Back to top

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A gabona- és a takarmányárak, valamint az egyéb – például a munkaerő-, üzemanyag-, logisztikai – költségeik emelkedésére hivatkozva több agrárszakmai szervezet az áremelések szükségességéről nyilatkozott. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint azonban a költségemelkedéseknek a fogyasztói árakra gyakorolt várható hatását firtatva nem mehetünk el a terméklánc szereplőinek érdekérvényesítő képessége mellett sem - írja a lap.

A piacokat ugyanis nem érdeklik a termék előállításának költségei, sokkal inkább a fogyasztó árelvárása, amelyet persze erősen manipulálnak, vagyis az élelmiszerpiac árait felülről (értsd a lánc végéről) irányítják.

A KSH legfrissebb adatai szerint

a mezőgazdasági árak 2018 júliusában 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, amit a növényi termékek árának 4,5 százalékos növekedése, valamint az élő állatok és állati termékek árának 4 százalékos csökkenése okozott, és várható az agrárárindex további idei emelkedése is.

Fórián Zoltán szerint hosszú időre visszanyúló tapasztalat, hogy miközben a termékláncban a mezőgazdasági árak változnak a legnagyobb mértékben, ez a láncon előrehaladva egyre inkább elsimul. Magyarul:

a lánc legerősebb tagja, vagyis a kereskedő üzletpolitikája dönti el, mekkora költségemelkedés jut el a fogyasztóhoz.

Mint az elemző hozzátette, ennek terhét rendre az élelmiszeripar nyögi azzal, hogy elnyeli az input oldali hullámot. Erre jó példa az elmúlt év, amikor az agrárárak 5,6 százalékos emelkedését az élelmiszeripar 4,7 százalékkal adta tovább, de ezek az árnövekedések a fogyasztói árakban mindössze 2,8 százalékban jelentek meg.

Ezzel szemben az idén, az év eddig eltelt időszakában fordult a kocka, és az élelmiszerek fogyasztói ára mutatja a láncban a legnagyobb, 3,9 százalékos emelkedést, és húzza felfelé az inflációt. Az élelmiszeripar árai 2,5, az agrárárak 0,3 százalékkal nőttek. A kereskedők tehát élnek a reáljövedelmek emelkedése adta lehetőségekkel – mondta Fórián Zoltán. Szerinte ugyanakkor az agrárium szereplői, amikor költségeik emelkedését hangoztatják, előkészítik a láncoknak a fogyasztói árak emelését. Hogy ebből mennyi jut a termelőnek és a feldolgozónak, az az érdekérvényesítő képességi sorrendből kitalálható.

Fórián Zoltán úgy látja, hogy ez ellen csak úgy lehet fellépni, ha együttműködésekkel erősítik a kínálati oldal méretét és erejét. Ehhez bizonyos piacok konszolidációjára, stratégiai megállapodásokra, nagyobb felkészültségre és arra lenne szükség, hogy a kereskedelmi tevékenységet szakértőkre bízzák. Fontos lépés lenne a jó márka- és arculatpolitika kialakítása, és persze a hatékonyság növelése technológiai fejlesztésekkel. Ezeken a területeken a kereskedelem az élelmiszerlánc többi tagja előtt jár.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A búza ára 15 százalékkal magasabb az előző évinél

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2018 I-VIII. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 1,7 százalékkal nőtt. Ezen belül a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és az állati termékeké viszont 1,9 százalékkal csökkent.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.