Back to top

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.

„Magyarország minden olyan javaslatot ellenez, amely tovább bonyolítja a rendszert, hiszen az elmúlt években hatalmas erőfeszítések történtek az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására”. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a mezőhegyesi Országos Szakmai Nap Konferencián ekképpen foglalta össze a magyar kormány álláspontját az Európai Unió soron következő Közös Agrárpolitikájának tervezete kapcsán. Mint mondta, a támogatások elosztásának új, tervezett modellje nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával, ráadásul mind a tagállamok, mind pedig a gazdák számára jelentősen növelné az adminisztrációs terheket.

Feldman Zsolt agrárágazati aktualitásokkal foglalkozó előadásában a nyári betakarítási munkák kapcsán is összegezte a tapasztalatokat. „Az idei aratás fennakadások nélkül zajlott le; szélsőséges káresemény nem történt” – mondta a helyettes államtitkár, emlékeztetve arra, hogy mindeközben Európa egyes részein komoly gondokat okozott a rendkívül forró s száraz időjárás. Az extrém körülmények komoly terméscsökkenést okoztak az érintett országokban, ezzel párhuzamosan ugyanakkor a magyar gabona iránti külpiaci keresletnek is jót tettek.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt hetekben látható 5-10%-os áremelkedésből adódóan a hazai gabonatermesztők várhatóan nyereségesen zárják az idei évet, mindez pedig a magyar gabonaágazat közép- s hosszú távú kilátásai kapcsán is megnyugtató. Feldman Zsolt mindezeken felül a most folyó őszi munkákra is kitért. Mint mondta, mind a kukorica, mind pedig a napraforgó betakarítása megkezdődött, de eddig a vetésterületnek csak 10-15 százalékáról került le a termés. Szavai szerint a termésátlagok országos szinten nagy szórást mutatnak, összességében pedig átlagos termést ígérnek.

A konferencia résztvevői ezt követően a szaktárca egyik legfontosabb jövőbeli feladatáról is képet kaphattak.

Az öntözésfejlesztésről esett szó, melyre egy nemrégiben megjelent kormányhatározat 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít.

„Létrejön az öntözési ügynökség is, amely az Agrárminisztérium felügyelete alatt kontrollálja majd az ezzel kapcsolatos feladatokat” – tette hozzá a mezőgazdaságért felelős államtitkár, akinek szavai szerint a cél az egymillió hektárnyi öntözött terület elérése, méghozzá húsz éven belül.

Egyebek között e témában szólalt fel a mezőhegyesi rendezvényen Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója is, aki elmondta, hogy részükről mindehhez az erős szakmai hátteret kívánják biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan avatta fel a napokban Nagy István agrárminiszter Szarvason az újjáalakult Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetet is.

„Jelentős változások zajlanak az agráriumban, ezzel együtt a NAIK feladatkörei is bővülnek” – mondta Gyuricza Csaba, akinek szavai szerint ehhez kötődően, az elmúlt években csupán osztályként működött intézetet s annak kutatásait emelték egy magasabb szintre.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több kis- és mikro-vállalkozás juthat hitelhez

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Lehalásszák a hortobágyi halastavakat

Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Brüsszeli konferencia: cél a gazdabarát uniós költségvetés

Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.