Back to top

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Az I. Országos Dió Szépségverseny célja, hogy hazánk gazdag genetikai kincsét — a dióhéjban megbúvó csodákat, a széles nyilvánosság előtt eddig még nem ismert nagyszerű diófajtákat — nagyobb eséllyel őrizhessük meg a jelen és a jövő nemzedékei javára. Hazánkból mindenhonnan várják a jelentkezést bárkitől, akinek szép, jó, a megmérettetésre érdemesnek vélt diója van. Az értékelést elismert szakértőkből álló bírálók végzik szigorú szakmai szempontok alapján. A helyezetteket értékes díjak várják.

Fotó: Horváth Csilla
Az arra alkalmas diófajták esetleges tájfajtaként való elismerését a Gyümölcsoltó Alapítvány segíti.

Mintákat küldhetnek magánszemélyek, vállalatok, vagy szervezetek. Egy fajtából összesen 25 szem diót kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, ebből 15-öt héjasan, 10-nek pedig csak a megtisztított belét. Fel kell tüntetni a jelentkező nevét és címét, valamint a minta megnevezését (fajtáját) a termőhelyet és az évjáratot.

A minták bejuttatásának ideje: 2018. október 1–6. között — előzetesen személyesen: a Diós Kertvendéglőben, nyitvatartási időben; illetve postai úton: Diós Kertvendéglő, 7922 Somogyapáti, Dióspuszta 35.

A Dió Fesztiválon legkésőbb 9 óráig lehet leadni a mintákat a szervezőbizottságnak (Kustos Irma, telefon: +36 30-491-1955, E-mail: pomona@t-online.hu). Nevezési díj nincs.

A dió szépségverseny fővédnöke Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója, szervezői a Növényi Diverzitás Központ, a Diós Kertvendéglő, Szigetvár Város Önkormányzata, Somogyapáti–Dióspuszta Község Önkormányzata, az Ölbei Faiskola és a Gyümölcsoltó Alapítvány.

Bővebb információ a diófesztiválról: Forró Norbert, telefon: +36 70/229-9391, E-mail: forro.n@freemail.hu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

A dísznövények is megszenvedik, hogy már nincs négy évszakunk

Az idei időjárás is számos meglepetést okozott a dísznövény-kereskedelemben. Például Németországban, ahol a mieinknél hűvösebbek a nyarak, óriási erőfeszítéseket követelt a faiskoláktól az idei szokatlan nyári forróság és a szárazság, jelentősen megemelve a kiadásaikat.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.