Back to top

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

A szakember a háromnapos eseményből a SmartFarm konferenciát emelte ki, amelynek keretében cégük részéről hárman is előadást tartottak, elmondhatták a szakmáról alkotott véleményüket, bemutathatták tevékenységüket.

„A precíziós gazdálkodás divatos területté vált az utóbbi években”- jegyezte meg, hogy kicsit talán túl is dimenzionáljuk anélkül, hogy sokan tisztában lennének a szántóföldi növénytermesztés alapvető kérdéseivel. Pedig azoknak a gazdáknak lehet a jövőképe, akik nagy területen, komoly szakmai felkészültséggel, igényesen végezték eddig is a munkájukat, és szeretnének továbblépni. Jelentős informatikai, műszaki, és szakember hátteret feltételez.

Ugyanakkor nem elég a rátermett vezető, de olyan alkalmazottakra is szükség van, akik értik és tudnak is ezzel azonosulni. Komplex terület, jelentős beruházási igénnyel.

Nagy Lajos: A mérnökember nem pótolható
Fotó: csatlós

A szakember véleménye szerint a kétnapos konferencia ezen a területen is tiszta vizet öntött a pohárba. Sok az olyan termelő, aki nem tud lépést tartani a magas szintű, drága fejlesztésekkel, s bűntudata támad. „Azoknak is terem babér, akik hagyományos gazdálkodást folytatnak, komoly szakmai felkészültség mellett”- nyugtázta a kérdést az ügyvezető.

A precíziós gazdálkodáson belül sokan túlhangsúlyozzák a gépesítést. Pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az összegyűjtött adathalmazból miként lehet kiválasztani a használható részt.

A „big data” rendelkezésre áll, de néha úgy érzi magát a gazda, mintha tűt keresne a szénakazalban. A mezőgazdaságban nagyon sok a változó, a bizonytalansági tényező, amelyek mind-mind módosítják a levonható következtetéseket. Miközben íróasztal mellett, „steril” körülmények között megtervezik a technológiát, jön az időjárás és kettévágja.

„Milyen lesz a következő évjárat, hogyan lehet rá felkészülni”

- tette fel a költői kérdést a szakember, hiszen éppen ezért nehéz a mezőgazdaságot modellezni, a precíziós gazdálkodást algoritmusokban megfogalmazni. Az agrárium attól nehéz és szép is egyben, hogy sok év tapasztalata egymásra rakódik, s ebből kell meghatározni a gazdálkodást. Hibázni nem lehet, mert legközelebb egy év múlva lesz alkalma kiköszörülni a csorbát. A precíziós gazdálkodás sem nélkülözheti a szakember tudását.

„Ha valaki azt gondolja, az adatfelhőből mindent ki tud olvasni, nagyot téved”

- mutatott rá az ügyvezető, amikor elkészül egy hozamtérkép, az agronómus és a szaktanácsadó igyekszik értelmezni a beérkezett információt. Mindezt mechanikusan, matematikai szemlélettel nem lehet. Megeshet, hogy a nagy eső miatt a terület egy része eliszapolódott, vagy a szarvasok okoztak kárt a termésben. „A területet nem ismerő ember csak széttárja a karját, s valótlan következtetéseket von le” - hangsúlyozta Nagy Lajos, nagy szükség van a határjáró szakemberre, az agrárium automatizálása nem megoldható.

Sok kihívás jelentkezik a mezőgazdaságban, a szakmát csak jól szabad művelni. Ennek egyik kitörési pontja lehet a precíziós gazdálkodás, ami elsősorban a nagyüzemek számára jelent perspektívát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Nőtt a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban dolgozó cégeknél

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Megállj a jégverésnek!

„A klímaváltozás egyik kézzel fogható hatása a szélsőséges időjárási tényezők gyakoribb észlelése”- fogalmazta meg tapasztalatát Győrffy Balázs, hogy emberi erővel csak a jégkár és a szárazság ellen lehet hatásosan küzdeni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az országos jégkármérséklő-rendszer üzemelésének első évében szerzett tapasztalatairól számolt be újságírók körében.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Kevesebben haltak bele a munkába

Idén eddig szerencsére csak kilencen vesztették életüket mezőgazdasági munkavégzés közben. A kedvező változáshoz hozzájárult a szaktárca és a NAK közös tájékoztató sorozata is.