Back to top

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

(illusztráció)
(illusztráció)
Fotó: Hamar György
A vasárnapi rendezvény célja volt a magyar rendőrség és a meghívott külföldi országok lovas szolgálatai, valamint a rendőrség és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat közötti szakmai együttműködés fejlesztése, a rendőrség és a készenléti rendőrség presztízsének a növelése a lovas szakmai tevékenységnek a lakosság felé történő bemutatásával – tudósított a vasárnapi megnyitóról a beol.hu.

Dr. Kuczik János Zoltán dandártábornok, a készenléti rendőrség parancsnoka emlékeztetett, amikor a rendőrség lóállományának a fiatalítására megérett az idő, felkerestek 40 helyszínt. Így talált egymásra a lovas szolgálat és Mezőhegyes. Azt már Mitykó Zsolt polgármester tette hozzá: Mezőhegyes mindennapi biztonságát szolgálja a rendőrség, a határrendészet, a Ménesbirtok őrsége, két polgárőr egyesület, valamint a térfigyelő kamerarendszer.

– Adott időszakban a készenléti rendőrség lovas járőrei is szolgálatot látnak el. Ennek tudatában mondhatnánk, Mezőhegyes a világ legbiztonságosabb helye.

A városvezető felelevenítette az 1700-as éveket, amikor létrehozták a Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménest, hogy évente akár több ezer lovat adjon a hadseregnek.

– Alapítása óta a Ménesbirtok óvja és fejleszti azt a tenyésztési rendet, ami által kiváló képességű lovakat tud átadni a fogatversenyek bajnok hajtóinak, a díjugrató lovasoknak és a Magyar Készenléti Rendőrség, illetve azon más országoknak, amelyek lovas szolgálatokkal kívánják védelmi képességeiket növelni – fogalmazott a városvezető. Bejelentette: elismerve a rendőrség azon törekvését, amely által a nemzetközi lovas kapcsolatok jobbítását segíti elő, a város képviselő-testülete az elmúlt évben városzászlót adományozott a Nemzeti Lovas Díszegységnek. A készenléti rendőrség parancsnokával, dr. Kuczik János Zoltánnal, a Ménesbirtok vezérigazgatójával, Pap István Tiborral egyeztetve, a jövőre jubiláló nemzetközi rendőr lovasversenyen ünnepélyes szalagtűzésre kerül sor.

A versenyt megelőzte szombaton a nemzetközi lovas rendőr konferencia, amelyre tíz nemzet érkezett. A konferencia témája volt a lovas rendőri szolgálat helye, szerepe a XXI. században, a rendészeti lókiképzés és a lovakkal szemben támasztott követelmények.

Eredmények

Szimultán versenykategóriában első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.

A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség rendőre szerezte meg.

Az összetett számok legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Különdíjakat kaptak:

Makár Henrietta r. törzsőrmester (KR) – a legeredményesebb női versenyző, a legeredményesebb nóniusz fajtájú lóval versenyző Úttörő nevű lovával

Mladen Zifkovic (Szerbia) – legeredményesebb külföldi versenyző

Karol Moleda (Lengyelország) – legtechnikásabb versenyző

Soltész Barnabás r. törzsőrmester (KR) – legeredményesebb férfi versenyző

Kertész Attila r. törzsőrmester (KR) – a legfiatalabb lóval szereplő versenyző

Karácson Mária r. főtörzsőrmester (Hajdú MRFK) – legeredményesebb magyar megyei rendőrlovas

Oszterman Zita – a legeredményesebb polgárőr.

A díjakat átadta dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Nagy György r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Hatala József ny. r. altárbornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor r. ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere és Varró József, többszörös magyar lovas bajnok.

Nemzetközi rendőr lovasverseny és konferencia

 

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is - fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon február 3-án.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Videojátékban vetnek, aratnak és milliókat nyernek vele

Saját bajnokságot indít a népszerű földművelős videojátékot, a Farming Simulatort fejlesztő Giants Software, miután felvetődött, hogy a programot profi szinten űzőket akár egy nagyobb mérkőzés keretein belül is egymásnak ereszthetnék.

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.