Back to top

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

A szakember a háromnapos eseményből a SmartFarm konferenciát emelte ki, amelynek keretében cégük részéről hárman is előadást tartottak, elmondhatták a szakmáról alkotott véleményüket, bemutathatták tevékenységüket.

„A precíziós gazdálkodás divatos területté vált az utóbbi években”- jegyezte meg, hogy kicsit talán túl is dimenzionáljuk anélkül, hogy sokan tisztában lennének a szántóföldi növénytermesztés alapvető kérdéseivel. Pedig azoknak a gazdáknak lehet a jövőképe, akik nagy területen, komoly szakmai felkészültséggel, igényesen végezték eddig is a munkájukat, és szeretnének továbblépni. Jelentős informatikai, műszaki, és szakember hátteret feltételez.

Ugyanakkor nem elég a rátermett vezető, de olyan alkalmazottakra is szükség van, akik értik és tudnak is ezzel azonosulni. Komplex terület, jelentős beruházási igénnyel.

Nagy Lajos: A mérnökember nem pótolható
Fotó: csatlós

A szakember véleménye szerint a kétnapos konferencia ezen a területen is tiszta vizet öntött a pohárba. Sok az olyan termelő, aki nem tud lépést tartani a magas szintű, drága fejlesztésekkel, s bűntudata támad. „Azoknak is terem babér, akik hagyományos gazdálkodást folytatnak, komoly szakmai felkészültség mellett”- nyugtázta a kérdést az ügyvezető.

A precíziós gazdálkodáson belül sokan túlhangsúlyozzák a gépesítést. Pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az összegyűjtött adathalmazból miként lehet kiválasztani a használható részt.

A „big data” rendelkezésre áll, de néha úgy érzi magát a gazda, mintha tűt keresne a szénakazalban. A mezőgazdaságban nagyon sok a változó, a bizonytalansági tényező, amelyek mind-mind módosítják a levonható következtetéseket. Miközben íróasztal mellett, „steril” körülmények között megtervezik a technológiát, jön az időjárás és kettévágja.

„Milyen lesz a következő évjárat, hogyan lehet rá felkészülni”

- tette fel a költői kérdést a szakember, hiszen éppen ezért nehéz a mezőgazdaságot modellezni, a precíziós gazdálkodást algoritmusokban megfogalmazni. Az agrárium attól nehéz és szép is egyben, hogy sok év tapasztalata egymásra rakódik, s ebből kell meghatározni a gazdálkodást. Hibázni nem lehet, mert legközelebb egy év múlva lesz alkalma kiköszörülni a csorbát. A precíziós gazdálkodás sem nélkülözheti a szakember tudását.

„Ha valaki azt gondolja, az adatfelhőből mindent ki tud olvasni, nagyot téved”

- mutatott rá az ügyvezető, amikor elkészül egy hozamtérkép, az agronómus és a szaktanácsadó igyekszik értelmezni a beérkezett információt. Mindezt mechanikusan, matematikai szemlélettel nem lehet. Megeshet, hogy a nagy eső miatt a terület egy része eliszapolódott, vagy a szarvasok okoztak kárt a termésben. „A területet nem ismerő ember csak széttárja a karját, s valótlan következtetéseket von le” - hangsúlyozta Nagy Lajos, nagy szükség van a határjáró szakemberre, az agrárium automatizálása nem megoldható.

Sok kihívás jelentkezik a mezőgazdaságban, a szakmát csak jól szabad művelni. Ennek egyik kitörési pontja lehet a precíziós gazdálkodás, ami elsősorban a nagyüzemek számára jelent perspektívát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Nők a gáton

Az ENSZ közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és október 15-én a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

Szoros együttműködés Oroszországgal

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában.

A fóliás hajtatás fejlesztési lehetőségei

Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napján a térségre jellemző fóliás hajtatás fejlesztésének lehetőségeiről beszéltek, majd szakmai bemutatókon is alátámasztották az elhangzottakat.

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

Digitalizációra és a fiatalok bevonására van szükség az agráriumban

Középtávon a hazai mezőgazdaság és élelmiszerágazat hatékonyságának növelése, hosszútávon a magyar lakosság biztonságos élelmiszerellátása és az exportpiacokon való érvényesülés az agrárium fő célkitűzése – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója egy agrárinformatikai megoldásokról szóló konferencia kerekasztal beszélgetésén.

A biotechnológia a hazai juhtenyésztés nagy lehetősége

A tradicionális állattenyésztési módszerek lehetőségei kimerülőben vannak. A magyar állattenyésztés gyors ütemű, differenciált mennyiségi és minőségi fejlesztése nem tűr halasztást. Hosszú távon a külföldi fajták fejlesztéséhez minőségi jerkeimportra, továbbá a legjobb tulajdonságú kosoktól származó szaporítóanyagra, és magas genetikai értéket képviselő embriókra lenne szükség.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.