Back to top

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Az I. Országos Dió Szépségverseny célja, hogy hazánk gazdag genetikai kincsét — a dióhéjban megbúvó csodákat, a széles nyilvánosság előtt eddig még nem ismert nagyszerű diófajtákat — nagyobb eséllyel őrizhessük meg a jelen és a jövő nemzedékei javára. Hazánkból mindenhonnan várják a jelentkezést bárkitől, akinek szép, jó, a megmérettetésre érdemesnek vélt diója van. Az értékelést elismert szakértőkből álló bírálók végzik szigorú szakmai szempontok alapján. A helyezetteket értékes díjak várják.

Fotó: Horváth Csilla
Az arra alkalmas diófajták esetleges tájfajtaként való elismerését a Gyümölcsoltó Alapítvány segíti.

Mintákat küldhetnek magánszemélyek, vállalatok, vagy szervezetek. Egy fajtából összesen 25 szem diót kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, ebből 15-öt héjasan, 10-nek pedig csak a megtisztított belét. Fel kell tüntetni a jelentkező nevét és címét, valamint a minta megnevezését (fajtáját) a termőhelyet és az évjáratot.

A minták bejuttatásának ideje: 2018. október 1–6. között — előzetesen személyesen: a Diós Kertvendéglőben, nyitvatartási időben; illetve postai úton: Diós Kertvendéglő, 7922 Somogyapáti, Dióspuszta 35.

A Dió Fesztiválon legkésőbb 9 óráig lehet leadni a mintákat a szervezőbizottságnak (Kustos Irma, telefon: +36 30-491-1955, E-mail: pomona@t-online.hu). Nevezési díj nincs.

A dió szépségverseny fővédnöke Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója, szervezői a Növényi Diverzitás Központ, a Diós Kertvendéglő, Szigetvár Város Önkormányzata, Somogyapáti–Dióspuszta Község Önkormányzata, az Ölbei Faiskola és a Gyümölcsoltó Alapítvány.

Bővebb információ a diófesztiválról: Forró Norbert, telefon: +36 70/229-9391, E-mail: forro.n@freemail.hu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.