0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Szárazságtűrő kukoricák Muronyból

Kontinentális klímára, szárazság és aszály elviselésére nemesít kukoricafajtákat a KWS Magyarországon. A Muronyban folyó programból jövőre már a harmadik nemzedék új hibridjeit vezetik be a piacra. Pallós Mihály ügyvezető a nemesítőállomás bemutatóján elmondta, hogy a cég bevétele közel ötödét fordítja kutatás-fejlesztésre. A nagyok mellett nekik még többet kell letenni az asztalra a sikerhez.

Tizenöt éve működik Muronyban a nemesítőállomás, ahol az utóbbi időben a 300-as éréscsoportba tartozó kukoricahibrideket hoznak létre és a lehető legváltozatosabb ökológiai viszonyok közt tesztelik azokat hazánkban, Romániában és Ausztriában. A legfontosabb ugyanis a teljesítménykísérlet az új fajták értékelésekor, hogy különböző talaj- és éghajlati adottságok közt hogyan teljesítenek.

Évente 70-80 ezer parcella adatait értékelik, amihez hihetetlen precizitás és korszerű, drága kísérleti berendezések szükségesek, mutatta be az állomáson folyó munkát Németh Tamás.

A ClimaControl® hibridekről Pintér János termékmenedzser elmondta, hogy már a virágzás előtt jól kell teljesíteni az ebbe a csoportba tartozó hibrideknek: gyors, egyenletes csírázás, jó tápanyag- és vízhasznosítás kell hogy jellemezze azokat. A virágzás idején elvárás, hogy a hím és a nővirágok nyílása, életképessége a lehető legjobb termékenyülést tegye lehetővé, még nagy melegben is. Virágzás után az erős gyökérzeté a főszerep, mert hasznosítania kell az elérhető nedvességet, hogy a szemek kitelítődjenek. Az idén például az első két szakaszban minden rendben volt az országban, ám a szemkitelítődés fázisában sokfelé szárazság volt, és az országos termésbecslést 6,7-6,8 tonnáról lefelé korrigálták 6,4-6,5 tonnára hektáronként.

Jövőre három új ClimaControl® kukoricahibridet hoz a piacra a KWS, amelyeket Berecz Balázs dél-magyarországi régióvezető mutatott be. A legkorábbi érés a FAO 300-350-es éréscsoportba tartozó KWS Smaragd. Korán vethető, jól bírja a virágzás idején uralkodó meleget. Terméspotenciálja 13-14 tonna hektáronként, gyors vízleadású hibrid.

A KWS Kashmir a 350-400-as érésidő tagja, kiemelkedően sokat terem, akár 14-15 tonnát hektáronként. Korán vethető, kezdeti fejlődése gyors, kiválóan viseli a meleget és tökéletesen berakódik szemekkel. Mindezeken felül jól alkalmazkodik a különböző termőhelyekhez.

A KWS Durango a 450-500-as éréscsoportba tartozik, átlagtermése 15-16 tonna. Nagy erénye a gyors vízleadás és a kiváló stressztrés s virágzás időszakában.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu