Back to top

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

(illusztráció)
(illusztráció)
Fotó: Hamar György
A vasárnapi rendezvény célja volt a magyar rendőrség és a meghívott külföldi országok lovas szolgálatai, valamint a rendőrség és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat közötti szakmai együttműködés fejlesztése, a rendőrség és a készenléti rendőrség presztízsének a növelése a lovas szakmai tevékenységnek a lakosság felé történő bemutatásával – tudósított a vasárnapi megnyitóról a beol.hu.

Dr. Kuczik János Zoltán dandártábornok, a készenléti rendőrség parancsnoka emlékeztetett, amikor a rendőrség lóállományának a fiatalítására megérett az idő, felkerestek 40 helyszínt. Így talált egymásra a lovas szolgálat és Mezőhegyes. Azt már Mitykó Zsolt polgármester tette hozzá: Mezőhegyes mindennapi biztonságát szolgálja a rendőrség, a határrendészet, a Ménesbirtok őrsége, két polgárőr egyesület, valamint a térfigyelő kamerarendszer.

– Adott időszakban a készenléti rendőrség lovas járőrei is szolgálatot látnak el. Ennek tudatában mondhatnánk, Mezőhegyes a világ legbiztonságosabb helye.

A városvezető felelevenítette az 1700-as éveket, amikor létrehozták a Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménest, hogy évente akár több ezer lovat adjon a hadseregnek.

– Alapítása óta a Ménesbirtok óvja és fejleszti azt a tenyésztési rendet, ami által kiváló képességű lovakat tud átadni a fogatversenyek bajnok hajtóinak, a díjugrató lovasoknak és a Magyar Készenléti Rendőrség, illetve azon más országoknak, amelyek lovas szolgálatokkal kívánják védelmi képességeiket növelni – fogalmazott a városvezető. Bejelentette: elismerve a rendőrség azon törekvését, amely által a nemzetközi lovas kapcsolatok jobbítását segíti elő, a város képviselő-testülete az elmúlt évben városzászlót adományozott a Nemzeti Lovas Díszegységnek. A készenléti rendőrség parancsnokával, dr. Kuczik János Zoltánnal, a Ménesbirtok vezérigazgatójával, Pap István Tiborral egyeztetve, a jövőre jubiláló nemzetközi rendőr lovasversenyen ünnepélyes szalagtűzésre kerül sor.

A versenyt megelőzte szombaton a nemzetközi lovas rendőr konferencia, amelyre tíz nemzet érkezett. A konferencia témája volt a lovas rendőri szolgálat helye, szerepe a XXI. században, a rendészeti lókiképzés és a lovakkal szemben támasztott követelmények.

Eredmények

Szimultán versenykategóriában első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.

A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség rendőre szerezte meg.

Az összetett számok legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Különdíjakat kaptak:

Makár Henrietta r. törzsőrmester (KR) – a legeredményesebb női versenyző, a legeredményesebb nóniusz fajtájú lóval versenyző Úttörő nevű lovával

Mladen Zifkovic (Szerbia) – legeredményesebb külföldi versenyző

Karol Moleda (Lengyelország) – legtechnikásabb versenyző

Soltész Barnabás r. törzsőrmester (KR) – legeredményesebb férfi versenyző

Kertész Attila r. törzsőrmester (KR) – a legfiatalabb lóval szereplő versenyző

Karácson Mária r. főtörzsőrmester (Hajdú MRFK) – legeredményesebb magyar megyei rendőrlovas

Oszterman Zita – a legeredményesebb polgárőr.

A díjakat átadta dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Nagy György r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Hatala József ny. r. altárbornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor r. ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere és Varró József, többszörös magyar lovas bajnok.

Nemzetközi rendőr lovasverseny és konferencia

 

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.