Back to top

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Az I. Országos Dió Szépségverseny célja, hogy hazánk gazdag genetikai kincsét — a dióhéjban megbúvó csodákat, a széles nyilvánosság előtt eddig még nem ismert nagyszerű diófajtákat — nagyobb eséllyel őrizhessük meg a jelen és a jövő nemzedékei javára. Hazánkból mindenhonnan várják a jelentkezést bárkitől, akinek szép, jó, a megmérettetésre érdemesnek vélt diója van. Az értékelést elismert szakértőkből álló bírálók végzik szigorú szakmai szempontok alapján. A helyezetteket értékes díjak várják.

Fotó: Horváth Csilla
Az arra alkalmas diófajták esetleges tájfajtaként való elismerését a Gyümölcsoltó Alapítvány segíti.

Mintákat küldhetnek magánszemélyek, vállalatok, vagy szervezetek. Egy fajtából összesen 25 szem diót kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, ebből 15-öt héjasan, 10-nek pedig csak a megtisztított belét. Fel kell tüntetni a jelentkező nevét és címét, valamint a minta megnevezését (fajtáját) a termőhelyet és az évjáratot.

A minták bejuttatásának ideje: 2018. október 1–6. között — előzetesen személyesen: a Diós Kertvendéglőben, nyitvatartási időben; illetve postai úton: Diós Kertvendéglő, 7922 Somogyapáti, Dióspuszta 35.

A Dió Fesztiválon legkésőbb 9 óráig lehet leadni a mintákat a szervezőbizottságnak (Kustos Irma, telefon: +36 30-491-1955, E-mail: pomona@t-online.hu). Nevezési díj nincs.

A dió szépségverseny fővédnöke Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója, szervezői a Növényi Diverzitás Központ, a Diós Kertvendéglő, Szigetvár Város Önkormányzata, Somogyapáti–Dióspuszta Község Önkormányzata, az Ölbei Faiskola és a Gyümölcsoltó Alapítvány.

Bővebb információ a diófesztiválról: Forró Norbert, telefon: +36 70/229-9391, E-mail: forro.n@freemail.hu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.