Back to top

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

A NÉBIH igazgatóhelyettese elmondta, a munkák Mosonmagyaróvárhoz, a Magyar Királyi Vetőmagvizsgáló és Növényélettani Kísérleti Állomáson folytak. A nemzetközi előírásoknak – ISTA – megfelelően már 1924 óta zajlanak a vizsgálatok, s 1954-ben már létrejött az Országos Vetőmagfelügyelőség hálózata. Mára Európa egyik legnagyobb vetőmag előállító országává váltunk. Ebben nagy szerepe van a megfelelő éghajlatnak, talajtani adottságoknak, a szakértelemnek és a magas minőséget garantáló, szigorú ellenőrzési rendszernek.

Károlyi Gyula: Nyugaton a feldolgozóipar mondja meg, milyen fajtát keres
Fotó: viniczai

Hazánk 2000-2010 között a minősített vetőmagmennyiség tekintetében – az OECD adatai szerint - Franciaország mögött a második helyen végzett, ha a szaporító terület nagyságát nézzük, akkor az unióban a hetedikek vagyunk. A vetőmag kivitel mennyiségét tekintve hazánk a világ hatodik legnagyobb exportőre, a megtermelt mennyiség közel harmada kerül külföldön felhasználásra.

Talán a nagy mennyiségű itthon maradt szaporítóanyagnak is köszönhető, hogy nem éri meg hamisítani. Kukoricából például az országos vetésterület kétszeresére való mennyiséget termelünk.

A vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazata. Az elmúlt években a hazai termőterület 3-4 százalékán folyt vetőmag előállítás, így évente közel száz növényfaj mintegy 1650 fajtájának vetőmagját szaporítják és minősítik. Az elmúlt évben 316 ezer tonna fémzárolt vetőmag mennyiséget állítottunk elő, ami 20 ezer vizsgált tételt jelentett.

„Az uniós csatlakozást követően lecsökkent a vetőmag szaporító területünk”- mutatott rá a szakember, hogy ez elsősorban a kalászos gabonákat érintette. Rövid időn belül a 40-50 százalékról felére csökkent a fémzárolt vetőmag használatának aránya, míg a cseheknél ez 62, a franciáknál és az angoloknál 55, s az olaszoknál is 50 százalék. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy 2004 után a támogatások többségéhez nem kapcsolódik a fémzárolt vetőmagok használatának kötelezettsége. Ezzel egyidőben megnövekedtek a vetőmag előállítás költségei, megszűnt a vetőmag minősítési hatósági díjak visszaigényelhetőségének lehetősége.

Károlyi Gyula felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrizetlen vetőmag használatával nem élünk a fajtában rejlő genetikai előnyökkel. „Aki tudja, hogy milyen fajtát vetett, ismerve a tenyészidőt, a kombájnt is időre megrendelheti”- figyelmeztetett a szakember, hogy egy kis késésnek köszönhetően, ha megjön az eső, kimossa a sikért a búzából. M

inden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni.

Emellett egyre fontosabb a „nyomonkövethetőség”, az exportőrök és a feldolgozók is mindinkább megkövetelik az eredetigazolást.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.