Back to top

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

A szakember a háromnapos eseményből a SmartFarm konferenciát emelte ki, amelynek keretében cégük részéről hárman is előadást tartottak, elmondhatták a szakmáról alkotott véleményüket, bemutathatták tevékenységüket.

„A precíziós gazdálkodás divatos területté vált az utóbbi években”- jegyezte meg, hogy kicsit talán túl is dimenzionáljuk anélkül, hogy sokan tisztában lennének a szántóföldi növénytermesztés alapvető kérdéseivel. Pedig azoknak a gazdáknak lehet a jövőképe, akik nagy területen, komoly szakmai felkészültséggel, igényesen végezték eddig is a munkájukat, és szeretnének továbblépni. Jelentős informatikai, műszaki, és szakember hátteret feltételez.

Ugyanakkor nem elég a rátermett vezető, de olyan alkalmazottakra is szükség van, akik értik és tudnak is ezzel azonosulni. Komplex terület, jelentős beruházási igénnyel.

Nagy Lajos: A mérnökember nem pótolható
Fotó: csatlós

A szakember véleménye szerint a kétnapos konferencia ezen a területen is tiszta vizet öntött a pohárba. Sok az olyan termelő, aki nem tud lépést tartani a magas szintű, drága fejlesztésekkel, s bűntudata támad. „Azoknak is terem babér, akik hagyományos gazdálkodást folytatnak, komoly szakmai felkészültség mellett”- nyugtázta a kérdést az ügyvezető.

A precíziós gazdálkodáson belül sokan túlhangsúlyozzák a gépesítést. Pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az összegyűjtött adathalmazból miként lehet kiválasztani a használható részt.

A „big data” rendelkezésre áll, de néha úgy érzi magát a gazda, mintha tűt keresne a szénakazalban. A mezőgazdaságban nagyon sok a változó, a bizonytalansági tényező, amelyek mind-mind módosítják a levonható következtetéseket. Miközben íróasztal mellett, „steril” körülmények között megtervezik a technológiát, jön az időjárás és kettévágja.

„Milyen lesz a következő évjárat, hogyan lehet rá felkészülni”

- tette fel a költői kérdést a szakember, hiszen éppen ezért nehéz a mezőgazdaságot modellezni, a precíziós gazdálkodást algoritmusokban megfogalmazni. Az agrárium attól nehéz és szép is egyben, hogy sok év tapasztalata egymásra rakódik, s ebből kell meghatározni a gazdálkodást. Hibázni nem lehet, mert legközelebb egy év múlva lesz alkalma kiköszörülni a csorbát. A precíziós gazdálkodás sem nélkülözheti a szakember tudását.

„Ha valaki azt gondolja, az adatfelhőből mindent ki tud olvasni, nagyot téved”

- mutatott rá az ügyvezető, amikor elkészül egy hozamtérkép, az agronómus és a szaktanácsadó igyekszik értelmezni a beérkezett információt. Mindezt mechanikusan, matematikai szemlélettel nem lehet. Megeshet, hogy a nagy eső miatt a terület egy része eliszapolódott, vagy a szarvasok okoztak kárt a termésben. „A területet nem ismerő ember csak széttárja a karját, s valótlan következtetéseket von le” - hangsúlyozta Nagy Lajos, nagy szükség van a határjáró szakemberre, az agrárium automatizálása nem megoldható.

Sok kihívás jelentkezik a mezőgazdaságban, a szakmát csak jól szabad művelni. Ennek egyik kitörési pontja lehet a precíziós gazdálkodás, ami elsősorban a nagyüzemek számára jelent perspektívát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.

Bíznak a digitalizációban a magyar cégek

A térségi átlagnál jobban bíznak a digitalizációban a magyar cégek, 87 százalékuk egyértelműen növekedési lehetőséget lát az innovatív technológiák alkalmazásában, szemben a régiós átlag 83 százalékával - derül ki a Microsoft megbízásából készített legújabb, (Guide to The future - CEE Digital Transformation report) 6 országra kiterjedő regionális kutatásból.