Back to top

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Az egyik legértékeseb gyümölcsünk az alma
Fotó: Rimóczi Irén
A halhatatlanságot, bőséget, termékenységet és a család egységét is jelképező alma egészségmegőrző hatását is régóta ismerjük. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs kedvezően hat az emésztésre és méregtelenítő hatása is van, fogyasztása ezért jól illik az egészségtudatos életmódba, melynek népszerűsítését a kormány is támogatja, egyebek közt az iskolagyümölcs-program keretében, mondta Nagy István agrárminiszter. Ha több magyar almát eszünk, nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a termelőknek is kedvezünk, hangsúlyozta az agrárminiszter, a termesztés versenyképességének növeléséhez azonban jobban kell igazodni a piaci igényekhez, és mind több ültetvényben emelni kell a termesztéstechnológia színvonalát.

Nagy István: A kormány is támogatja az almanépszerűsítő programot
Fotó: Rimóczi Irén

Az idén a 10 éves átlagnál körülbelül 25 százalékkal több, időjárás függvényében 700-750 ezer tonna termés várható, ennek azonban csak az egynegyede étkezési minőségű, a többi ipari alma.

Fontos lenne, tehát növelni az étkezési alma arányát, illetve a kereskedelmi lánc rövidítése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a vásárlók elfogadható áron juthassanak jó minőségű hazai almához, és a termesztők is megtalálják számításaikat.

A száraz nyárutó miatt a hazai étkezési alma idén 2-3 héttel korábban jelent meg a piacon, a gyümölcsméret pedig általában elmarad a megszokottól, különösen ott, ahol nem öntöztek. Az étkezési alma idei induló felvásárlási ára kilogrammonként 60-80 forint, hallottuk  Győrffy Balázstól. A NAK elnöke szerint most indított kampány illeszkedik a NAK Európai Friss Kalandok című többéves programjába is, melynek a fogyasztás növelésével az étkezési alma piacának a bővítése is célja.

Nagy szükség van az alma népszerűsítésére, a fejenkénti fogyasztása ugyanis az utóbbi 15 évben megfeleződött, és még ennél is szomorúbb, hogy felmérések szerint a magyar lakosság mintegy 30 százaléka nem eszik rendszeresen gyümölcsöt, tudtuk meg Ondré Pétertől, az AMC ügyvezető igazgatójától.

A fogyasztás csökkenéséből és az idei több termésből eredő többlet levezetésére az AMC Budapesten gerillakóstoltatásokat, a nagy almatermesztő megyékben pedig az alma értékeit hangsúlyozó rendezvényeket szervez, ahol a termelők értékesítési lehetőséget is kapnak.

Hunyadi István: Az almafogyasztás növeléséhez fontos az értékesítési lánc rövidítése és az általános forgalmi adó csökkentése is
Fotó: Rimóczi Irén
Bár az almaültetvények területe valóban jócskán csökkent az utóbbi évtizedekben, a korszerűsítésnek köszönhetően a hozam nem esett vissza. A termeléshez kötött támogatási adatokból az olvasható ki, hogy mintegy 24 ezer hektáron termesztünk almát (ebben a támogatás nélküli kiskerti termelés nincs benne), amiből több mint 17  ezer hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van. Az összes hazai gyümölcsterület közel egyharmadát adja az alma, mondta Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója.

A telepítési kedv alapján is népszerű az alma a kertészek körében, a Vidékfejlesztési Program keretében közel 1700 hektár korszerű ültetvény telepítésére adtak be támogatási kérelmet, az összes gyümölcsöt magában foglaló 5600 hektárra irányuló pályázatból.

A jelenlegi termelés az időjárás hatásaitól függően fedezi a hazai igényeket, a fogyasztás bővüléséből várható keresletnövekedéshez azonban több étkezési almát kell termeszteni. A piaci igények kielégítéséhez azonban termésbiztonságra van szükség, ennek pedig az öntözés, a korszerű termesztéstechnológiai elemek alkalmazása elengedhetetlen feltétele. Hunyadi István is kiemelte ugyanakkor, hogy az almafogyasztás növeléséhez legalább ilyen fontos az elfogadható fogyasztói ár, melyhez az értékesítési lánc rövidítése és az általános forgalmi adó csökkentése is kell.

Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködését ösztönzi a NAK

Szebb településkép, könnyebb karbantartás, tervezhetőség és kedvezőbb árak – mindezt eredményezheti a hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködése.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

AM-államtitkár: a Pálinkakiválóságok Könyve hozzájárul az ország imázsépítéséhez

A nemzeti pálinkakiválóság program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel, Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Akár óránként 5 euróra is növekedhet a versenyképes munkabér

Nemcsak a piaci versenytársak, hanem kézimunkaerő hiánya is szorongatja a zöldség- és gyümölcstermesztőket. Egyedüli kiút a fejlesztés, és hatékonyság fokozása, hangzott el Mátraházán a FruitVeB évértékelő konferenciáján.