0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

A Mars közleménye szerint olyan problémákra igyekeznek megoldást találni, melyekkel nem csak ők, hanem az élelimszergyártó cégek teljes spektruma küzd évtizedek óta – sikertelenül.

„Broken Cocoa” (törött/elrontott kakaó) stratégiájuk a környezetvédelmi szempontok mellett a mélyszegénység felszámolására is fókuszál a fenntartható gazdálkodás jegyében. John Ament, a vállalat igazgatóhelyettese elmondta:

„A kakaó beszerzése ahogy ma működik – szinte a teljes ellátási láncra értve – „törött”. Ideje felismerni, hogy a jelenlegi rendszer káros mindenkinek hosszú távon.

Kötelességünknek érezzük, hogy új utakat, gazdasági modelleket fejlesszünk ki, melyeknek középpontjában a gazdák, a termelők vannak.”

Egymilliárdba fog kerülni

Az elmúlt évtizedben több terv is született, de egyik sem hozott komoly változást. A kakaótermesztéssel foglalkozó gazdák nemhogy jobb helyzetbe kerültek volna, de jellemző a szektorra, hogy a benne dolgozó emberek egyre inkább leszakadnak, a termesztés pedig egyre nagyobb környezetkárosító hatással jár.

A Mars a következő 10 évben közel egy milliárd dollárt fog költeni arra, hogy átszervezze ellátási láncát.

A vállalat célja, hogy 2025-re csak ellenőrzött, fenntartható gazdálkodással működő farmoktól szerezze be az édességek gyártásához elengedhetetlen kakaót.

A termények származási helyének ellenőrzését ráadásul nem is a Mars, hanem egy harmadik fél fogja végezni – biztosítva ezzel az átláthatóságot.

Nesze semmi tanúsítvány

Ament elnökhelyettes azonban azt is kifejtette, hogy a mai tanúsítványok nem sokat érnek. Felmérések szerint ezek a papírok sincsenek komoly hatással a gazdák megélhetésére:

„Célunk a prémium termékekre nagyobb figyelmet szentelni annak érdekében, hogy az ellátási lánc elején lévő farmerek is többet kapjanak jó minőségű terményeikért.”

A beszállítókat, kereskedőket is górcső alá veszik annak érdekében, hogy visszaszorítsák a gyermekmunkát az ültetvényeken. Tervek szerint ezt is rendszeres ellenőrzésekkel kívánják vizsgálni és be is szeretnék tartatni a cég szigorú elvárásait ebben a kérdésben.

Tiszában vannak azzal, hogy ez egy jóval komplexebb probléma, melyet egyedül nem képesek megoldani. Megfelelő infrastruktúra és oktatási rendszer nélkül nem lenne más, mint szélmalomharc. Emiatt a cég együtt kíván dolgozni kormányokkal azért, hogy közösen találjanak alternatívát a gyermekmunkára.

Sok támadás, kritika éri a Mars-ot ezen törekvései kapcsán. A leghevesebb vita akörül tört ki, hogy a cég jelenlegi tervei túltermelést fognak okozni, mely épp ellenkező hatást, jelentős árcsökkenést eredményez.

Elefántcsontparton például idén felfüggesztette a kormány a nagyobb hozamú fajták magjainak kereskedelmét és a technológiai fejlesztéseket sem támogatják. hogy minél több gazda tarhassa meg a munkáját.

Erre az alelnök a korábbihoz hasonlóan reagált: céljuk a kormányokkal együtt dolgozni, hogy a hatékonyabb termelés ne menjen a felvásárlási árak kárára.

 

Forrás: esmmagazin.com