaid megmutatják, vajon neked való-e a fiatal ló, vagy sem. Minél több kérdésre válaszolsz igennel, annál inkább vagy képes megbirkózni a fiatal ló kiképzésével. Megmutatja, hogy tisztában vagy-e vele, mit várhatsz, miután megvásároltad a fiatal lovat. De légy őszinte! Ha a válaszaidban több a nem, mint az igen, akkor fel kell tenned magadnak a kérdést, valóban olyan jó ötlet-e fiatal lovat vásárolnod magadnak, vagy inkább egy idősebb, tapasztaltabb ló lenne hozzád illő.

• Nagyon tapasztalt vagy, számos lovat lovagoltál már különböző képzettségi szinten?

• Könnyen egyensúlyban tudod magad tartani iskolaülésben és könnyített ülésben egyaránt?

• Biztonságban ülsz a nyeregben, nem könnyen ijedsz meg egy bakolástól, vagy hirtelen sebességtől? Magyarul, nem esel pánikba az előre nem látható eseményektől?

• Van elég időd arra, hogy napi szinten foglalkozz a lovaddal? Vagy van megfelelő lovas/edző, aki dolgozni tud a lovaddal, amikor neked nincs rá időd?

• Van megfelelő edződ vagy tanárod, aki rendszeresen ellenőrzi a fejlődésedet, és aki készen áll arra, hogy segítsen a kritikus fejlődési fokozatoknál?

• Az istálló, ahol tartod a fiatal lovad, rendelkezik elegendő hellyel ahhoz, hogy a lovad szabad lehessen? (A karámok kicsik vagy nagyok?)

• Az istállóhoz közel rendelkezésre áll-e megfelelő tereplovaglási lehetőség? • Nem veszíted el a türelmedet könnyen? Képes vagy elfogadni a fiatal ló képzésénél elkerülhetetlenül felmerülő kudarcokat?

• Tudatában van annak, hogy akár kényszerítened is kell magad a saját ambícióid háttérbe szorítására, amíg a lovad készen nem áll a feladatra? Tudatában vagy annak, hogy a fiatal ló képzése más, mint egy idősebb lóval való munka?

• Felkészültél az esetlegesen felmerülő problémákra és megpróbálod azokat ésszel megoldani?

• Erősséged a kitartás? Nem vagy hangulatember? A reakcióid általában minden nap azonosak? Képes vagy kikapcsolni, amikor a lovaddal dolgozol, és nem használod fel a napi frusztrációid levezetésére?

• Készen állsz a lovad érdekében tanulni, meghallgatod mások véleményét, rendszeresen veszel leckéket és részt veszel képzéseken?

• Nem rohansz versenyezni, hanem készen állsz arra, hogy türelmesen felkészüljetek az első bemutatkozásra, még akkor is, ha ez egy vagy két évig várat magára?

• A lovardában, ahol a lovad tartod, a többi tulajdonos és lovas megérti, hogy fiatal lóval dolgozol és előzékenyek veled?

• Ezeket a célkitűzéseket tekinted a céljaidnak? Szeretnéd magad képezni a lovadat? Tisztában vagy vele, hogy te vagy a felelős a lovad fizikai és mentális fejlődéséért?

A szerzőről

Susanne Miesner lovas menedzsment mesterszakon végzett, kiváló tanulmányai elismeréseként megkapta a német lovasszövetség Stensbeck-érmét. Harminc éve tartják számon nemzetközileg elismert, sikeres edzőként, lókiképzőként, tizenöt éve a hivatásos lovasok felügyelőbizottságának tagja. Rendkívül sikeres a fiatal lovak kiképzésében, több alkalommal megnyerte a németországi championátust, és számos lovat képzett ki nagydíj szintig. Közreműködött a német lovasszövetség szabályzatának kidolgozásában. Számos oktatófilm fűződik a nevéhez, és könyvet is írt a fiatal lovak kiképzéséről.

Susanne Miesner cikkét Somogyvári Anett fordította

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.