Back to top

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

A kanadai Ontario Állatorvosi Főiskola kutatói először vizsgálták a neonikotinoidok hatását a vadpulyka-állományban. A tanulmány szerint, mely az Environmental Science and Polination Reasearch-ben jelent meg, 40 vadpulyka tetemből 10 májában kimutatható mennyiségű neonikotionoidot találtak. A rovarirtó két fajtáját azonosították a tetemekben.

A kutatók a nagytestű madarak emésztőcsatornájában neonikotionidokkal csávázott magokat is találtak.

Vadászok és természetvédők összefüggést vélnek felfedezni a neonikotionoidok használata és a madarak vándorlási szokásainak változása, az állomány visszaesése és halálozási rátájuknak megnövekedése között.

A kutatásba épp azután kezdtek bele, hogy az Ontario Vadászati és Halászati Szövetség tagjai azt észlelték, a vadpulykák a földeken vetőmagot fogyasztanak és bizonyos területeken feltűnővé vált a fiatal egyedek hiánya. A vadászok ki szerették volna deríteni, hogy a neonikotinoidoknak lehet-e közük ehhez a jelenséghez.

A tanulmány először bizonyítja, hogy a vadpulykák fogyasztottak a csávázott magból. A hosszabb távú következményeket még nem ismerhetjük.

Korábbi tanulmányokban már kimutatták, hogy a neonikotinoidokkal csávázott szerek egészségi károsodást okoznak az azokat fogyasztó foglyokban, galambokban és fürjekben.

Már alacsony dózisról bebizonyosodott, hogy negatív hatással van a koronás verébsármány testtömegére és szaporodási készségre.  

A kutatás egyik vezetője, Nicole Nemeth szerint a kutatás következő szakaszaiban fel kell becsülni a különböző termőföldi növényeket és rovarokat fogyasztó vadfélék, madarak testében felhalmozott neonikotinoid mennyiségét, mert ezekről feltételezhető, hogy kapcsolatba kerültek a szerrel.

Forrás: 
American Bee Journal 2018/8

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Bíró Tamás és Micskei Vida kutyája volt a legügyesebb

Harmadik alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara - a MEOESZ és a VADEX Mezőföldi Zrt. - közreműködésével a CACT Vizsla Főversenyt a Soponyai Ökoturisztikai Központban, ahol a legügyesebb kutyák és gazdájuk mérhették össze tudásukat.

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.