A halételek készítésének nagy hagyománya van a Szigetközben, nem csoda, hogy a horgásztóval is büszkélkedő Vámosszabadiban minden évben halfesztivált rendeznek. A halgasztronómiai napon a szórakozásnak is komoly szerep jut, hiszen helyi és országos hírű zenekarok szolgáltatják a talpalávalót.
A fesztiválon természetesen a térség egyik legnépszerűbb, tájjellegű halétele, az ecetes rántott hal is terítékre kerül. A finomságot egyedi módon készítik a helyiek: a halfilét vagy patkót a szokásos módon kirántják, lecsepegtetik, tálba helyezik és egy ecetes burgonyához hasonló páclevet készítenek hozzá, rengeteg vöröshagymával. Az így elkészített ételt legalább két napig érlelik, mielőtt fogyasztják. A szigetközi ecetes hal azonban csak az egyik a sok-sok különleges finomság közül, amit meg lehet kóstolni, így a Vámosszabadi Halfesztivál a halrajongók számára kitűnő hétvégi programnak ígérkezik.