Back to top

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Mint elmondta, régóta szerelmese a távlovaglásnak és jelenleg is aktívan versenyez annak ellenére, hogy versenyzői pályafutását egy másik szakágban, a fogathajtásban kezdte még gyermekként. Akkoriban rendszeresen tartottak szülőfalujában, Mágocson is fogathajtóversenyeket, mondhatni kialakult egyfajta hagyomány – fogalmazott.

Az utóbbi években azonban ez a hagyomány kikopott, a lovaspálya többnyire parlagon hever, így az az ötlet merült fel benne, hogy a környék lovaséletének felpezsdítése érdekében jó lenne távlovasversenyt rendezni.

Az előkészületek során tartottak a kánikulától, azonban az időjárás megtréfálta a szervezőket és komolynak mondható esőzést hozott a verseny előtti éjjel. Közel 30 mm csapadék esett le rövid időn belül, ami miatt a pálya talaja sajnos sárossá vált, főleg a fogatos versenyzők dolgát nehezítve. Rövidesen azonban kisütött a nap és a szél is fújt, így a verseny hátralévő részére sokat javult a talaj minősége – idézte fel a szervező.

80 kilométeren kilenc, 40 kilométeren húsz páros nevezett, a távhajtók 40 kilométeres távjára pedig öt fogat. A 20 kilométeres hagyományőrző túrára 12 induló jelentkezett,
a környék hobbilovasai most megismerkedhettek egy állatorvosok által is kontrollált távlovasversennyel. Nagy örömünkre szolgált – mondta Kontár Gergő –, hogy ilyen sok volt a nevezés, és még Szlovákiából is érkezett két versenyző. Szerencsére nem volt számottevő a kizárások száma, a versenyzők többsége tavalyról ismerte a pályát, és a sáros talaj miatt még jobban vigyáztak a lovaikra. A díjátadón mindenki oklevelet és szalagot kapott, a dobogós helyezetteket gravírozott üvegplakettekkel; a legfiatalabb és a legmesszebbről érkezett versenyzőket különdíjakkal köszöntötték,
az első helyezettek pedig a St. Hippolyt jóvoltából egy-egy zsák minőségi lótápot is hazavihettek –

részletezte. Egyúttal megköszönte a szponzorok támogatását, de azt sem felejtette el megemlíteni Gergő, hogy a verseny megrendezésében és a szervezésben milyen nagy segítségére volt a családja és a barátai, nélkülük ez nem jöhetett volna létre – fogalmazott. Reményei szerint jövőre is folytatódik az elkezdett hagyomány és a III. Mágocs Kupán találkozhatnak a távlovasok. Apróbb változtatások mindenesetre tervben vannak, esetleg más pályát jelölnek ki, hogy a környék többi csodálatos táját is megismerhessék a versenyzők – jelezte. Törekedni fognak arra is, hogy egyre magasabb és magasabb színvonalú versenyt szervezzenek, és szeretnék, ha a jövőben is ilyen nagy érdeklődést mutatnának a lovasok a Baranya megyei távlovasverseny iránt.

EREDMÉNYEK

80 km 1. Dr. Fekete Patrícia – Cadence de Bozouls (5:38:25) 2. Feketéné Wachtler Katalin – Gazal Zizi (5:38:26) 3. Bognár József – Shagya Eliza (5:48:07) 4. Hollósi Adrienn – Jussuf Bojána (6:01:13) 5. Tóth Zsófia – O’Bajan Fantom (6:01:14) 6. Bartos Petra – GA Emir (6:09:20) 7. Bors Margaréta – GA Eros (6:09:21) 8. Lucia Starovecká – Kala (6:09:22) 9. Alexandra Vladarová – Bentley of Angels (6:15:38)

40 km 1. Visy Bertalan – Gazal Ájni (2:17:48) 2. Kovács Dávid – Shagya Bonifác (2:31:11) 3. Szalai Noémi – O’Bajan Belizár (2:41:31) 4. Schweitzer Kevin – Rubint M (2:48:44) 5. Radóczy Lilla – Fanni (2:48:45) 6. Horváth Zorka – Shakir (2:52:33) 7. Perlaky Alexa – Lucifer (2:52:35) 8. Marcsó Zsófia – Cirkar (2:52:37) 9. Pék Lili Anna – Zarib P (2:52:39) 10 Pál Petra – Koheilan Kávé (2:52:43) 11. Bukor Barbara – Shagya Ghazanfar (3:19:58) 12. Gosztolai Zsanett – Jussuf Sirály (3:20:00)

20 km 1. Kálomista Anna – Filou Lola (1:08:30) 2. Bilits Viktória – Fáraó (1:08:31) 3. Bartus Boróka – Párizs Abdullah (1:08:32) 4. Kölcsei Virág – Maxim Írisz (1:08:34) 5. Pék László – Bin Sadi P (1:08:37) 6. Arató Barna – Gazal Gerle (1:47:43) 7. Bányai Anna – Bársony (2:11:55) 8. Dr. Varga Katalin – MK Tarek (2:11:56)

20 km távhajtó 1. Takács Viktor – Amurath Tigana P és Koheilan Kentaur P (1:18:12) 2. Illés Barna – Siglavy Bagdady Szilaj és Koheilan Módos P (1:19:44) 3. Bányai Béla – Írisz és Koheilan Zéró (1:24:54) 4. Molnár Lajos – Shiraz és Siglavy Bagdady Erkel (1:29:20) 5. Peter Kulier – Shagya Bojána és O’Bajan Hasoun (1:39:00)

Fotó: Ballabás Kata, Bartos Viktória és Rencsár Zita

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.