0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Az I. Országos Dió Szépségverseny célja, hogy hazánk gazdag genetikai kincsét — a dióhéjban megbúvó csodákat, a széles nyilvánosság előtt eddig még nem ismert nagyszerű diófajtákat — nagyobb eséllyel őrizhessük meg a jelen és a jövő nemzedékei javára. Hazánkból mindenhonnan várják a jelentkezést bárkitől, akinek szép, jó, a megmérettetésre érdemesnek vélt diója van. Az értékelést elismert szakértőkből álló bírálók végzik szigorú szakmai szempontok alapján. A helyezetteket értékes díjak várják.

Az arra alkalmas diófajták esetleges tájfajtaként való elismerését a Gyümölcsoltó Alapítvány segíti.

Mintákat küldhetnek magánszemélyek, vállalatok, vagy szervezetek. Egy fajtából összesen 25 szem diót kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, ebből 15-öt héjasan, 10-nek pedig csak a megtisztított belét. Fel kell tüntetni a jelentkező nevét és címét, valamint a minta megnevezését (fajtáját) a termőhelyet és az évjáratot.

A minták bejuttatásának ideje: 2018. október 1–6. között — előzetesen személyesen: a Diós Kertvendéglőben, nyitvatartási időben; illetve postai úton: Diós Kertvendéglő, 7922 Somogyapáti, Dióspuszta 35.

A Dió Fesztiválon legkésőbb 9 óráig lehet leadni a mintákat a szervezőbizottságnak (Kustos Irma, telefon: +36 30-491-1955, E-mail: pomona@t-online.hu). Nevezési díj nincs.

A dió szépségverseny fővédnöke Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója, szervezői a Növényi Diverzitás Központ, a Diós Kertvendéglő, Szigetvár Város Önkormányzata, Somogyapáti–Dióspuszta Község Önkormányzata, az Ölbei Faiskola és a Gyümölcsoltó Alapítvány.

Bővebb információ a diófesztiválról: Forró Norbert, telefon: +36 70/229-9391, E-mail: forro.n@freemail.hu.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu