Back to top

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

A NÉBIH igazgatóhelyettese elmondta, a munkák Mosonmagyaróvárhoz, a Magyar Királyi Vetőmagvizsgáló és Növényélettani Kísérleti Állomáson folytak. A nemzetközi előírásoknak – ISTA – megfelelően már 1924 óta zajlanak a vizsgálatok, s 1954-ben már létrejött az Országos Vetőmagfelügyelőség hálózata. Mára Európa egyik legnagyobb vetőmag előállító országává váltunk. Ebben nagy szerepe van a megfelelő éghajlatnak, talajtani adottságoknak, a szakértelemnek és a magas minőséget garantáló, szigorú ellenőrzési rendszernek.

Károlyi Gyula: Nyugaton a feldolgozóipar mondja meg, milyen fajtát keres
Fotó: viniczai

Hazánk 2000-2010 között a minősített vetőmagmennyiség tekintetében – az OECD adatai szerint - Franciaország mögött a második helyen végzett, ha a szaporító terület nagyságát nézzük, akkor az unióban a hetedikek vagyunk. A vetőmag kivitel mennyiségét tekintve hazánk a világ hatodik legnagyobb exportőre, a megtermelt mennyiség közel harmada kerül külföldön felhasználásra.

Talán a nagy mennyiségű itthon maradt szaporítóanyagnak is köszönhető, hogy nem éri meg hamisítani. Kukoricából például az országos vetésterület kétszeresére való mennyiséget termelünk.

A vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazata. Az elmúlt években a hazai termőterület 3-4 százalékán folyt vetőmag előállítás, így évente közel száz növényfaj mintegy 1650 fajtájának vetőmagját szaporítják és minősítik. Az elmúlt évben 316 ezer tonna fémzárolt vetőmag mennyiséget állítottunk elő, ami 20 ezer vizsgált tételt jelentett.

„Az uniós csatlakozást követően lecsökkent a vetőmag szaporító területünk”- mutatott rá a szakember, hogy ez elsősorban a kalászos gabonákat érintette. Rövid időn belül a 40-50 százalékról felére csökkent a fémzárolt vetőmag használatának aránya, míg a cseheknél ez 62, a franciáknál és az angoloknál 55, s az olaszoknál is 50 százalék. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy 2004 után a támogatások többségéhez nem kapcsolódik a fémzárolt vetőmagok használatának kötelezettsége. Ezzel egyidőben megnövekedtek a vetőmag előállítás költségei, megszűnt a vetőmag minősítési hatósági díjak visszaigényelhetőségének lehetősége.

Károlyi Gyula felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrizetlen vetőmag használatával nem élünk a fajtában rejlő genetikai előnyökkel. „Aki tudja, hogy milyen fajtát vetett, ismerve a tenyészidőt, a kombájnt is időre megrendelheti”- figyelmeztetett a szakember, hogy egy kis késésnek köszönhetően, ha megjön az eső, kimossa a sikért a búzából. M

inden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni.

Emellett egyre fontosabb a „nyomonkövethetőség”, az exportőrök és a feldolgozók is mindinkább megkövetelik az eredetigazolást.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.