Back to top

Áder János szerint is kell öntözni

Áder János szerint is feltétele az öntözés a növénytermesztésnek, a fenntarthatóság érdekében azonban a kutak helyett a felszíni vízkivételre kell helyezni a hangsúlyt. Annak infrastrukturális hátterét pedig az államnak kell magára vállalnia, mondta Győrffy Balázs miután a köztársasági elnök megbeszélést folytatott a az Agrárgazdasági Kamara és a Magosz vezetőségével.
A gazdáknak pedig csak akkor lehet megtiltani a vízkivételt a fúrt kutakból,  tette hozzá Jakab István, a Magosz elnöke, ha lehetőségük van felszíni vizekből öntözni.

Nem lehet ugyanis a termesztés folytonosságát, az ültetvények fenntartását veszélyeztetni. Ahol pedig szakmailag kifogásolható a kút, azt meg kell szüntetni, és a gazdát a költségvetési forrásból kell segíteni, hogy újabbat fúrathasson. A mélyebb vízrétegek védelmében ugyanakkor a jövőben kizárólag szakember lesz jogosult öntözőkút létesítésére. A meglévő kutakat maradéktalanul nyilvántartásba kell venni, de ez nem járhat a gazdákra hátrányos következményekkel, bírsággal vagy más szankciókkal. Az a lényeg, hogy pontos képünk legyen a kutak számáról és azok hozamáról, ennek ismerete uniós vállalásunk is. Mihamarabb meg kell  ugyanakkor kezdeni a köztársasági elnök által is ösztönzött fejlesztő munkát a felszíni vizek minél jobb hasznosítása érdekében, és ahhoz forrást is kell társítani.

Győrffy Balázs és Jakab István szerint is jó esély az öntözés fejlesztésére a 2020-tól erre a célra előírányzott évi 17 milliárd forintos költségvetési forrás
Fotó: Rimóczi Irén

A köztársasági elnökkel való személyes megbeszélésre azután került sor, hogy az alkotmánybíróság kifogásolta a vízgazdálkodási törvény módosítását, és azt visszaküldte az Országgyűlésnek. Azóta kormányhatározat (1426/2018) született arról, hogy a belügy- és agrárminiszter a NAK közreműködésével készítsen javaslatot az öntözési célt szolgáló fejlesztések megvalósításának sorrendjére, ütemezésére, valamint finanszírozási igényére vonatkozóan október végéig.

Emellett  2020-tól évente legföljebb 17 milliárd forint elkülönítését indítványozta a jogszabály a nemzeti költségvetésből az öntözésfejlesztési célok megvalósítására. Győrffy Balázs szerint ez sokat segíthet abban, hogy lendületesen növekedjen az öntözött területek nagysága, jelenleg ugyanis a mezőgazdasági területnek mindössze a 2 százalékát, mintegy 100 ezer hektár öntözhető, noha a felszíni vizeket tekintve víztermelő ország vagyunk, és  a gazdálkodók további 270 ezer hektár öntözésére tartanának igényt.

A forráshiány mellett gátat szab azonban az öntözés terjedésének egyebek közt, hogy nincs kiépítve a felszíni öntözés rendszere, illetve komoly adminisztratív teher, és egyben hosszadalmas és drága folyamat a vízjogi engedélyek beszerzése. Ez utóbbi kapcsán is nagyon jól tájékozott Áder János, tudtuk meg, és

a köztársasági elnök is egyetért azzal, hogy a túlszabályozottságot meg kell szüntetni, az érintett  jogszabályokat össze kell hangolni, és úgy módosítani, hogy ne írjanak elő fölösleges és életszerűtlen, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket.

Nem elfogadható, hogy akár 1-2 évig tart, amíg megkapják a gazdák a vízjogi engedélyt, és ha lejár a hatálya, akkor újra kell indítani a bonyolult és költséges folyamatot. Ebben komoly előrelépést hozhat, hogy a Belügyminisztérium a tervezett beruházások kapcsán is rendszeresen egyeztet a kamarával.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több időt kér a kormány a fúrt kutak bejelentésére

Benyújtotta a kormány a fúrt kutakra vonatkozó engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek. A kormány vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítására irányuló javaslatával, az eredetileg 2018. december 31-ig tartó türelmi időt hosszabbítaná meg.

Nagy változások az állattenyésztésben: kihívások az EU-ban

A Keszthelyen megrendezett Országos Húsmarhatenyésztési konferencia központi témája az Európai Unió új állattenyésztési rendelete volt, amely a jövőben jelentősen megváltoztatja a tagországok eddigi tenyésztéssel kapcsolatos szabályozását.

Közel hétezer gazdálkodóra vár még adategyeztetés

Még egy bő hétig javíthatják a korábban benyújtott egységes kérelmek esetleges pontatlanságait a területalapú támogatást igénylő gazdálkodók. Sok termelő helyett idén is a falugazdászok nyújtották be az igénylést, segítenek-e a javításban is a szakemberek? Mi történek, ha valaki elmulasztja a határidőt - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Módosultak egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek

2018. október 5-én megjelent a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 28/2018. (X.5.) AM rendelet. A jogszabály több, támogatási témájú rendeletet is módosít, melyeket az alábbiakban foglal össze a NAK.

Visszatérítéseket utal a Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését. Ennek érdekében az ügyfeleknek célszerű ellenőrizniük a korábban megadott adatok helyességét.