Back to top

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

A NÉBIH igazgatóhelyettese elmondta, a munkák Mosonmagyaróvárhoz, a Magyar Királyi Vetőmagvizsgáló és Növényélettani Kísérleti Állomáson folytak. A nemzetközi előírásoknak – ISTA – megfelelően már 1924 óta zajlanak a vizsgálatok, s 1954-ben már létrejött az Országos Vetőmagfelügyelőség hálózata. Mára Európa egyik legnagyobb vetőmag előállító országává váltunk. Ebben nagy szerepe van a megfelelő éghajlatnak, talajtani adottságoknak, a szakértelemnek és a magas minőséget garantáló, szigorú ellenőrzési rendszernek.

Károlyi Gyula: Nyugaton a feldolgozóipar mondja meg, milyen fajtát keres
Fotó: viniczai

Hazánk 2000-2010 között a minősített vetőmagmennyiség tekintetében – az OECD adatai szerint - Franciaország mögött a második helyen végzett, ha a szaporító terület nagyságát nézzük, akkor az unióban a hetedikek vagyunk. A vetőmag kivitel mennyiségét tekintve hazánk a világ hatodik legnagyobb exportőre, a megtermelt mennyiség közel harmada kerül külföldön felhasználásra.

Talán a nagy mennyiségű itthon maradt szaporítóanyagnak is köszönhető, hogy nem éri meg hamisítani. Kukoricából például az országos vetésterület kétszeresére való mennyiséget termelünk.

A vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazata. Az elmúlt években a hazai termőterület 3-4 százalékán folyt vetőmag előállítás, így évente közel száz növényfaj mintegy 1650 fajtájának vetőmagját szaporítják és minősítik. Az elmúlt évben 316 ezer tonna fémzárolt vetőmag mennyiséget állítottunk elő, ami 20 ezer vizsgált tételt jelentett.

„Az uniós csatlakozást követően lecsökkent a vetőmag szaporító területünk”- mutatott rá a szakember, hogy ez elsősorban a kalászos gabonákat érintette. Rövid időn belül a 40-50 százalékról felére csökkent a fémzárolt vetőmag használatának aránya, míg a cseheknél ez 62, a franciáknál és az angoloknál 55, s az olaszoknál is 50 százalék. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy 2004 után a támogatások többségéhez nem kapcsolódik a fémzárolt vetőmagok használatának kötelezettsége. Ezzel egyidőben megnövekedtek a vetőmag előállítás költségei, megszűnt a vetőmag minősítési hatósági díjak visszaigényelhetőségének lehetősége.

Károlyi Gyula felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrizetlen vetőmag használatával nem élünk a fajtában rejlő genetikai előnyökkel. „Aki tudja, hogy milyen fajtát vetett, ismerve a tenyészidőt, a kombájnt is időre megrendelheti”- figyelmeztetett a szakember, hogy egy kis késésnek köszönhetően, ha megjön az eső, kimossa a sikért a búzából. M

inden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni.

Emellett egyre fontosabb a „nyomonkövethetőség”, az exportőrök és a feldolgozók is mindinkább megkövetelik az eredetigazolást.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.

Fair keretfeltételek az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek

Kézzel fogható közelségbe került az uniós egyezség, hamarosan megszülethet irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni fellépésről. Az osztrák EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése válhat ezzel valóra.

Külföldön is keresettek a magyar borok

Egyre kelendőbb a magyar bor külföldön, az idén augusztus végéig mintegy 64 százalékkal több palackos, illetve folyóbor került a nemzetközi piacokra. A kivitel várhatóan a jövőben is emelkedni fog.

A sikergyáros szója magyar specialitás lehet

Miközben egyes növények termesztésében évről évre ingadozások tanui lehetünk, a szója népszerűsége világszerte nő. Míg tavaly 331-333 millió tonnát állítottak elő, idén ez a mennnyiség legalább 20 százalékkal fogja azt meghaladni.

Nemesítés „paprikás hangulatban”

Különleges, egyedi ízű és ami talán a legfontosabb, rezisztens paprikafajták nemesítésén is dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékén. Az intézményben dicsőséges múltja van a nemesítésnek, aminek egyik jele, hogy ez idáig tucatnyi államilag elismert fajtájuk került piacra.