0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Jól halad a napraforgó betakarítása Békés megyében

A napraforgónál 50 százalékos betakarítottsági szintnél 2,9 tonna az átlaghozam hektáronként megyében – írja a beol.hu.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, kukoricánál hét tonna az átlagtermés hektáronként, de még nagyon az aratás elején tartanak a gazdák. Dr. Kulcsár László szólt arról is, az őszi káposztarepcénél 25 ezer hektár a vetési szándék, ennek egynegyedét már hétfőig teljesítették a gazdák.

Őszi árpánál 22 ezer, őszi búzánál 98 ezer hektáron terveznek vetést a termelők.

A megyei betakarítási koor­dinációs bizottság hetente, hétfőnként ülésezik. Itt Marton Gergely tűzoltó alezredes elmondta, az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Egy bálázó égett, illetve két műszaki mentésre került sor egy mezőgazdasági gépnél, illetve egy gabonatárolónál.

Heves megyében is kezdődik a napraforgó és a kukorica betakarítása.

A tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, ez köszönhető annak, hogy a vetés után, s az utóbbi két hónapban is száraz volt az időjárás – írja a heol.hu.

Tilcsik István sarudi gazdálkodó elmondta, széles skálán mozognak a várható hozamok az egyes táblákon. Elhúzódó betakarításra számít, hiszen tavasszal kevés volt a csapadék, a növények nem keltek egységesen.

– A vegyszerárak emelkedtek, ezért mi nem akartunk deszikkálásra költeni, mindenki kockáztat és kedvező időjárásban reménykedik, hogy szeptember végéig, október elejéig le lehessen aratni a táblákat.

Mi már vágtunk napraforgót, az háromtonnás átlagot mutatott, de két és fél tonnától a négy tonnáig változatosan alakulnak a terméshozamok. A kukorica esetében hat-kilenc tonna közötti átlagokról számoltak be a gazdák – mondta.

Kifejtette, ott, ahol kedvezőek voltak a csapadékviszonyok, így Poroszló, Borsodivánka felé, jobb lesz a termés.

A szárazság miatt azonban összességében húszszázalékos lehet a kiesés.

Az árakkal kapcsolatban elmondta, a kukorica tonnájáért 50 ezer forint körül fizetnek, míg a napraforgót 88–92 ezer forint között vásárolják föl.

Nagy István, a Mátra Kincse 2002 Kft. ügyvezetője elárulta, ötvenhektárnyi napraforgójukat jövő héten kezdik vágni. Ha a háromtonnás átlagot elérik, annak örülni fognak. Mindez függ még az időjárástól is, pedig deszikkáltak is. Mint mondta, szerintük ennek költsége behozza az árát, hiszen időt nyernek vele, hamarabb kezdhetnek a talaj-előkészítő munkákhoz.

Kifejtette, Gyöngyös környékét elkerülték a nagy esők, s a viharok. A napraforgó átlagtermése magasabb lehet a tavalyinál, ezzel együtt viszont a felvásárlási ár csökkent, 88–92 ezer forintos áron kötnek szerződéseket a vevők. Kukorica esetében az árak meghaladják a negyvenezer forintot, de az ötvenezret még nem érték el.

Forrás: heol.hu/beol.hu