Back to top

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

A Mátrai borvidék északi fekvése miatt kiegyenlítettebb, hűvösebb éghajlat kifejezetten kedvez az ízgazdag rozéalapanyagnak, a fürtök érése lassabban, egyenletesebben megy végbe, a szőlő megőrzi élénk, üdítő savait. Ebből a környezetbarát módon művelt szőlőből természetes módon készülnek a borok:

megadják azt az időt, ami a fejlődésükhöz szükséges, nem siettetik a munkafolyamatokat, a palackozást. Így általában a tavasz legvégén kóstolhatják a rozérajongók a Nagygombos borait.

Fotó: Furmint Photo
A melegebb 2017-es évjáratból származó Rosé Cuvée Merlot és Zweigelt házasítása nagyjából fele-fele arányban, kerekebb savakkal rendelkező, kedves és gyümölcsös bor lett. A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2017 az előző évjáratnál már bevált recept szerint készült, az itthon ritkának számító francia fajta fele került tartályba, míg a másik fele hordóban érlelődött.

Sikerült megőrizni az egyensúlyt a tartalmasabb, rétegzett korty és a gyümölcsösség között,

így még többéves korában is élmény kóstolni.
Komolyabb beltartalom, krémesség, szép gyümölcsösség teszi, hogy nem egy évszakra készültek ezek a borok, ősszel sem kell lemondanunk a rozé élményéről, mondja Takács-Barta Anna.

Ezek az italok még az egzotikusabb fogásokkal is harmonizálnak, derült ki Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője kompozícióiból. A Nagygombos rozék mellé mustos céklalevest készített karamellizált szőlővel és apró kosárkákba töltött indiai csirkefalatokat.

Forrás: 
Wineglass Communication/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Mibe is kóstoltunk bele?

2018-ban izgalmas előadássorozatot hirdetett meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel. A rendezvényt a BGE Marketing Tanszékének kollégái - Totth Gedeon, Harsányi Dávid és Szabó Zoltán - hívták életre, melynek nem titkolt célja volt, hogy megismertesse a fiatalokat és az érdeklődőket a borágazat fontos vonatkozásaival, marketing kihívásaival.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.