Back to top

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

(illusztráció)
(illusztráció)
Fotó: Hamar György
A vasárnapi rendezvény célja volt a magyar rendőrség és a meghívott külföldi országok lovas szolgálatai, valamint a rendőrség és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat közötti szakmai együttműködés fejlesztése, a rendőrség és a készenléti rendőrség presztízsének a növelése a lovas szakmai tevékenységnek a lakosság felé történő bemutatásával – tudósított a vasárnapi megnyitóról a beol.hu.

Dr. Kuczik János Zoltán dandártábornok, a készenléti rendőrség parancsnoka emlékeztetett, amikor a rendőrség lóállományának a fiatalítására megérett az idő, felkerestek 40 helyszínt. Így talált egymásra a lovas szolgálat és Mezőhegyes. Azt már Mitykó Zsolt polgármester tette hozzá: Mezőhegyes mindennapi biztonságát szolgálja a rendőrség, a határrendészet, a Ménesbirtok őrsége, két polgárőr egyesület, valamint a térfigyelő kamerarendszer.

– Adott időszakban a készenléti rendőrség lovas járőrei is szolgálatot látnak el. Ennek tudatában mondhatnánk, Mezőhegyes a világ legbiztonságosabb helye.

A városvezető felelevenítette az 1700-as éveket, amikor létrehozták a Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménest, hogy évente akár több ezer lovat adjon a hadseregnek.

– Alapítása óta a Ménesbirtok óvja és fejleszti azt a tenyésztési rendet, ami által kiváló képességű lovakat tud átadni a fogatversenyek bajnok hajtóinak, a díjugrató lovasoknak és a Magyar Készenléti Rendőrség, illetve azon más országoknak, amelyek lovas szolgálatokkal kívánják védelmi képességeiket növelni – fogalmazott a városvezető. Bejelentette: elismerve a rendőrség azon törekvését, amely által a nemzetközi lovas kapcsolatok jobbítását segíti elő, a város képviselő-testülete az elmúlt évben városzászlót adományozott a Nemzeti Lovas Díszegységnek. A készenléti rendőrség parancsnokával, dr. Kuczik János Zoltánnal, a Ménesbirtok vezérigazgatójával, Pap István Tiborral egyeztetve, a jövőre jubiláló nemzetközi rendőr lovasversenyen ünnepélyes szalagtűzésre kerül sor.

A versenyt megelőzte szombaton a nemzetközi lovas rendőr konferencia, amelyre tíz nemzet érkezett. A konferencia témája volt a lovas rendőri szolgálat helye, szerepe a XXI. században, a rendészeti lókiképzés és a lovakkal szemben támasztott követelmények.

Eredmények

Szimultán versenykategóriában első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.

A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség rendőre szerezte meg.

Az összetett számok legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Különdíjakat kaptak:

Makár Henrietta r. törzsőrmester (KR) – a legeredményesebb női versenyző, a legeredményesebb nóniusz fajtájú lóval versenyző Úttörő nevű lovával

Mladen Zifkovic (Szerbia) – legeredményesebb külföldi versenyző

Karol Moleda (Lengyelország) – legtechnikásabb versenyző

Soltész Barnabás r. törzsőrmester (KR) – legeredményesebb férfi versenyző

Kertész Attila r. törzsőrmester (KR) – a legfiatalabb lóval szereplő versenyző

Karácson Mária r. főtörzsőrmester (Hajdú MRFK) – legeredményesebb magyar megyei rendőrlovas

Oszterman Zita – a legeredményesebb polgárőr.

A díjakat átadta dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Nagy György r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Hatala József ny. r. altárbornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor r. ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere és Varró József, többszörös magyar lovas bajnok.

Nemzetközi rendőr lovasverseny és konferencia

 

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.