Back to top

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Mint elmondta, régóta szerelmese a távlovaglásnak és jelenleg is aktívan versenyez annak ellenére, hogy versenyzői pályafutását egy másik szakágban, a fogathajtásban kezdte még gyermekként. Akkoriban rendszeresen tartottak szülőfalujában, Mágocson is fogathajtóversenyeket, mondhatni kialakult egyfajta hagyomány – fogalmazott.

Az utóbbi években azonban ez a hagyomány kikopott, a lovaspálya többnyire parlagon hever, így az az ötlet merült fel benne, hogy a környék lovaséletének felpezsdítése érdekében jó lenne távlovasversenyt rendezni.

Az előkészületek során tartottak a kánikulától, azonban az időjárás megtréfálta a szervezőket és komolynak mondható esőzést hozott a verseny előtti éjjel. Közel 30 mm csapadék esett le rövid időn belül, ami miatt a pálya talaja sajnos sárossá vált, főleg a fogatos versenyzők dolgát nehezítve. Rövidesen azonban kisütött a nap és a szél is fújt, így a verseny hátralévő részére sokat javult a talaj minősége – idézte fel a szervező.

80 kilométeren kilenc, 40 kilométeren húsz páros nevezett, a távhajtók 40 kilométeres távjára pedig öt fogat. A 20 kilométeres hagyományőrző túrára 12 induló jelentkezett,
a környék hobbilovasai most megismerkedhettek egy állatorvosok által is kontrollált távlovasversennyel. Nagy örömünkre szolgált – mondta Kontár Gergő –, hogy ilyen sok volt a nevezés, és még Szlovákiából is érkezett két versenyző. Szerencsére nem volt számottevő a kizárások száma, a versenyzők többsége tavalyról ismerte a pályát, és a sáros talaj miatt még jobban vigyáztak a lovaikra. A díjátadón mindenki oklevelet és szalagot kapott, a dobogós helyezetteket gravírozott üvegplakettekkel; a legfiatalabb és a legmesszebbről érkezett versenyzőket különdíjakkal köszöntötték,
az első helyezettek pedig a St. Hippolyt jóvoltából egy-egy zsák minőségi lótápot is hazavihettek –

részletezte. Egyúttal megköszönte a szponzorok támogatását, de azt sem felejtette el megemlíteni Gergő, hogy a verseny megrendezésében és a szervezésben milyen nagy segítségére volt a családja és a barátai, nélkülük ez nem jöhetett volna létre – fogalmazott. Reményei szerint jövőre is folytatódik az elkezdett hagyomány és a III. Mágocs Kupán találkozhatnak a távlovasok. Apróbb változtatások mindenesetre tervben vannak, esetleg más pályát jelölnek ki, hogy a környék többi csodálatos táját is megismerhessék a versenyzők – jelezte. Törekedni fognak arra is, hogy egyre magasabb és magasabb színvonalú versenyt szervezzenek, és szeretnék, ha a jövőben is ilyen nagy érdeklődést mutatnának a lovasok a Baranya megyei távlovasverseny iránt.

EREDMÉNYEK

80 km 1. Dr. Fekete Patrícia – Cadence de Bozouls (5:38:25) 2. Feketéné Wachtler Katalin – Gazal Zizi (5:38:26) 3. Bognár József – Shagya Eliza (5:48:07) 4. Hollósi Adrienn – Jussuf Bojána (6:01:13) 5. Tóth Zsófia – O’Bajan Fantom (6:01:14) 6. Bartos Petra – GA Emir (6:09:20) 7. Bors Margaréta – GA Eros (6:09:21) 8. Lucia Starovecká – Kala (6:09:22) 9. Alexandra Vladarová – Bentley of Angels (6:15:38)

40 km 1. Visy Bertalan – Gazal Ájni (2:17:48) 2. Kovács Dávid – Shagya Bonifác (2:31:11) 3. Szalai Noémi – O’Bajan Belizár (2:41:31) 4. Schweitzer Kevin – Rubint M (2:48:44) 5. Radóczy Lilla – Fanni (2:48:45) 6. Horváth Zorka – Shakir (2:52:33) 7. Perlaky Alexa – Lucifer (2:52:35) 8. Marcsó Zsófia – Cirkar (2:52:37) 9. Pék Lili Anna – Zarib P (2:52:39) 10 Pál Petra – Koheilan Kávé (2:52:43) 11. Bukor Barbara – Shagya Ghazanfar (3:19:58) 12. Gosztolai Zsanett – Jussuf Sirály (3:20:00)

20 km 1. Kálomista Anna – Filou Lola (1:08:30) 2. Bilits Viktória – Fáraó (1:08:31) 3. Bartus Boróka – Párizs Abdullah (1:08:32) 4. Kölcsei Virág – Maxim Írisz (1:08:34) 5. Pék László – Bin Sadi P (1:08:37) 6. Arató Barna – Gazal Gerle (1:47:43) 7. Bányai Anna – Bársony (2:11:55) 8. Dr. Varga Katalin – MK Tarek (2:11:56)

20 km távhajtó 1. Takács Viktor – Amurath Tigana P és Koheilan Kentaur P (1:18:12) 2. Illés Barna – Siglavy Bagdady Szilaj és Koheilan Módos P (1:19:44) 3. Bányai Béla – Írisz és Koheilan Zéró (1:24:54) 4. Molnár Lajos – Shiraz és Siglavy Bagdady Erkel (1:29:20) 5. Peter Kulier – Shagya Bojána és O’Bajan Hasoun (1:39:00)

Fotó: Ballabás Kata, Bartos Viktória és Rencsár Zita

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.