0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

A környező vadgazdálkodóktól származó, több mint nyolcvan szarvasbika trófeáját szemlélték a többségében vadász érdeklődők – írja a zaol.hu. Sokan csoportosultak Lóki György és az általa bemutatott madarak körül. A Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének vezetője többek között a vadászsólyomról és már ragadozó madarak életmódjáról beszélt.

A trófeaszemlét és egyben a vadászat kulturális ünnepségét Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum vezetője, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke nyitotta meg, s az elmúlt hét évről emlékezett meg.

– Amikor létrehoztuk a Festetics Trófeaszemléket, három pillérre építettük a programok. Első volt számunkra a vadászati szakma. Olyan találkozót szerettünk volna kialakítani, ahová örömmel jönnek a vadászok, ahol megvan az a kulturális környezet, szükséges egy komoly szakmai műhelyhez. Sokat dolgoztunk ennek érdekében, és büszkén mondhatom, hogy

a 2021-es Vadászati Világkiállítás jelenleg egyetlen nevesített vidéki helyszíne a keszthelyi vadászati múzeum, itt biztosan lesznek programok – mondta.

Pálinkás Róbert a rendezvény további pilléreként, illetve céljaként a kastélymúzeum vadászati múzeumának a nagyközönség számára történő bemutatását, megismertetését jelölte meg. Az ebben elért sikert egy adattal igazolta. Mint mondta a múzeum idén meghaladja a 90 ezres látogatottságot, ami a múzeumok között magas számnak számít. Külföldi példákkal összehasonlítva közölte, hogy a megfelelő a múzeum színvonala. A további fejlődés lehetőségét egy még populárisabb, családi jellegű múzeum kialakításáról beszélt, ahol a legkisebbektől az idősekig mindenki jól érzi magát. A fejlesztés lehetőségéről szólva közölte, szeptemberben indítják a közbeszerzést, aminek eredményeként jövőre elindul a kivitelezés, és a múzeumot újabb épületrészekkel bővíthetik. A trófeaszemlék harmadik célja a vadászati kultúra gondozása.

A trófeaszemlén számos elismerést adtak át. A Festetics Kulturális Örökség Díját idén dr. Zoltán Attilának, a Nimród Vadászújság főszerkesztőjének ítélték oda.

A Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara tiszteletbeli tanácsadó címet adományozott Hidvégi Béla világjáró vadásznak.

Ezt követően Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke megnyitotta vadász alkotók műveiből berendezett kiállítást.

Forrás: zaol.hu