Back to top

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Az egyik legértékeseb gyümölcsünk az alma
Fotó: Rimóczi Irén
A halhatatlanságot, bőséget, termékenységet és a család egységét is jelképező alma egészségmegőrző hatását is régóta ismerjük. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs kedvezően hat az emésztésre és méregtelenítő hatása is van, fogyasztása ezért jól illik az egészségtudatos életmódba, melynek népszerűsítését a kormány is támogatja, egyebek közt az iskolagyümölcs-program keretében, mondta Nagy István agrárminiszter. Ha több magyar almát eszünk, nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a termelőknek is kedvezünk, hangsúlyozta az agrárminiszter, a termesztés versenyképességének növeléséhez azonban jobban kell igazodni a piaci igényekhez, és mind több ültetvényben emelni kell a termesztéstechnológia színvonalát.

Nagy István: A kormány is támogatja az almanépszerűsítő programot
Fotó: Rimóczi Irén

Az idén a 10 éves átlagnál körülbelül 25 százalékkal több, időjárás függvényében 700-750 ezer tonna termés várható, ennek azonban csak az egynegyede étkezési minőségű, a többi ipari alma.

Fontos lenne, tehát növelni az étkezési alma arányát, illetve a kereskedelmi lánc rövidítése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a vásárlók elfogadható áron juthassanak jó minőségű hazai almához, és a termesztők is megtalálják számításaikat.

A száraz nyárutó miatt a hazai étkezési alma idén 2-3 héttel korábban jelent meg a piacon, a gyümölcsméret pedig általában elmarad a megszokottól, különösen ott, ahol nem öntöztek. Az étkezési alma idei induló felvásárlási ára kilogrammonként 60-80 forint, hallottuk  Győrffy Balázstól. A NAK elnöke szerint most indított kampány illeszkedik a NAK Európai Friss Kalandok című többéves programjába is, melynek a fogyasztás növelésével az étkezési alma piacának a bővítése is célja.

Nagy szükség van az alma népszerűsítésére, a fejenkénti fogyasztása ugyanis az utóbbi 15 évben megfeleződött, és még ennél is szomorúbb, hogy felmérések szerint a magyar lakosság mintegy 30 százaléka nem eszik rendszeresen gyümölcsöt, tudtuk meg Ondré Pétertől, az AMC ügyvezető igazgatójától.

A fogyasztás csökkenéséből és az idei több termésből eredő többlet levezetésére az AMC Budapesten gerillakóstoltatásokat, a nagy almatermesztő megyékben pedig az alma értékeit hangsúlyozó rendezvényeket szervez, ahol a termelők értékesítési lehetőséget is kapnak.

Hunyadi István: Az almafogyasztás növeléséhez fontos az értékesítési lánc rövidítése és az általános forgalmi adó csökkentése is
Fotó: Rimóczi Irén
Bár az almaültetvények területe valóban jócskán csökkent az utóbbi évtizedekben, a korszerűsítésnek köszönhetően a hozam nem esett vissza. A termeléshez kötött támogatási adatokból az olvasható ki, hogy mintegy 24 ezer hektáron termesztünk almát (ebben a támogatás nélküli kiskerti termelés nincs benne), amiből több mint 17  ezer hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van. Az összes hazai gyümölcsterület közel egyharmadát adja az alma, mondta Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója.

A telepítési kedv alapján is népszerű az alma a kertészek körében, a Vidékfejlesztési Program keretében közel 1700 hektár korszerű ültetvény telepítésére adtak be támogatási kérelmet, az összes gyümölcsöt magában foglaló 5600 hektárra irányuló pályázatból.

A jelenlegi termelés az időjárás hatásaitól függően fedezi a hazai igényeket, a fogyasztás bővüléséből várható keresletnövekedéshez azonban több étkezési almát kell termeszteni. A piaci igények kielégítéséhez azonban termésbiztonságra van szükség, ennek pedig az öntözés, a korszerű termesztéstechnológiai elemek alkalmazása elengedhetetlen feltétele. Hunyadi István is kiemelte ugyanakkor, hogy az almafogyasztás növeléséhez legalább ilyen fontos az elfogadható fogyasztói ár, melyhez az értékesítési lánc rövidítése és az általános forgalmi adó csökkentése is kell.

Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Új elnökség a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat élén

Kiemelt feladatunk a vidéki sokszínűség megtartása, mely büszkeséggel tölti el az ott dolgozó embereket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Csopakon, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi alakuló ülésén.